marconi_piaseczno 12.06.2012 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2012 Cech typowych dla drewna nie zmienisz Wilgoc naturalna w kazdym wnetrzu nie jest dla okien niebezpieczna - co innego przy pracach mokrych a zwlaszcza przy tynkach gipsowych gdy wilgoci do wnetrza wprowadzamy o wiele wiecej niz przy tradycyjnym tynku wapiennym czy wap/cem Jedyne rozsadne rozwiazanie - przy oknach drewnianych najpierw otynkowac sciany pozostawiajac glify (wneki okienne) nie otynkowane. Odczekac co najmniej dwa tygodnie (chalupa bardzo szybko sie przewietrzy i wilgoc odparuje) i dopiero pozniej wstawic okna i glify obrobic W rzeczywistosci bywa roznie, przewaznie tynkarze nie chca wracac by tak mala czesc roboty wykonac ale mozna to na nich wymusic ustalajac kolejnosc prac i nie wyplacajac kasy w calosci do momentu obrobienia glifow Ja mam dokładnie tak jak piszesz podzielone etapy prac. Jednak skusiłem się na ciepły montaż okien a mam nieobrobione glify. Montaż okien mam jutro a dopiero teraz montażyści zauważyli ten "szkopuł". Powiedzieli mi, że zamontują okna i przykleja taśmy do ram okiennych a jak obrobią mi tynkarze glify to wtedy sam sobie przykleję do nich taśmy. Czy to zda egzamin czy raczej będzie to rzeźbienie w g**nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts