tom10 03.02.2005 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Jasiu 1881 termonica walczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 03.02.2005 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Katerhasser a masz juz firme, ktora bedzie robila u Ciebie takie ogrzewanie??? Ja firmy nie mam ale wyskoczyło mi parę nazw z googli. kiedyś do jednej zadzwoniłem. zrobili rzekomo przez ostatnie kilka lat ok.50 instalacji ściennych ale jak poprosiłem o namiary to dostałem tylko 2. Obie działają od 2-3 lat ale jeden gośc to przyjaciel instalatora a drugi to chłopak, który ma konika na punkcie nowoczesnych rozwiązań grzewczo-instalatorskich i sam wie co najmniej tyle, o ile nie więcej niż instalatorzy na temat zw. z tym. (pochwalił się, że jego system jest najnowocześniejszy w Polsce, no może jeszcze jeden dom ma porównywalny, bądź nieco lepszy - pompa ciepła, solary, dom 200m2 z lat 80-ych ocieplonu w tamtych czasach jakimś styropianem niewiadomej jakości i pochodzenia. Sezon grzewczy kosztuje rzekomo połowę niż byłoby przy gazie). Tak czy owak muszę się zwrócić o wstępną ofertę. Trzeba chyba kompleksowo brać usługę z całą instalacją wod-kan. Ciekaw jestem czy ceny dalej takie chore jak 4-5 lat temu... wszystko z pompą itd. może być 40-60 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martka 05.02.2005 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2005 http://www.palmer.com.pl firma z Krakowa, ale nie ma problemów z przyjazdem i montażem pod Warszawką.Wysłałam faxem rzuty i przekroje kondygnacji i zapotrzebowanie na ciepło (było w projekcie) w poszczególnych pomieszczeniach prosząc o wycene ogrzewania ściennego we wszystkich pomieszczeniach z wyjątkiem łazienek - tam podłogówka. Wycena opiewa na około 17tys PLN bez instalacji kotłowni i tynkowania. Z 7% vatem, bo poprosiłam o wycenę z montażem.Sama robocizna 3150 netto.Mozna kupić same materiały i zlecic robocicnę, ale myslę, ze wóczas wyjdzie drożej.Gwarancja 10 lat. Żeby był punkt odniesienia - mój projekt to Krzemyk, który mozna wyszukac na www archeton.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 16.02.2005 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Mam ogrzewanie podłogowe, polecam podłogowe i /lub ścienne, a do tego pompę ciepła (bo wtedy będzie taaaanio grzać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 16.02.2005 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2005 Jasiu1881 a jakie są koszty instalacji ogrzewania ściennego w stosunku do grzejników? jak to jest z wbijaniem kołków w taką ciepłą ścianę? ile ścian się orurkowuje w pomieszczeniu i do jakiej wysokości? dla mnie temat zaiste ciekawy- podłogówka mi odpada, ponieważ chcę mieć drewno na polepie a nie wierzę w bajki, że drewno można na podłogówkę. No i córa alergik, i żona powoli też a za chwilę i ja... Ad 1 - ok. 15% większe (przynajmniej u mnie) Ad 2 - są specjalne maty termoczułe, kt. po przyłożeniu do ściany pokazują przebieg rurek z ciepłą wodą - można się zmieścić z kołkiem między nimi. Ad 3 - ok. 60% pow. podłogi, do wysokości 1,80 (tak mniej więcej montowali u mnie) pozdrawiam rafgam (sorry za późną odpowiedź - rzadko mam czas na forum ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 17.02.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 sorry jesli pytanie jest głupie ale mnie nurtuje:Czy ktoś ma ogrzewanie sufitowe ? Albo wie dlaczego sie go nie stosuje. Na oko same zalety i brak wad ściennego i podłogowego. Nie ogranicza powierzchnia mebli, okien. W sufit rzadko się coś wbija i ciężko je uszkodzić. Niskotemperaturowe (tak jak w podłodze - 20 parę stopni) chyba (?) nie będzie grzać w głowę. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu1881 17.02.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Wynika to z praw fizyki. Za daleko od człowieka (najblizej do głowy a to nie najlepiej) , ale robi sie instalacje chłodzące w systemach sufitowych bo chłod opada i jest cool w pomieszczeniu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 17.02.2005 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 hm...Klima chłodzi powietrze dlatego lepiej działa pod sufitem. Ogrzewanie powierzchniowe nie ogrzewa powietrza tylko przez promieniowanie a promieniowanie się rozchodzi tak samo i w górę i w dół. Jasne, że od podłogi promieniowanie ma bliżej do człowieka niż z sufitu ale od ściany ma (średnio) jeszcze dalej a jednak działa i jest stosowane. W pierwszej chwili wyobraziłem sobie 300W żarówkę świecącą nad głową ale mówimy o niskotemperaturowym ogrzewaniu rozłożonym na dużej powierzchni. Nic nie powinno grzać w głowę tak jak nic nie grzeje od podłogówki. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kze 17.02.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Myślę, że tutaj dużo do powiedzenia ma fizyka. Ciepłe powietrze idzie do góry, a mniej ciepłe do dołu. Czyli można chłodzić poprzez sufit, a grzac poprzez podłogę. A poza tym człowiek woli jak jest mu cieplej w nogi, a w głowę może być ciut chłodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 17.02.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 "Ciepłe powietrze idzie do góry, a mniej ciepłe do dołu." no nie, przeciez podłogówka (i sufitowe) ogrzewają przez promieniowanie a nie przez powietrze. a promieniowaniu wszystko jedno do góry czy do dołu. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 17.02.2005 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Z tym sufitowym to nie do końca tak że się nie stosuje, tylko wtedy robi się pod sufitem grzanie/chłodzenie, i gdzieś już coś takiego widziałem, zapewne jest droższe od podłogówki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibi2 17.02.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 droższe - no tak, to jest przekonujący powód. Kleić styropian i rury do sufitu jest trudniej niż do podłogi. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogdan Chmielecki 17.02.2005 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2005 Do Zibi2Są to raczej panele sufitowe, z aluminium, a od "lewej" strony mają zamocowane rury i warstwę izolacyjną z pianki poliuretanowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts