ania1719508426 14.06.2006 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2006 Mając powyższe na uwadze, Sąd Najwyższy na podstawie art. 390 kpc, rozstrzygnął przedstawione zagadnienie jak w uchwale. W życiu nie czytałam głupszego uzasadnienia. Oj, źle się dzieje w państwie polskim, skoro już nawet Sąd Najwyższy ustala, że prawo grawitacji nie działa... P.S. Dziękuję scanii za jego wyszukanie i wklejenie, bo to bardzo pouczająca historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 15.06.2006 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 wszystko jest piękne ale zalezy od której strony patrzymy. My np mamy dwóch sąsiadów obok siebie(rodzinka) my jesteśmy pośrodku-kupiliśmy dom od ich rodzinki, spory z nimi sa od ponad dwóch lat, liczyli że dom dostaną za darmo a nie ze ktoś obcy go kupi. Przechodzili po naszej trawie( nie było ogrodzenia) wypuszczali psa na naszą posesję zeby sie załatwił, od miesiąca mamy płot i jesteśmy jak nigdy szczęśliwi. Wreszcie mozna zadbac o trawnik, nie ma psich kup na trawie i jest pewność ze nikt się nie czai z tyłu domu. Płot ma około 2 metry wysokości jest drewniany, postawiliśmy go nie w granicy( z jednym z sąsiadów był spór o granicę gdyż przekopał słupki graniczne, pisma od geodety i tak by nmie podpisał a po sądach nie chciało nam sie biegac więc płot postawiliśmy kilkanaście centymetrów od pseudo granicy). Nie wychodziliśmy z propozycją podziału kosztów za ogrodzenie, gdyż z takimi sąsiadami jak my mamy nie warto wchodzić w jakąkolwiek dyskusję. Nie oczekuję zwrotu poniesionych kosztów(ok.13 tys) ale jesli tylko zobacze że od swojej strony będa chcieli cokolwiek zrobić z moim płotem nie będę stałą z przykmniętymi oczami. ..Ale jak już wcześniej napisałam wszystko zależy od sytuacji, w zyciu by mi jednak do głowy nie przyszło zeby stawiać ogrodzenie betonowe...zacieniłabym przeciez nie tylko sąsiadowi działkę ale również i sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 15.06.2006 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 żeby wylać podmorówkę na ziemi sąsiada musisz miec jego zgodę (najlepiej na piśmie) - inaczej po prostu zglosi do UG/M a sprawa się będzie ciągła jak smrod po gaciach - niczego nie osiągniesz, racji mieć nie będziesz, w najlepszym przypadku każą ci przesunąć płot na swoją ziemię w najgorszym - sąsiad z powództwa cywilnego będzie cię ciągał po sądach w imię 10 cm... ---- przebolej i stawiaj na swojej ziemi. --- Wydaje mi sie ze sasiad nie powinien robić "łaski" jesli chce wybudowac ogrodzenie, kt. mu się nawet podoba (bo nawet zapytałem go a akcie dobrej woli czy takie a takie może być) - i powinien sie zgodzic na postawienie ogrodzenia rowno w granicy (na rysunku nr 2) z tego co piszecie to jesli się nie zgodzi to pozostaje tylko (się zfrajerować) zrobic tak jak na rysunku 3 czyli postawić całe ogrodzenie na własnej działce - wtedy faktycznie straci się te 5-10 cm x długość ogrodzenia czyli 1,5m2 do 3 (przy ogrodzeniu 30m) ale zastanawiałbym się nad jeszcze innym rozwiązaniem, tj. nr 4 czyli cofnąć się w głąb własnej działki jeszcze te 10 cm (pozbawiając się kolejnych 3m2) ale wydaje mi się że w ten sposób uniemożliwiamy sąsiadowi skorzystanie z naszego ogrodzenia, bo gdyby chciał się ogrodzić to nie może zrobić jak na rysunku 3 bo budowałby faktycznie na naszym terenie w efekcie jego ogrodzenie nia ma prawa "stykać" się z naszym i sąsiad musi ogrodzić się z 4 strony, żeby faktycznie być ogrodzonym. http://jadziek.w.interia.pl/ogrodzenie_pliki/image001.gif Dobrze kombunuje?? Wiem ze w ten sposób (4) szkodzę sobie i sąsiadowi, ale moze gdy przedstawie taką opcje to sąsiad ugnie się i podpisze zgode na postawienie ogrodzenia w granicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.06.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Dzięki rozwiązaniu nr4 sąsiad zyska parę cm przestrzeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 16.06.2006 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 dokłądnei dzięki rozwiązaniu nr 4 sąsiad będzie bogatszy o parę centymetrów...ale za to będziesz miał święty spokój. No i zgadza się, nie bedzie mógł postawić płotu na Twoim terenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 16.06.