Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie

Recommended Posts

Dzień dobry,

chciałbym oświetlić część działki o powierzchni ok 120m2. Planuję zamontować jakieś 7 lamp stojących. Najlepiej chyba będą dwa obwody - jeden ok 15 m z dwoma lampami i drugi ok 35 m z pięcioma lampami. Myślę o oświetleniu niskonapięciowym - nie potrzebuję dużej jasności, czy robienia gniazdek 230V. ma być klimat. Obecnie mam lampy solarne z marketu za 30 zł sztuka i są wystarczające. Korzystałbym z nich dalej, ale zimą nie świecą i latem, jak wszystkie krzaki na rabatach wybujają, też słabo.

No ale mam trochę wątpliwości co do wykonania:

1) podłączam pod 230V i musi być jakiś reduktor napięcia? Transformator? Jaki?

2) jakie mają być kable - ile żył, jaki przekrój?

3) jak głęboko kable - 50 cm wystarczy?

4) ile może mieć max jeden obwód - gdzieś czytałem, że przy nisko napięciowym 30m to max?

Bardzo Was proszę pomoc.

1) Tak. Żeby podłączyć oświetlenie niskonapięciowe, będziesz musiał wykorzystać :spam:. Nie schodziłabym na niższe napięcie, będziesz miał za duże spadki bo kablu.

2) Jeśli oświetlenie jednokolorowe od dwużyłowy, jeśli RGB to 4 żyły, jeśli RGBW to pięć żył. Grubość żyły minimum 0,5, ale lepiej wziąć 1 lub nawet 1,5

3) Myślę, że powinno na spokojnie wystarczyć.

4) Nie ma tutaj zasady, postaraj wziąć zasilacz ze sporym zapasem mocy, a instalacja powinna być równoległa, czyli główny obwód, którego będą wychodzić przewody do każdej lampy. Do 7 lamp na spokojnie jeden powinien wystarczyć.

Edytowane przez Greengaz