Paweł M. 07.07.2021 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 Witam Jestem tu nowy, stoję przed wyborem instalacji i pojawiło się pytanie. Solaredge z optymalizatorami czy mikroinwenetery Hoymiles? Przeczytałam ten wątek i nadal nie wiem co wybrać. Ktoś pomoże zdecydować? Albo może łopatologicznie wyłoży plusy i minusy bo im więcej czytam tym mam większy z tym problem. Potrzebuję 9,9kw na dwóch płaszczyznach dachu, jedna na zachód druga na wschód. Od zachodu brak zacienienia, od wschodu latem rano do 8:30 cień na dolnej części dachu czyli też na połowie paneli na tej stronie.Potrzebuję maksymalnej wydajności bo te 9,9kw wyprodukuje mi według teorii tylko lekki nadmiar a nie wykluczam że zużycie może mi trochę wzrosnąć.Zależy mi też oczywiście na jak najmniejszej awaryjności no i na kosztach, nie chcę przepłacać za dane rozwiązanie? Jeżeli mam coś jeszcze dopisać, uzupełnić informacje to bardzo proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 07.07.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2021 SolarEdge.Sprawdź czy Hoymiles ma aktualne certyfikaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł M. 08.07.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 SolarEdge. Sprawdź czy Hoymiles ma aktualne certyfikaty. Zakładam że skoro są dostępne na Polskim rynku to chyba mają aktualne? Zebrane oferty na SolarEdge mieszczą się między 51-53tyś. SE8k i panele np. Solarwatt, Qcells, Jinko Dwie oferty na mikroinwerterach z panelami Jinko lub HT-SAAE to 39-41tyś Warto dać ok 10tyś więcej za SE? A może opcja po środku 46tyś Falownik Huawei Sun2000-8ktl i optymalizatory tylko na 6 panelach Okresy gwarancyjne SE 12 lat na falownik i 25 na optymalizatory Mikroinwertery 15 lat Huawei 10 lat na falownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2021 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Hoymiles - obsługuje 2 albo 4 panele.Jeden optymalizator SE obsługuje zawsze jeden panel.SolarEdgo 10 kWp powinien kosztować max. 45.000 PLN a na tańszych modułach jeszcze mniej. Edytowane 8 Lipca 2021 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł M. 08.07.2021 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Hoymiles - obsługuje 2 albo 4 panele. Jeden optymalizator SE obsługuje zawsze jeden panel. 1 skrzynka na 4 panele a w skrzynce są 4 niezależne urządzenia więc każdy panel ma osobne sterowanie, taką dostałem informację. SolarEdgo 10 kWp powinien kosztować max. 45.000 PLN a na tańszych modułach jeszcze mniej. Dzięki za info, w takim razie szukam lepszych ofert na SE i różnica będzie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Hoymiles ma 12 lat gwarancji (25 pewnie w płatnej opcji). SE ma 25 lat w standardzie.Hoymiles - z tego co kiedyś czytałem to nie ma 4 niezależnych urządzeń a ma dwa niezależne urządzenia.Dlatego obsługuje albo dwa panele albo 4 panele. Jakej mocy będą panele i ile sztuk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Hoymiles ma 12 lat gwarancji (25 pewnie w płatnej opcji). SE ma 25 lat w standardzie. Falownik 12lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł M. 08.07.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Hoymiles ma 12 lat gwarancji (25 pewnie w płatnej opcji). SE ma 25 lat w standardzie. Hoymiles - z tego co kiedyś czytałem to nie ma 4 niezależnych urządzeń a ma dwa niezależne urządzenia. Dlatego obsługuje albo dwa panele albo 4 panele. Jakej mocy będą panele i ile sztuk? Jeszcze nie wiem jakiej mocy, to zależy co wybiorę, w ofertach moce od 360 do 440w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł M. 08.07.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Falownik 12lat Tak też piszą w ofertach Falownik SE 12lat a inne zazwyczaj 10 25lat to jest gwarancja na optymalizatory SE Na mikroinwentery Hoymiles daje faktycznie 12 lat, mój błąd Więc można założyć że po gwarancji jak siądzie całkiem falownik to nowy to koszt ok 6-7tyś Jak siądzie Hoymiles to jeden to koszt ok 1tyś, w moim przypadku będzie ich 6szt. Dalej się zastanawiam szukam kolejnych ofert i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2021 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 (edytowane) Falownik 12lat Miałem na myśli porównanie tego co jest zamontowane na dachu mikroinwertery Hoymiles vs. optymalizatory SE - te ostatnie mają 25 lat gwarancji. Gwarancja chyba obejmuje koszt