maroFX 31.03.2020 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 (edytowane) Witam,borykam się z takim problemem. Mam 20letni dom, w którym chcę dodać okno. Według projektu jego ściana wychodząca na dom sąsiada za płotem powinna być 4 metry od granicy działki. Mapa zasadnicza uzyskana z urzędu (generalnie słabej jakości) po dokładnym wyskalowaniu w CADzie daje odległość 3,9 m do 4,05 m. Wychodzę z metrówką i od ściany do słupka ogrodzenia mierzę od 3,75 do 3,85 m. Nawet dodając błąd pomiarowy 0,1 m to nadal za mało żeby zgodnie z przepisami wstawić okno. Dodam, ze w tej ścianie jest już 5 dużych okien zgodnie z projektem. Czy płot został źle postawiony? Jak to sprawdzić? Czy skończy się na geodecie? Nie znalazłem żadnych znaczników geodezyjnych ("kamieni"). Nie chce zmieniać już wszystkich projektów bo są zaawansowane i prace wewnątrz domu już trwają. Miał powstać nowy pokój i niestety ugrzęzłem. Edytowane 31 Marca 2020 przez maroFX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 31.03.2020 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Jak to sprawdzić? Na prawdę sprawdzić to tylko może geodeta. Jeżeli na tej ścianie są już okna i było to zgodnie z projektem to (jeżeli 20 lat temu były takie same przepisy co do odległości) to ja był oparł się na "domniemaniu" i robił swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroFX 31.03.2020 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Tak wszystko zgodnie z projektem. Nie chciałbym sytuacji, że starostwo zażąda pomiarów geodezyjnych do mojego projektu (a projekt na zgłoszenie muszę złożyć) i okaże się, ze 20 lat temu ktoś źle postawił mój dom. Oby to była opcja źle postawionego ogrodzenia. Jest pewne ryzyko. Zmierzyłem jeszcze raz lepsza metodą i najbardziej skrajne narożniki domu mają 3,84 i 398 cm do siatki ogrodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 31.03.2020 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Tak wszystko zgodnie z projektem. Nie chciałbym sytuacji, że starostwo zażąda pomiarów geodezyjnych do mojego projektu (a projekt na zgłoszenie muszę złożyć) i okaże się, ze 20 lat temu ktoś źle postawił mój dom. Oby to była opcja źle postawionego ogrodzenia. Jest pewne ryzyko. Zmierzyłem jeszcze raz lepsza metodą i najbardziej skrajne narożniki domu mają 3,84 i 398 cm do siatki ogrodzenia. Siatka ogrodzeniowa nie jest żadnym wyznacznikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maroFX 31.03.2020 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 zgadzam się, tylko chwilowo nie mam innej możliwości pomiaru. Zastanawiające jest tylko na jakiej podstawie siatka została postawiona. Od ulicy mam już normalny płot z murowanymi słupkami, od którego pod kątem prostym odchodzi siatka, wiec pewnie nie ma śladu po danych znacznikach geodezyjnych (krzyże na kamieniach). Sąsiad tez zabudował swoją stronę (zagroda na śmietnik itp). Czyli bez geodety ani rusz. Szkoda ze to tyle kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 31.03.2020 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2020 Rozbiórka może kosztować więcej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts