Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe i ścienne raz jeszcze............

Gość

Recommended Posts

Mam pytanie dotyczace ogrzewania podlogowego: czy wtedy wchodzi w gre tylko podloga kamienna??? i jak sprawdza sie ogrzewanie scienne???????? dodam, ze chcielibysmy te dwa rodzaje ogrzewania zastosowac u nas w domu.

pzdr

zastanawiamy się, czy można takie rozwiązanie zastosować jako jedyne ogrzewanie w domu przy zastosowaniu pompy ciepła. jak wstępnie przeliczyć ilość metrów ogrzewania w ścianach w stosunku do metrażu pomieszczenia? Dodatkowym problemem jest to, że w salonie będą duże okna i cała podłoga będzie z drewna. Co więcej oboje lubimy ciepło i nie znosimy jak pomieszczenie jest niedogrzane.

.... drewniana podłoga nie wyklucza ogrzewania podłogowego.

Jednak ze względu na wyższe opory cieplne drewna, podłoga taka musi być przystosowana do ogrzewania podłogowego (producent oznacza swoje produkty przystosowane do ogrzewania podłogowego, grubość, sposób kładzenia - pływająca) jak również wyliczenia potrzebnej mocy ogrzewania muszą uwzględniać, że podłoga będzie drewniana.

Gość 1950

wracając do ogrzewania ściennego powinnaś mieć zrobiony projekt a jeżeli nie projekt taki typowy to chociaż obliczone zapotrzebowanie na ciepło budynku oraz do tego dobrane ogrzewanie ścienne stosownie do zapotrzebowania na ciepło danego pomieszczenia. doskonale może się sprawdzić w salonie pod jednym warunkiem, nie może byc zainstalowane na ścianach które znajdują się naprzeciw okien z prostego powodu, jest to ogrzewanie które prawie w 100% grzeje przez promieniowanie i promienie podczerwone które grzeją dopiero wtedy gdy natrafią na przegrodę będą wypromieniowywane na zewnątrz bo zwykłe szyby nie stanowią dla nich przeszkody. pompa ciepła jeżeli pokryje zapotrzebowanie na ciepło budynku jak najbardziej może być źródłem ciepła dla budynku, tym bardziej że ogrzewanie ścienne należy do ogrzewań niskotemperaturowych,

co do drewnianej podłogi to nie polecam można stosować na podłogówce specjalne rodzaje parkietu klejonego z kilku warstw drewna, ale o to musisz spytać fachowca od podłóg, drogo

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. I mam jeszcze jedno pytanie, poniewaz wiem ze zajmujesz sie tym: czy moglbys polecic mi firme robiaca takie projekty i ogrzewania w warszawie??? chyba, ze Ty w warszawie te dzialasz.......

pzdr

• 2 weeks później...
  • 1 month później...

Jasiu1881

a jakie są koszty instalacji ogrzewania ściennego w stosunku do grzejników?

jak to jest z wbijaniem kołków w taką ciepłą ścianę?

ile ścian się orurkowuje w pomieszczeniu i do jakiej wysokości?

dla mnie temat zaiste ciekawy- podłogówka mi odpada, ponieważ chcę mieć drewno na polepie a nie wierzę w bajki, że drewno można na podłogówkę. No i córa alergik, i żona powoli też a za chwilę i ja...

Mam ogrzewanie ścienne (oraz podłogówkę) od ponad roku - bardzo sobie chwalę: ma zalety podłogówki-niskotemperaturowe zasilanie (ja mam gazowy kondensat) i małą bezwładność=możliwość szybkiego sterowania temperaturą pomieszczeń. Podłogówki mam w łazienkach i w salonie na dole, ścienne - we wszystkich mniejszych pokojach.

• 3 weeks później...
Gość 1950

moniś, przekopiowałem Ci mój post na ten temat

jest droższe od podłogówki, ale nie za bardzo, zależy to od zastosowanych materiałów i przyjętych rozwiazań. można je zrobić z miedzi bezpośrednio na budowie lub stosując półfabrykaty (registry, ciepłowody) można także zrobić z alupexu podobnie jak z miedzi albo na budowie albo registry, można wreszczie zrobić z PE z tym że w tym wypadku potrzebny jest albo wymiennik, albo całość z materiałów antykorozyjnych. lub zastosowanie odpowiedniego inhibitora korozji, (PE nie posiada bariery antydyfuzyjnej tak jak PEX i dlatego przepuszcza tlen do instalacji), jeżeli chdzi o stosowanie tego typu ogrzewania to ma poza ceną prawie same zalety: równomierny rozkład temperatur, ze względu na wyższe temperatury pracy zajmuje mniejszą powierzchnię, może być stosowany na przegrodach posiadających mniejszy współczynnik przenikania ciepła niż przy podłogówce a to oznacza, że może być stosowany w budynkach starszych które są modernizowane, nie zajmuje miejsca grubość tynku od 1-3 cm w zależności od zastosowanych materiałów, przy zastosowaniu na ścianach wilgotnych powoduje ich osuszenie i likwidację grzyba jeżeli jest, latem w zależności od systemu może być stosowany jako instalacja chłodząca. i funkcjonuje bardzo dobrze, sprawdzone. robiłem coś takiego.