Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy robić drugi pion kanalizacji ? + kilka pytań

Recommended Posts

Witam serdecznie,

mam mały problem odnośnie przebiegu kanalizacji w moim domu.

Dom ma już wykonany strop (ze zrobionym przepustem na główny pion zaznaczonym na rysunku).

mam kilka pytań odnośnie kanalizacji, gdyż wydaje mi się, ze troche jest w niej błędów...

Główna rura kanalizacji w gruncie 160, wszystkie odejścia 110 włącznie z pionem.

1. kuchnia - brak w niej pionu - czy trzeba dawać napowietrzacz, czy nic nie trzeba tam dawać? (kierownik mówi, że jest OK bez niczego)

2. Lazienka na dole - odejście długości ok. 1 od kibelka i do pionu ok. 4 metry od tego odejścia - też brak dodatkowego napowietrzacza i pytanie jak wyżej..

3. łazienka na górze... tutaj jest największy problem - od umywalki do pionu mam po skosie ok. 4m - grubość styro + wylewki 13cm (nie jestem w stanie wykonać poprawnego spadku na tej długości) - planuje wykonać drugi pion (rura 60 czy 75?) odchodzący z podejścia do wanny na parterze jak na schemacie, wypuścić go po ścianie działowej albo szczytowej w bruździe na stryszek i połączyć tak z drugim pionem do wywiewki.. Czy moja koncepcja z drugim pionem jest poprawna ? Ew. czy można by wykonać poprostu odejście pionowe z umywalki w dół bez wykonywania pionu do wywiewki?

z góry dzięki za pomoc !

PODDASZE - SCHEMAT.jpg

PARTER - SCHEMAT.jpg