koral00 30.03.2020 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2020 Witam, Niestety nie jest to tak proste jak ułożenie listwy dylatacyjnej Najpierw zdjęcia: Panele są w salonie (QuickStep z serii Majestic, podkład QuickStep Unisound 2mm), płytki w przedpokoju. Niestety z Leroy, zatem nie są idealnie płaskie. W obu pomieszczeniach będą listwy Arbiton INDO, ale w różnych kolorach. Ich cechą charakterystyczną jest to, ze front składa się z jednego kawałka, w całości mocowany do elementu przytwierdzonego do ściany, który to z kolei jest w ogóle niewidoczny. Jest różnica w wysokości paneli i płytek od 5mm z prawej strony (tam gdzie widać listwę) do 8mm z lewej strony. Panele są równo (podłoga była pozioma), ekipa od płytek zawaliła, niestety przy odbiorze nie sprawdziłem Co mam tutaj położyć? Z lewej i prawej strony chcę mieć te listwy INDO. Czy powinienem je podciąć? A profil (próg) - czy powinien być od listwy do listwy czy od ściany do ściany, pod listwami? I jaki profil? QuickStep ma w swojej ofercie profil Incizo, ale on jest wysoki na 13mm i szeroki na 48mm - wolałbym coś delikatniejszego, a przede wszystkim niższego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2020 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Jak dla mnie to powinieneś pochylić płytki ceramiczne w kierunku paneli, czyli ostatni rząd płytek skuć i zrobić spadek. Listwy boczne przyciąć podszlifować - będzie idealnie i profesjonalnie - progi w obecnych czasach to nieporozumienie.To jest moja opinia - zrobisz jak uważasz, ale tak będzie jak najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koral00 31.03.2020 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Dziękuję. A jak to będzie wyglądać, jak będzie spadek, tak nagle, 8mm na 20cm?A szczeliny dyletacyjnej sugerujesz nie zostawiać czy zostawić, zamaskować płaską listwą progową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 31.03.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) 8 mm na 20 cm to żaden spadek - minimalnie odczuwalny przy obuwiu z twardą podeszwą - w kapciach czy boso niewyczuwalny podczas normalnej eksploatacji.Fugi dylatacyjne(przecież ta przerwa nie powinna być większa niż fuga na pozostałej części podłogi) - najlepiej wypełnić fugą elastyczną - w ostateczności sylikonem - w odpowiedni dobranym kolorze. Tak się robi szczególnie podczas wykończeń w których przywiązuje się o dbałości i dużą funkcjonalność czy estetykę.PS: aby zabezpieczyć panel osłoń go przed fugowaniem folią strecz(spożywczą) potem delikatnie usuń ze szczeliny. Edytowane 31 Marca 2020 przez CityMatic Ps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts