Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam do Was pytanie .

W najbliższym czasie czeka mnie ocieplenie domu, a że dom jest pasywny ( w planach 30cm wełny bo styropianu nie chce ) mam taki problem.

Isover rok temu przestał produkcje wełny 30cm i pojawiło się pytanie czy wybrać wełne lamelową np petralany 35cm o lambdzie 40,

Kleić dwie warstwy po 15cm ale to kupa roboty i dodatkowe koszty (klej i czas pracy) , czy może bardziej kontrowersyjny pomysł żeby kupić wełne i każdą płyte przeciąć na długość (otrzymując płyty o wymiarach 30 na 100cm ) i kleić jak lamelową . Mam na budowie piłe taśmową więc cięcia byłyby idealne. Przy dużo lepszej lambdzie udałoby się zaoszczędzić 5cm na grubości ściany przy lepszych właściwościach. Lub może ktoś rozwiązał taki problem inaczej, byłbym wdzięczny za podpowiedź.

Będziesz ocieplał systemem ETICS ? Ściania dwuwarstwowa?

Albo lamelowana petralana lub isoroc w grubości 30cm (jest nawet 35) albo mogą wyprodukować klasyczną jednogęstościową.

https://platformaizolacji.pl/galeria/3/welna-mineralna-elewacyjna-petralana-petrafas-23cm

Pod tym linkiem realizacja z tego sklepu i piszą tam że wyprodukowali w grubości 23cm to może w 30cm też Ci zrobią.

Edytowane przez boconek03

Tak system ETICS i ściana dwuwarstwowa.

Wełny lamelowe są do grubości 35 cm ale o lambdzie powyżej 40 , a stosując np petralanie o lambdzie 34 żeby były podobne parametry moża zastosować już tylko 30cm

Dzięki za link napisze i zobaczymy co odpowiedzą. Gdyby zrobili mi 30 cm to byłoby najlepiej.

• 2 months później...
  • 5 months później...