Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fujitsu High Power Waterstage - wymiana doświadczeń

cpk

Recommended Posts

Wiem, co piszę.

Taktowanie jest wtedy gdy nie ma odbioru ciepła i temperatura powrotu zbliża się do zasilania, powodów tego stanu może być dużo.

W takim wypadku zwiększenie przepływu jeszcze szybciej doprowadza do taktowania, gdy nie ma tego odbioru ciepła.

Osobną kwestią pozostaje, że pompa PC sama sobie dobiera przepływ. Instalator tylko ustawia max. Przepływ.

A jak kolega sądzi kiedy grzejnik oddaje więcej ciepła jak dt jest 3 czy 30 stopni? Czyli albo cały ciepły albo na dole zimny na górze ciepły??

• Odpowiedzi 92
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie w nocy bylo 8 stopni, nie mam pojecia ile poszlo na cwu, bo jest ubogie menu, mam jedynie podlicznik na cala pompe i do tej pory jest 21kwh

Tak michancia mam takie duze zuzycie pradu, bo sprezarka zalacza sie 10 razy na godzine stad takie zuzycie. Zobacz jakie mam izolacje itp to jest wrecz niemozliwe zeby takie bylo zuzycie i to w takim okresie jak teraz oraz przy takich zimach jakie byly u nas w tym roku we Wroclawiu. W grudniu pompa na samo co (nie bylo jeszcze zasobnika na wode) pociagnela 800 kwh, uwazasz ze to jest malo ? Zerknij na archiwum pogody i zobacz jaka byla we wroclawiu zima

Wszystko jest możliwe.

Gdzieś te KW idą, jeśli nie grzejesz grzałką, a zakładam, że tak nie jest, to na zużycie energii ma jego zapotrzebowanie.

Osobną kwestią pozostaje, że możesz mieć nie wygrzany dom, do tego możesz mieć dużą wilgotność. To są parametry podstawowe do zapotrzebowania energii.

To że zużyłeś jak piszesz przy tej pogodzie ok 20kWh, gdzie normalnie ogrzewanie nie powinno już pracować.

To nie jest wina taktowania, czy ustawień pompy.

Ustawienia pompy, przy prawidłowej instalacji, mają wpływ na zużycie, ale nie takie.

Z ustawień, najważniejszy wpływ na zużycie energii ma temperatura na zasilaniu, ale jak masz nie więcej niż 35, to obniżenie jej nie wiele już wpłynie.

Osobną kwestią jest taktowanie, a tu jest wiele czynników tego stanu.

Ale u Ciebie to wszystko się miesza, z jednej strony coś tę pompę załącza i musi długo pracować żeby osiągnąć żądaną temperaturę i przy tym zużywa tyle energii.

A z drugiej strony jak twierdzisz taktuje, co świadczy o braku odbioru tego ciepła?

A jak kolega sądzi kiedy grzejnik oddaje więcej ciepła jak dt jest 3 czy 30 stopni? Czyli albo cały ciepły albo na dole zimny na górze ciepły??

A co to ma do rzeczy na taktowanie pompy. Na taktowanie pompy, najważniejszy wpływ ma odbiór ciepła i minimalna moc pompy.

Załużmy, że mamy grzejniki, to to, że sobie ustawisz większy przepływ to tylko spowoduje, że ten grzejnik szybciej się zagrzeje, ale gdy nie będzie odbioru ciepła, bo grzejnik ma małą powierzchnię i oddaje mało energii. To to spowoduje jeszcze szybsze taktowanie.

Jedynie możesz podnosić temperaturę na zasilaniu co może wydłużyć czas pracy pompy ale kosztem energii.

Dlatego dla pomp stosuje się ogrzewanie podłogowe, gdzie masz dużą powierzchniē grzejną więc większy odbiór ciepła, ale tu jest taka sama zasada, jeśli nie ma odbioru tego ciepła to zwiększanie przepływu nic nie da, nie wydłuży czasu pracy PC, tylko spowoduje, że podłoga szybciej się zagrzeje.

Wilgotnosc jest na poziomie 42-47 % w calym domu.

Przeplyw teraz po otwarciu petli wynosi 26 L

Ale ten przepływ masz do rozdzielacza, a co za rozdzielaczem.

Zobacz czy wszystkie pętle na powrocie masz równo ciepłe. Czy wszystkie podłogi grzeją, bo może grzejesz jakiś jeden mały obwód i stąd to taktowanie

A drugi temat skąd to zapotrzebowanie na grzanie, przecież, przy tej izolacji co masz, to jak w dzień zagrzejesz od słońca, ewentualnie z dwie godziny pompą przy COP 6, tak jak teraz. To ten dom powinien trzymać temperaturę do jutra. A na te dwie godziny to potrzebujesz gdzieś 4kWh

To albo grzejesz grzałką, albo dom jeszcze się wygrzewa.

U mnie w nocy bylo 8 stopni, nie mam pojecia ile poszlo na cwu, bo jest ubogie menu, mam jedynie podlicznik na cala pompe i do tej pory jest 21kwh

Tak michancia mam takie duze zuzycie pradu, bo sprezarka zalacza sie 10 razy na godzine stad takie zuzycie. Zobacz jakie mam izolacje itp to jest wrecz niemozliwe zeby takie bylo zuzycie i to w takim okresie jak teraz oraz przy takich zimach jakie byly u nas w tym roku we Wroclawiu. W grudniu pompa na samo co (nie bylo jeszcze zasobnika na wode) pociagnela 800 kwh, uwazasz ze to jest malo ? Zerknij na archiwum pogody i zobacz jaka byla we wroclawiu zima

A nie masz, przypadkiem cyrkulacji i ta energia idzie na zbiornik cwu, a na ogrzewanie z tego niewielka część i do tego masz przewymiarowaną pompę i dlatego gdy grzejesz co to Ci traktuje przy tych temperaturach co teraz.

Przecież jak nie miałeś cwu to za grudzień te 800kwh to normalny wynik, przy nowym domu nie wygrzanym. Wtedy też Ci traktowała?

To sa przeplywy na petlach i to na powrocie, bo kantherm w swoich rozdzielaczach montuje rotametry na powrocie wiec smiem twierdzic, ze przeplyw na petlach jest i to odpowiedni. Dom trzyma temperature, bo przez noc spada 1 stopien. Instalator mi wprost powiedzial, ze pompa bedzie taktowac bo podgrzac dla niej wode na 35 stopni to jest chwila moment i sie sprezarka wylaczy i zaraz znowu wlaczy wiec sory ale instalator na pewno zdaje sobie sprawe ze dal dupy i proboje sie ratowac tym zebym ustawil zasilanie 50 stopni na podlogowce przy temperaturze 10 stopni, to przy -10 bedzie kazal dac 80 stopni

A co to ma do rzeczy na taktowanie pompy. Na taktowanie pompy, najważniejszy wpływ ma odbiór ciepła i minimalna moc pompy.

Załużmy, że mamy grzejniki, to to, że sobie ustawisz większy przepływ to tylko spowoduje, że ten grzejnik szybciej się zagrzeje, ale gdy nie będzie odbioru ciepła, bo grzejnik ma małą powierzchnię i oddaje mało energii. To to spowoduje jeszcze szybsze taktowanie.

Jedynie możesz podnosić temperaturę na zasilaniu co może wydłużyć czas pracy pompy ale kosztem energii.

Dlatego dla pomp stosuje się ogrzewanie podłogowe, gdzie masz dużą powierzchniē grzejną więc większy odbiór ciepła, ale tu jest taka sama zasada, jeśli nie ma odbioru tego ciepła to zwiększanie przepływu nic nie da, nie wydłuży czasu pracy PC, tylko spowoduje, że podłoga szybciej się zagrzeje.

Dziwne teorie . Podłogówka to też grzejnik . Z czego kolega wyciąga takie wnioski . Czy kolega ma jakieś podstawy np . wykształcenie w tym kierunku?

Dziwne teorie . Podłogówka to też grzejnik . Z czego kolega wyciąga takie wnioski . Czy kolega ma jakieś podstawy np . wykształcenie w tym kierunku?

Tu na tym forum, o pompach, taktowaniu, i przepływie było już tysiące takich tematów.

Nie ma innej praktyki przy taktowaniu jak:

Przy grzejnikach, zwiększyć powierzchnię grzejników lub podnieść temperaturę na zasilaniu

Przy podłogówcw ( i grzejnikach też ) grzać cyklicznie, co powoduje wychłodzenia budynku i podłogi, ale kosztem komfortu.

Dobierać pompy których moc pozwala grzać przez większość sezonu, a w te najzimniejsze dni posiłkować się grzałką, lub innym źródłem.

To tyle.

Tu na tym forum, o pompach, taktowaniu, i przepływie było już tysiące takich tematów.

Nie ma innej praktyki przy taktowaniu jak:

Przy grzejnikach, zwiększyć powierzchnię grzejników lub podnieść temperaturę na zasilaniu

Przy podłogówcw ( i grzejnikach też ) grzać cyklicznie, co powoduje wychłodzenia budynku i podłogi, ale kosztem komfortu.

Dobierać pompy których moc pozwala grzać przez większość sezonu, a w te najzimniejsze dni posiłkować się grzałką, lub innym źródłem.

To tyle.

Ogrzewanie podłogowe to grzejnik podłogowy . Ja pisałem o delcie i oddawaniu ciepła . Tu kolego nie posiada grzejników wiszących tylko podłogowy w któ rym trzeba zwiększyć przepływ .Wydłuży to okres pomiedzy kolejnymi urychomieniami i czas pracy

Z praktyki i doświadczenia, oraz faktu, że posiadam PC połączoną z ogrzewaniem grzejnikowym, której ustawienia znam nie gorzej, niż nie jeden instalator i wszystkie ustawienia ( przepływy, temperatury i co kolwiek jeszcze można zmienić w tej pompie ), które mają wpływ na taktowanie to ja to przerabiałem.

Jakby nie patrzec przez zle dobrana moc pompy za 2-3 lata czeka mnie wydatek rzedu

15 tys, a moze i lepiej na nowa jednostke zewnetrzna.

Tym bardziej, ze widzial ozc wiec nie wiem dlaczego dal 11 kw pompe..

Kto obliczał OZC budynku?

- Moc cieplna budynku - podałeś 8 kW,

A jakie jest zapotrzebowanie ciepła przez budynek?

To sa przeplywy na petlach i to na powrocie, bo kantherm w swoich rozdzielaczach montuje rotametry na powrocie wiec smiem twierdzic, ze przeplyw na petlach jest i to odpowiedni. Dom trzyma temperature, bo przez noc spada 1 stopien. Instalator mi wprost powiedzial, ze pompa bedzie taktowac bo podgrzac dla niej wode na 35 stopni to jest chwila moment i sie sprezarka wylaczy i zaraz znowu wlaczy wiec sory ale instalator na pewno zdaje sobie sprawe ze dal dupy i proboje sie ratowac tym zebym ustawil zasilanie 50 stopni na podlogowce przy temperaturze 10 stopni, to przy -10 bedzie kazal dac 80 stopni

No to skoro ta pompa nagrzewa, tę podłogę i to pomieszczenie w parę chwil, nieważne czy w tym czasie taktuje czy nie, to ją też chwila moment powinien wyłàczyć termometr pokojowy.

A jeśli budynek jest ciepły to bardzo długo ta pompa nie powinna się ponownie załączyć ( przy ustawionej sensownej histerezie na termostacie np 05stc ).

To się pytam co ją ponownie załącza, jak nie spadek temperatury w pomieszczeniu?

michancia juz pisalem w tym watku, ze pompa startuje o 7 rano zeby kolo 11 sie wylaczyc jak temperatura na regulatorze zostanie osiagnieta. Pozniej pompa do samego rana sie nie odpala oprocz cwu. Skoro o 7 startuje to przez 4 godziny sobie taktuje grzejac w kolko co 2 minuty temperature zasilania podlogowki do 35 stopni.

Andrzej - ozc robilem w ekoheat i zapotrzebowanie wszystkich pomieszczen to 7,6kw

Andrzej, teoretycznie ta pompa jest przewymiarowana, ale na co idzie mu dziennie 20kWh, przy temperaturze jak dziś?

Jak na co ? Sprezarka caly czas sie zalacza i wylacza, to tak samo jak samochod na rozruch bierze wiecej paliwa. 40 zalaczen przez 4 godziny to jednak tego pradu idzie co ? Sprezarka nie pracuje dluzej niz 2 minuty na zalaczenie. Sam instalator powiedzial ze ona bedzie taktowac bo dla niej 35 stopni to jest moment.. Ten smok potrafi w pare minut podgrzac zasilanie wody do 60 stopni jak grzeje cwu

Edytowane przez cpk

Znasz tę pompę, jaką masz ustawioną dietę, może masz z 9st a to powoduje szybkie zbliżanie się temperatury powrotu do zadanej.

Przy ustawieniu standardowym, czyli załóżmy delta 5st. To przy zasilaniu 35st/C i zimnej podłodze to to zanim osiągnie na powrocie 30stc to to musi chodzić długo bez taktowania, mimo, że pompa przewymiarowana.