Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samozamykacz drzwi zewnętrznych

Recommended Posts

Mam sobie budynek gospodarczy z drzwiami (stalowe Wikędy) otwieranymi na zewnątrz niestety. Wiatr mi nimi szarpie i obija o ościeże. Chciałbym zamontować samozamykacz, żeby po pierwsze uniemożliwić uderzenie o ościeże (dzieje się to przy otwarciu o ok. 110 stopni), po drugie - jeśłi to możliwe - móc zablokować drzwi otwarte o 90 stopni. Na funkcji domykania mi w ogóle nie zależy, choć jak rozumiem jest niezbędna, żeby zamortyzować działanie wiatru.

Co ja powinienem wlaściwie kupić? Oglądam sobie np. katalog Assa Abloy i wiem coraz mniej. Patrzę na przykład na DC140 - niby ma funkcję "backcheck", ale czy to wystarczy? No i chyba jako taki nie umożliwia blokady drzwi w pozycji otwartej. Co by było optymalne do moich potrzeb?

Chciałbym móc po prostu otworzyć drzwi, zablokować i na spokojnie wyjechać rowerem, kosiarką. A tak to muszę walczyć z wiatrem (w obie strony).

Edytowane przez samotnik

Napiszę Ci tak - ten samozamykacz czyli ta funkcja działa na zasadzie zwłoki czasowej - reguluje się jednym z zaworów - śrubką (im głębiej ją wkręcisz- tym czas się wydłuża)zwłokę jaka nastąpi po otwarciu drzwi do pozycji max do chwili automatycznego zamykania.

Czy to spełni Twoje oczekiwanie - tak będziesz miał czas na wejście z rowerem:yes:jakieś 10 s nim drzwi (automat) zacznie je zamykać. Jest podobno opcja, że nie zmienia się charakterystyka pracy w temperaturze - niestety zimą drzwi zwalniają latem przyspieszają(może nie jakoś drastycznie) ale jeśli siłownik jest w nieogrzewanym pomieszczeniu jest to widoczne.

Nie jestem biegły w samozamykaczach, więc nie będę proponował konkretnych.

Są warianty z funkcją "stop" - czyli coś co jest Tobie potrzebne.

Ale też zmartwię Cię: jeśli drzwi nie mają wzmocnienia pod samozamykacz (a jak sie tego nie zamawia to nie mają) to po kilku otwarciach śruby mocujące puszczą (wkręcisz je tylko w cienką blachę i piankę. Także - pomyśl o jakiejś płytce stalowej jako podporę która częściowo się wkręci w drewno lub zrób to na przelot.

Ale też zmartwię Cię: jeśli drzwi nie mają wzmocnienia pod samozamykacz (a jak sie tego nie zamawia to nie mają) to po kilku otwarciach śruby mocujące puszczą (wkręcisz je tylko w cienką blachę i piankę. Także - pomyśl o jakiejś płytce stalowej jako podporę która częściowo się wkręci w drewno lub zrób to na przelot.

Oj, to niedobrze. Na wylot bym nie chciał ze względów estetycznych. Wzmocnienia raczej na pewno nie ma. Assa Abloy sprzedaje dedykowaną płytkę (google: assa abloy A161), tylko czy to wystarczy do mocowania do skrzydła? Zamienia to niby dwie śruby na dwanaście, co jest istotną różnicą, ale gdzie mogę w skrzydle spodziewać się jakiegokolwiek wzmocnienia, ramy? Po obwodzie? Na jakiej grubości? Drzwi Wikęd sprzed czterech lat, najprostszy model do zastosowań zewnętrznych.

Nie wiem jak duży jest ten ramiak dookoła. Montowałem raz samozamykacz. Dość szybko padł. Ktoś po drodze zapomniał dać wzmocnienia. Reklamację uwzględniono i dostałem nowe skrzydło.

To nie żart , jak masz kogoś z kamerą termowizyjną to można zrobić zdjęcie tym drzwiom - wyjdzie wewnętrzna konstrukcja.

Chyba , że ....napisz wzór, wymiar może odpiszą ? https://wiked.pl/

Edytowane przez CityMatic
uzupełnienie o adres