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Dzięki rozwiązaniu nr4 sąsiad zyska parę cm przestrzeni optycznie zyska, ale ja bede mial prawo podejsc od jego strony po swoim terenie a on nie bedzie mogl mi w tym przeszkodzic ani korzystac z mojego ogrodzenia (tzn. zeby sie ogrodzic calkowice bedzie musial postawic plot np. 20 cm od mojego ploty lub zostawic 20cm dziure w plocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.06.2006 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Oczywiście, że masz rację. Niemniej nie wydaje mi się, aby sąsiad starał się ogrodzić swoją posesję z 4 stron. 20cm to niewiele i można tę dziurę zatuszować sądząc jakies małe drzewko, które posadzi w rogu swojej działki. Potem oczywiście będziesz mógł go wezwać do usunięcia gałęzi, które przeszły na Twoją stronę, ale czy będzie Ci się chciało? I tak i tak bedziesz musiał się ogrodzić z 4 stron - według mnie za bardzo kombinujecie z tym ogrodzeniem i odsuwaniem się od sąsiada - komu zrobicie na złość ? Jemu czy sobie ? Mój scenariusz - ide do sąsiada - proponuje, że sam sfinansuję budowę płotu również po jego stronie w zamian za podpisanie obopólnej zgody na posadowienie ogrodzenia w ostrej granicy a także przy udziale sąsiada przy pracach związanych z wykonaniem ogrodzenia. Może nie wniesie gotówki ale pomoże przy pracach fizycznych. Ja, będąc przykłądowo tym biedniejszym sąsiadem i nie mając gotowki, poszedłbym na taki układ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jadziek 16.06.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Oczywiście, że masz rację. Niemniej nie wydaje mi się, aby sąsiad starał się ogrodzić swoją posesję z 4 stron. 20cm to niewiele i można tę dziurę zatuszować sądząc jakies małe drzewko, które posadzi w rogu swojej działki. Potem oczywiście będziesz mógł go wezwać do usunięcia gałęzi, które przeszły na Twoją stronę, ale czy będzie Ci się chciało? I tak i tak bedziesz musiał się ogrodzić z 4 stron - według mnie za bardzo kombinujecie z tym ogrodzeniem i odsuwaniem się od sąsiada - komu zrobicie na złość ? Jemu czy sobie ? Mój scenariusz - ide do sąsiada - proponuje, że sam sfinansuję budowę płotu również po jego stronie w zamian za podpisanie obopólnej zgody na posadowienie ogrodzenia w ostrej granicy a także przy udziale sąsiada przy pracach związanych z wykonaniem ogrodzenia. Może nie wniesie gotówki ale pomoże przy pracach fizycznych. Ja, będąc przykłądowo tym biedniejszym sąsiadem i nie mając gotowki, poszedłbym na taki układ jak juz napisalem wczesniej dlugo bym sie zastanawial czy w ostatecznosci nie zrobic tak jak na rys 4 i wymyslilem to tylko po to zeby przekonac sasiada do zgody (jak juz inne sposoby zawiodą) na postawienie ogrodzenia po srodku - a wszystko wskazuje ze powinien sie zgodzic chocby dlatego ze nie stawiam betonowych plyt obdrapana strona na zewnatrz tylko zwykla siatke (tzn. takie mam plany) ciekawy jestem co bedzie w sytuacji gdy sasiad sie zgodzi na postawienie ogrodzenia zgodnie ze wzorem nr 2 ale sprzeda dzialke komus, kt juz to sie nie spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 16.06.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Jak masz zgodę na piśmie to jesteś "zabezpieczony". Wystarczy zwykłe oświadczenie, nie ma potrzeby angażowania notariusza. Tak przynajmniej mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elarale 08.04.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam Czy ktoś z Was może mnie poratować przykładową umową, zawieraną z sąsiadem przy budowie oraz partycypowania w kosztach ogrodzenia wznoszonego przez sąsiada,/ ogrodzenie będzie służyło do wspólnego użytku/. Potrzebuje taki wzór cywilnoprawnej umowy oraz wzór potwierdzenia kosztów poniesionych, zapłaconych sąsiadowi za wspólny płot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elarale 08.04.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam po raz drugiZapomniałam podać gdzie ktoś ma wysłać wzory jeśli posiada. Piszę o pomoc po raz pierwszy i zapomniałam o najważnieszym. Mój adres: [email protected] Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts