Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowe okno w 20 letnim domu i 3,85m do ogrodzenia

Recommended Posts

Witam,

borykam się z takim problemem. Mam 20letni dom, w którym chcę dodać okno. Według projektu jego ściana wychodząca na dom sąsiada za płotem powinna być 4 metry od granicy działki. Mapa zasadnicza uzyskana z urzędu (generalnie słabej jakości) po dokładnym wyskalowaniu w CADzie daje odległość 3,9 m do 4,05 m. Wychodzę z metrówką i od ściany do słupka ogrodzenia mierzę od 3,75 do 3,85 m. Nawet dodając błąd pomiarowy 0,1 m to nadal za mało żeby zgodnie z przepisami wstawić okno. Dodam, ze w tej ścianie jest już 5 dużych okien zgodnie z projektem. Czy płot został źle postawiony? Jak to sprawdzić? Czy skończy się na geodecie? Nie znalazłem żadnych znaczników geodezyjnych ("kamieni"). Nie chce zmieniać już wszystkich projektów bo są zaawansowane i prace wewnątrz domu już trwają. Miał powstać nowy pokój i niestety ugrzęzłem.

Edytowane przez maroFX

Tak wszystko zgodnie z projektem. Nie chciałbym sytuacji, że starostwo zażąda pomiarów geodezyjnych do mojego projektu (a projekt na zgłoszenie muszę złożyć) i okaże się, ze 20 lat temu ktoś źle postawił mój dom. Oby to była opcja źle postawionego ogrodzenia. Jest pewne ryzyko. Zmierzyłem jeszcze raz lepsza metodą i najbardziej skrajne narożniki domu mają 3,84 i 398 cm do siatki ogrodzenia.

Tak wszystko zgodnie z projektem. Nie chciałbym sytuacji, że starostwo zażąda pomiarów geodezyjnych do mojego projektu (a projekt na zgłoszenie muszę złożyć) i okaże się, ze 20 lat temu ktoś źle postawił mój dom. Oby to była opcja źle postawionego ogrodzenia. Jest pewne ryzyko. Zmierzyłem jeszcze raz lepsza metodą i najbardziej skrajne narożniki domu mają 3,84 i 398 cm do siatki ogrodzenia.

Siatka ogrodzeniowa nie jest żadnym wyznacznikiem.

zgadzam się, tylko chwilowo nie mam innej możliwości pomiaru. Zastanawiające jest tylko na jakiej podstawie siatka została postawiona. Od ulicy mam już normalny płot z murowanymi słupkami, od którego pod kątem prostym odchodzi siatka, wiec pewnie nie ma śladu po danych znacznikach geodezyjnych (krzyże na kamieniach). Sąsiad tez zabudował swoją stronę (zagroda na śmietnik itp). Czyli bez geodety ani rusz. Szkoda ze to tyle kosztuje