Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiezienie ziemi a fundamenty

JohnLennon92

Recommended Posts

Witam,

Niedawno zakupiłem działkę budowlaną, zrobiłem badania geologiczne i wynika z nich, że grunty nośne są od 3-5m pod ziemią, powyżej pyły lub gliny pylaste słabo nośne.

Geolog sugeruje budowę na mikropalach, choć wiem że ostateczna decyzja należy do architekta adaptującego projekt (dom w borówkach 5) Warstwy ziemi przebiegają równolegle, więc być może wystarczy płyta?

Ale chciałbym zapytać, czy ze względu na pewien spadek terenu (ok 2m różnicy na 30m długości działki w kierunku od drogi) mogę nadsypać ziemi by wyrównać się z poziomem drogi czy lepiej zaczekać do momentu aż będą gotowe fundamenty i wtedy obsypać.

Pytam, bo w okolicy jest budowa marketu i miałbym za darmo ziemię z dowozem.

Fundamenty kopał bym na wiosnę 2021.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

3-5 metrów grunt nienośny, spadek 2 metry a ty chcesz jeszcze dosypać ziemi?

W takich warunkach to bym myślał o piwnicy , pewnie wyjdzie taniej niż mikropale. a przynajmniej wykorzystasz przestrzeń.

Od fundamentów są konstruktorzy nie architekci.

Architekci też posiadają uprawnienia konstrukcyjno-budowlane

Architekci też posiadają uprawnienia konstrukcyjno-budowlane

Tak jak konstruktorzy niektórzy posiadają uprawnienie architektoniczne, tylko czego to dowodzi? Często te drugie uprawniania wywodzą się z dawnych lat i są w ograniczonym zakresie.

Fundamenty palowe to już deko trudniejsze projektowanie niż ława w gruncie

Tak jak konstruktorzy niektórzy posiadają uprawnienie architektoniczne, tylko czego to dowodzi? Często te drugie uprawniania wywodzą się z dawnych lat i są w ograniczonym zakresie.

Fundamenty palowe to już deko trudniejsze projektowanie niż ława w gruncie

Raczej konstruktorzy posiadają ograniczone do architektury. Architekci mogą zdobyć pelne. Na pewno nie odwrotnie.