urs_igr 01.04.2020 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Cześć wszystkim, mam pytanie, w mieszkaniu mam postawioną ściankę działową, która oddziela pokój dzienny od kuchni (pierwotnie był to salon z kuchnią, ścianka została postawiona później). Całość ma wymiary 325x255cm grubość 8cm z otworem wejściowym 90x205 cm, chciałbym wyburzyć cześć tej ścianki a mianowicie 150x205cm tak żeby móc postawić wyspę kuchenną pomiędzy pokojem a kuchnią. Tak więc otwór w ścianie miałby 240x205 cm i teraz moje pytanie, czy ściana nad otworem musi zostać od spodu wzmocniona jakąś belka ? Czy czymś innym ? Jeżeli tak to czym ? Czy zwykła belka z marketu 8x8 cm nadaje się do czegoś takiego ? A może w ogóle nie trzeba wzmacniać, tylko na tym co jest da radę się utrzymać ? Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.04.2020 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 A nie lepiej wykuć tą ściankę do samego sufitu? a ten element (nad wyspą) dobudować z płyty GK i ładnie wykończyć? Można dołożyć jakąś instalację pod lampę do oświetlenia wyspy?. Trochę szkoda ryzykować aby coś spadło - bo chyba nie wiesz czy było to montowane do stropu, ale zapewne nie - raczej przezbraja się ze ścianami. Więc takie rozwiązanie może okazać się łatwiejsze i bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urs_igr 01.04.2020 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Dobry pomysł, ale raczej nie wchodzi w grę, bo płyta GK raczej nie utrzyma cegły klinkierowej jaką jest teraz obłożona ściana i tak samo ma być w przyszłości. Do stropu na 99% nie było montowane. A oświetlenie już jest, punktowe nad całą ścianką. Podgląd ścianki w linku poniżej. https://zapodaj.net/aa6898a274edc.jpg.html A nie lepiej wykuć tą ściankę do samego sufitu? a ten element (nad wyspą) dobudować z płyty GK i ładnie wykończyć? Można dołożyć jakąś instalację pod lampę do oświetlenia wyspy?. Trochę szkoda ryzykować aby coś spadło - bo chyba nie wiesz czy było to montowane do stropu, ale zapewne nie - raczej przezbraja się ze ścianami. Więc takie rozwiązanie może okazać się łatwiejsze i bezpieczniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 01.04.2020 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 No to tylko pozostaje Ci wykonanie nadproża nad otworem który powstanie po poszerzeniu - czy to będzie belka czy zrobisz to z betonu? sam zdecydujesz - wydaje się , że lepiej zrobić betonowe, później pokryć to płytkami i po sprawie. Jak wykonać - wykuć, podeprzeć, włożyć i otynkować - pokryć płytką Łatwo napisać, a zrobić - nadproże betonowe - trzy pręty 10mm na długość +20 cm większą niż otwór umieścić w skrzynce zbitej z desek na podobny wymiar i zalać betonem B20/25/30 taki gotowy w workach dostępny w marketach. Po związaniu ok 3-4 dni rozebrać deski wyjąć odpowiednie nadproże włożyć w wycięcia ściany i uzupełnić braki. Jeśli nie zburzyć tak jak proponowałem wyżej , wykonać szalunek i nadproże, już na ścianach pozostawionych i z lekkiego bloczka odtworzyć brakującą część nad nadprożem. Czy marketowa kantówka 8x8 wytrzyma - utrzyma ciężar pozostawionej ściany? nie wiem 240 cm to niewiele ale jak pęknie po bokach i się odspoi od stropu to po prostu się przewróci na jedną ze stron - drewno pracuje więc może się ugiąć i tak się stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urs_igr 01.04.2020 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2020 Bardzo Ci dziękuję za pomoc. Myślę że postawię na nadproże betonowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts