Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom parterowy - plan rekuperacji

Recommended Posts

Cześć,

Mam prośbę o ocenę/poradę dotyczącą planu rekuperacji dla domu parterowego (z opcją adaptacji poddasza).

Projekt zamówiłem w firmie prowadzącej sprzedaż elementów dla rekuperacji. Poddasze na chwilę obecną nie będzie adaptowane - planuje zostawić zaślepione króćce w skrzynkach rozdzielczych. Rodzina póki co 4 - osobowa, w planach 5.

Poniżej bilans instalacji oraz rozmieszczenie anemostatów w budynku:

parter + bilans.jpg

czy wywiewy w wiatrołapie (1), spiżarce (2), korytarzu(5) są potrzebne ?

czy (12) pralnia powinna mieć nawiew i wywiew - planuję tam również założyć prysznic.

czy pokój dzienny (4) z nawiewem 150 m/h (3 anemostaty) to nie za dużo (pokój będzie pełnił funkcje salonu i jadalni).

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak to jest liczone ? Widzę, że projektant założył, że anemostaty w salonie 2x75/125 dają 50m3/h pomimo dłuższej drogi w kanale tymczasem takie same anemostaty w pokojach dają 35m3/h. To jest kwestia pózniejszej regulacji anemostatów? i stąd kolejne pytanie:

Proponowane ułożenie kanałów:

strop nad parterem.jpg

Jak dlugosci kanalow maja się do równoważenia się prędkosci powietrza w instalacji. Robić zakręty kanałami aby zrównoważyć odległości ?