wjaskiewicz 06.04.2020 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, mam mały problem odnośnie przebiegu kanalizacji w moim domu. Dom ma już wykonany strop (ze zrobionym przepustem na główny pion zaznaczonym na rysunku). mam kilka pytań odnośnie kanalizacji, gdyż wydaje mi się, ze troche jest w niej błędów... Główna rura kanalizacji w gruncie 160, wszystkie odejścia 110 włącznie z pionem. 1. kuchnia - brak w niej pionu - czy trzeba dawać napowietrzacz, czy nic nie trzeba tam dawać? (kierownik mówi, że jest OK bez niczego) 2. Lazienka na dole - odejście długości ok. 1 od kibelka i do pionu ok. 4 metry od tego odejścia - też brak dodatkowego napowietrzacza i pytanie jak wyżej.. 3. łazienka na górze... tutaj jest największy problem - od umywalki do pionu mam po skosie ok. 4m - grubość styro + wylewki 13cm (nie jestem w stanie wykonać poprawnego spadku na tej długości) - planuje wykonać drugi pion (rura 60 czy 75?) odchodzący z podejścia do wanny na parterze jak na schemacie, wypuścić go po ścianie działowej albo szczytowej w bruździe na stryszek i połączyć tak z drugim pionem do wywiewki.. Czy moja koncepcja z drugim pionem jest poprawna ? Ew. czy można by wykonać poprostu odejście pionowe z umywalki w dół bez wykonywania pionu do wywiewki? z góry dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 06.04.2020 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 Każdy pion powinien mieć swoją wentylację. Jeżeli masz jeden pion - wystarczy jedna wentylacja. Nie rozumiem czemu nie możesz wykonać spadku na 4 metrach ? Napowietzraczy unikaj, bo jak sie zatną to będzie śmierdzący problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 06.04.2020 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2020 spadku nie zrobie, bo mam tylko 8cm styropianu, a powyżej tego idzie ogrzewanie podłogowe. rura 5cm + 8cm na spadek - nie ma szans schować tego w styropianie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 07.04.2020 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 1,0cm x 4m= 4cm +5cm rurka=9cmZrób obejście rurką od podłogówki nad kanalizą. Jak będzie w jednym miejscu 1cm mniej wylewki nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaskiewicz 07.04.2020 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2020 Jeśli chodzi o to odejscie to albo zrobie tak jak mówisz albo puszcze go w suficie podwieszanym - problem rozwiązany. A jak wyglada sprawa z kuchnią i toaletą na dole ? jest wszystko ok czy te odleglości moga jakoś bardzo negatywnie wpłynąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grv 08.04.2020 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Ja nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts