Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wytrzymałość murłąty na wygięcie

kubus1701

Recommended Posts

Witam,

w domu parterowym, jako podcień mam wysunięty okap dachu. Wygląda to tak:

rzut 1.jpg

Podwójne murłaty są łączone w narożniku z słupem betonowym, są zastosowane zamiast wieńca betonowego. Jak widać, odległość od słupa do ściany wynosi 7 metrów. Nie ma tam żadnego podparcia tych dwóch murłat, a dodatkowo, poprzedni wykonawca (z którym się rozstałem) stwierdził, że skoro projekt robiony pod dachówkę, a ja jednak zdecydowałem się na blachodachówkę, to jedną murłatę "odchudził" o 4cm. Zatem mamy tam jedną murłatę 20x16 i drugą 16x16 spięte razem.

Obecny wykonawca oraz ja sam zastanawiam się nad dodaniem słupa drewnianego, w odległości około 1,5 metra od ściany (najdalej tam może być), aby podpierał dodatkowo murłaty, jednak nie ukrywam, że gdybym nie musiał, nie stawiałbym go tam. Co o tym sądzicie?

Wiesz co , tak patrzę na ten projekt i jeśli to było robione pod dachówkę to zadzwoń do projektanta domu - przecież wiesz kto to jest i znajdziesz go bez problemu. Zapytaj czy faktycznie nie przewidując tam podparcia dał jakąś alternatywę.

JA dzwoniłem trzy razy, i pomoc okazała się bezcenna.

Prace na budowie postępują :) Obecnie ekipa kończy więźbę.

Jak widać z projektu, dach jest krokwiowo-płatwiowo-jętkowy. Krokwie 8x16, murłaty, płatwie i słupki 16x16. Krokwie osadzone na murłacie i płatwi z wykorzystaniem zaciosu takiego jak na zdjęciu poniżej, oraz wkręta 8x280 wkręconego pod kątem w krokiew. Płatwie podparte słupami 16x16 na podwalinie 8x16. Murłata kotwiona do wieńca co 1,5 metra wygiętym prętem fi12.

Zacios.jpg

dodatkowo, w projekcie jest zapis, że krokiew ma być zakotwiona do murłaty jednym złączem 3x40. Czy dobrze będzie jeśli dam takie złącza po jednej sztuce na każdą krokiew? Łącznik montowany do wewnętrznej strony murłaty i krokwi po jednej jej stronie.

Łącznik.jpg

Czy jako połączenie z płatwią wystarczy zacios w krokwi i 1 wkręt? W tym miejscu projekt nic nie podpowiada. Mówi jedynie, aby więźbę robić z wykorzystaniem gwoździowania i kątowników. Gwoździe zamieniłem na wkręty oczywiście :)

Dach kopertowy 340m2, nachylenie 30 stopni, murłaty w odległości 9,5m od siebie.

Edytowane przez kubus1701