pepexy 03.04.2020 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2020 Dzień dobry, chciałbym oświetlić część działki o powierzchni ok 120m2. Planuję zamontować jakieś 7 lamp stojących. Najlepiej chyba będą dwa obwody - jeden ok 15 m z dwoma lampami i drugi ok 35 m z pięcioma lampami. Myślę o oświetleniu niskonapięciowym - nie potrzebuję dużej jasności, czy robienia gniazdek 230V. ma być klimat. Obecnie mam lampy solarne z marketu za 30 zł sztuka i są wystarczające. Korzystałbym z nich dalej, ale zimą nie świecą i latem, jak wszystkie krzaki na rabatach wybujają, też słabo. No ale mam trochę wątpliwości co do wykonania:1) podłączam pod 230V i musi być jakiś reduktor napięcia? Transformator? Jaki?2) jakie mają być kable - ile żył, jaki przekrój?3) jak głęboko kable - 50 cm wystarczy?4) ile może mieć max jeden obwód - gdzieś czytałem, że przy nisko napięciowym 30m to max? Bardzo Was proszę pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martyna837 06.04.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 (edytowane) 1) Tak. Żeby podłączyć oświetlenie niskonapięciowe, będziesz musiał wykorzystać . Nie schodziłabym na niższe napięcie, będziesz miał za duże spadki bo kablu. 2) Jeśli oświetlenie jednokolorowe od dwużyłowy, jeśli RGB to 4 żyły, jeśli RGBW to pięć żył. Grubość żyły minimum 0,5, ale lepiej wziąć 1 lub nawet 1,5 3) Myślę, że powinno na spokojnie wystarczyć. 4) Nie ma tutaj zasady, postaraj wziąć zasilacz ze sporym zapasem mocy, a instalacja powinna być równoległa, czyli główny obwód, którego będą wychodzić przewody do każdej lampy. Do 7 lamp na spokojnie jeden powinien wystarczyć. Edytowane 6 Kwietnia 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepexy 12.04.2020 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2020 1) Tak. Żeby podłączyć oświetlenie niskonapięciowe, będziesz musiał wykorzystać . Nie schodziłabym na niższe napięcie, będziesz miał za duże spadki bo kablu. poproszę o doprecyzowanie, bo spam nie puszcza i nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts