Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szumy w pionie po wymianie grzejników

dinoole

Recommended Posts

Witam,

Borykam się z problem szumów w grzejnikach jakie się pojawiły po remoncie i wymianie grzejników z żeliwnych na aluminiowe.

Mieszkam w bloku na parterze.

Wymiana została zrobiona około miesiąc temu i teraz kiedy się wprowadziliśmy tak naprawdę słuchać szumy w 3 z 4 pokoi.

Podczas wymiany grzejników, rury zostały chwilowo zamrożone.

Co ja obecnie sprawdziłem:

- grzejniki odpowietrzyłem- bez efektu,

- przy ustawieniu głowicy termostatycznej na 0 - cały czas słuchać szum, wymieniałem też na inną głowicę, bez efektu

- próbowałem zmniejszyć przepływ wody do grzejnika, czytałem coś o kryzowaniu, ale nie jestem ekspertem i wydaje mi się, że nie mam założonego takiego zaworu, abym mógł wyregulować przepływ wody - załączam zdjęcia, może podpowiecie jak to zrobić,

- myślałem też o odpowietrzeniu pionów, ale nie wiem jak, a pracownicy spółdzielni w obcym okresie nie realizują takich zleceń

- zastanawiałem się też, czy zabudowa pionów ma wpływ na to, że piony są bardziej słyszalne, wcześniej nie były one zabudowane.

Proszę o pomoc w temacie, czy być może na razie dać sobie spokój w temacie i poczekać do przyszłego sezonu grzewczego jak będzie napełniana woda. Zdaję sobie sprawę, że podczas wymiany, poziom wody w całej instalacji mógł spaść i ciśnienie, ale czy to może mieć wpływ ?

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

Nie wiem czy to pomoże...ale to, że ty słyszysz szum to może być:

- przed zaworem zebrały się paprochy z instalacji i tamują przepływ, bez odkręcenia (spuszczenia wody) nie sprawdzisz,

- to samo stało się u twojego sąsiada / na innym grzejniku w tym samy pionie i hałas się niesie.

Rozwiązanie: sprawdzić i wyczyścić, albo włączyć głośniej muzykę.

Przy ustawionej głowicy na "0" to chyba masz zamknięty przepływ wody przez grzejnik?

I wtedy nadal słychać szum w grzejniku czy jednak w pionach?

Odpowietrzenie to ten zaworek na górze grzejnika po prawej stronie - po przeciwnej stronie w stosunku do głowicy.

Lekko odkręca się płaskim śrubokrętem, najpierw syczy powietrze a później leci ciepła lub gorąca woda.

Ten zawór na dolen powinien zamykać powrót wody z grzejnika do instalacji c.o.

Jak zamknę grzejniki to nie grzeje.

Tak jak pisałem wcześniej, grzejniki zostały odpowietrzone.

Jeżeli głowica jest za 0 to w jednym pokoju słuchać szum jakby z grzejnika, w drugim pokoju gdy jest na 0, słychać tak jakby szum z pionu, a w trzecim pokoju instalacja działa poprawnie.

Ciekawe jest też to, ze jak np. zmieniam z 3 na 4 szum jest mniejszy.

Zawory, które są na głowicy nie maja kryzowania. Zastanawiam się co jeszcze możemy zrobić ? Może to wina zaworów?