Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Moja działka to jedynie 560mkw.

Przez ostatnie kilka lat wyrosły tam trawy lub trzciny wysokie na 150-200cm. Zarośla kompletne. W ostatnim czasie szwagier koparka wyrównał teren, zdarł do gołej ziemi zarośla.

Teraz będę musiał dbać o działkę. I stąd pytanie - jak? W jaka kosę warto zainwestować? Spalinowa czy akumulatorowa? Moze jakieś konkretne modele? Raczej myślę o nowej kosie, tak, żebym już potem po budowie mógł ja wykorzystywać. Jaka moc? Jak często bede musial kosić działkę, żeby ją utrzymać we względny porządku?

Koszenie co tydzień, dwa, by szło łatwo, jak chcesz kosić rzadziej to tylko spalinówką bo porośnie lebioda czy pokrzywy, a akumulatorowa to podkaszarka jest, nią nie zetniesz prawie nic grubszego od trawy, jak trafisz na kępę to i tak się męczy.

Mam akumulatorową Yato od roku i spalinówkę Ogama. Te drugą jakoś od 2014r, ale używam maks 2 razy w sezonie .

Nie kupuj tylko żadnego NAC czy innego Demona. Miałem obie i obydwie są słabe i awaryjne, do koszenia trawy jako tako się nadają ale wibracje mają takie, że po godzinie koszenia rąk nie czułem. W końcu kupiłem Makite DBC4510 i to jest bajka. Mam już dwa lata, zero awarii, moc 3 KM wystarczy aby po założeniu tarczy ciąć drzewka o szerokości nadgarstka. Super tłumienie wibracji, praca nie jest męcząca, a teren mam naprawdę trudny.

• 3 weeks później...
Mam NAC'a za ~300 zł z Leroy Merlin i złego słowa nie mogę powiedzieć. Teraz będzie trzeci sezon, kupiłem go do ogarnięcia jedenastoarowej działki przed budową. Spokojnie ogarnął moją działkę, działkę sąsiada (15 arów), a teraz co roku wykorzystuję go do koszenia mojej działki. Teraz po zimie odpalił praktycznie od strzała i wykosił to co miał wykosić. Także wszystko zależy jak trafisz.