optymalizatora a nie całkowity koszt. Rozszerzenie gwarancji falownika SE 3-PHASE < 15kW do 20 lat to ok. 340 EUR netto a do 25 lat to ok. 560 EUR netto. Edytowane 8 Lipca 2021 przez d7d edycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Koszt optymalizatora to grosze w stosunku do falownika, a gwarancja obejmuje koszt urządzenia i dostawę. Nie bardzo rozumiem co oznacza: obejmuje koszt optymalizatora na całkowity koszt Ale jeśli sądzisz, że SE zorganizuje ci ekipę, która wejdzie na dach, ściągnie połowę modułów, żeby wymienić walnięty opty i założy moduły, to jesteś w błędzie.. O dopłatach do gwarancji 25lat wspomniałeś chyba dla żartu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 08.07.2021 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 Miało być Gwarancja chyba obejmuje koszt optymalizatora a nie całkowity koszt. Demontaż starego i montaż nowego może zorganizuje ekipa montując instalację PV. O Extended Warranty dla SE wspomniałem dla formalności. Cena za 25 lat jest bardzo wysoka. Z rozszerzenie do 20 lat jeszcze nie jest taka tragiczna. Rozszerzenie gwarancji SE do 20 lat jest najtańsze z kilku innych (Fronius , SMA Huawei). Koszt opty SE jest znacząco niższy niż falownika (50 EUR vs 1.000 EUR) ale jest go trudniej wymienić. Nie kupiłeś rozszerzenie gwarancji falownika do 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 08.07.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2021 No oczywiście, że nie. A co to znaczy: Demontaż starego i montaż nowego może zorganizuje ekipa montując instalację PV. Jaka "ekipa" to "może" zorganizuje i jaką instalację PV będą montować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2021 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Ta ekipa - firma która wykonała instalację (zamontowała) i dała pięcioletnią lub dziesięcioletnią rękojmię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Nastepny, co nie odróżnia gwarancji od rękojmi Jak można "dać" rękojmię na 10lat ? Można udzielić 10letniej gwarancji, najczęściej jedna jest udzielana na konstrukcję+okablowanie. 10 letnia gwarancja na całość, bez wyłączeń to rzadkość Edytowane 9 Lipca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2021 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Wykonawca nie może dać rękojmi na okres 5 lub na 10 lat na wykonaną instalację PV? Kto mu zabroni?A na jaki okres może, wg Ciebie, dać rękojmię? Wykonawca może jednocześnie udzielić gwarancji na okres np. 60 miesięcy na wykonaną instalację PV. https://konsument.gov.pl/reklamacja-rekojmia-a-gwarancja/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2021 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Z Twojego linku: Okres obowiązywania rękojmi wynosi 2 lata, w przypadku gwarancji zależy od woli gwaranta Dopowiem, że tylko w jednym przypadku rękojmia jest dłuższa - wynosi 5 lat na obiekty budowlane. To nie sprzedawca określa długość i warunki rekojmi, tylko prawo. W przypadku gwarancji może ją wydłużyć, może też zawrzeć w niej wyłączenia (np na niektóre części) lub zapisać dodatkowe zastrzeżenia (np obowiązkowe, płatne przeglądy) Nie myl rękojmi z gwarancją Edytowane 9 Lipca 2021 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł M. 09.07.2021 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Na mikroinwentery Hoymiles daje faktycznie 12 lat, mój błąd W dokumentacji mikroinwerterów Hoymiles dostępnej w necie znalazłem że okres gwarancji można wydłużyć z 12 do 20 lub 25 lat, ale nie znalazłem nigdzie kosztów więc mogą się okazać abstrakcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 09.07.2021 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 (edytowane) Dopowiem, że tylko w jednym przypadku rękojmia jest dłuższa - wynosi 5 lat na obiekty budowlane. To nie sprzedawca określa długość i warunki rekojmi, tylko prawo. Czyli nie ma rękojmi na 5 lat (z wyjątkiem obiektów budowlanych). Pięcioletnia rękojmia na wykonanie instalacji PV jest i tak rękojmią dwuletnią (mimo pisemnej deklaracji wykonawcy) ? Edytowane 9 Lipca 2021 przez d7d edycja [/QUOTE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 09.07.2021 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2021 Widziałeś kiedyś pisemną deklarację rękojmi ?I to jeszcze pięcioletnią ?Pokaż mi firmą montującą PV, która takowej udziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts