Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwierz?ta i alarm jeszcze raz ;>

Recommended Posts

w takim razie poproszę jeszcze o wyjaśnienie - skoro nie mogę wyjmować okien, by montować kontaktrony wewnętrzne, pozostają zewnętrzne - tak?

a jeśli zewnętrzne, to chyba nie ma w tym przypadku możliwości otworzenia okna (uchylenia) w celu wietrzenia pomieszczeń?

Kontaktrony wpuszczane w ramy montuje się bez wyciągania okien, ale przed montażem parapetów! (tak jest najlepiej). Można je również zamontować po wykończeniu otworu okna, ale to już wyższa szkoła jazdy (po prostu trudniej dojść z przewodem, aby wszystko było estetyczne i niewidoczne). Kontaktronów wierzchnich (czyli jak to nazwałeś zewnętrznych) nie polecam. Estetyka takiego rozwiązania pozostawia wiele do życzenia, a taki widoczny czujnik, bardziej zaawansowany złodziej może zlokalizować i ominąć.

szukałem instrukcji, ale znalazłem tylko ogólne opisy - a czas mnie goni , bo tynki tuż tuż, jednak nie mam czasu na samodzielne zgłębianie tematu, a co fachowiec, to inne zdanie ("tak, można uchylić,", "nie - to wykluczone")

Jeśli kontaktron będzie zamontowany na dole okna, to bez znaczenia jest rodzaj zastosowanego kontaktronu (wpuszczany, czy wierzchni). Przy jednym i drugim można uchylać okno, ale UWAGA! - wierzchni kontaktron nie zareaguje na całkowite odchylenie okna po zdjęciu górnego zabezpieczenia!!!

Uściślenia wymaga jeszcze pojęcie uchylenie okna, bo stąd mogą się brać różne zdania fachowców! Uchylenie okna, to inaczej rozwarcie - oznacza rozwarcie górnej części okna (czyli uchył górnej części okna). Tobie zapewne chodzi o uchylenie w sensie częściowe otwarcie (tak, aby koty mogły wychodzić). W takim przypadku należy zamontować kontaktron w dolnej części okna bliżej zawiasów (aby częściowe otwarcie okna, np. na 10 - 15 cm nie pobudzało czujnika. Jak już wcześniej pisałem, wymagane jest zastosowanie solidnej zapory, czyli mechanicznego zabezpieczenia uniemożliwiającego przypadkowe dalsze otwarcie okna i wywołanie alarmu.

skąd ja mam wiedzieć, kto ma rację, jak nawet w dużej hurtowni (pojechałem obejrzeć) mają 1 rodzaj kontaktronów (!)

Poszukaj lepszej hurtowni :wink:. Ponad to nie spodziewaj się uzyskania rzetelnej informacji na temat sposobu montażu czujnika, od sprzedawcy systemów alarmowych...

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...wydaje mi sie, ze odpowiednio zamontowany kontaktron ( montowany w oscieznicy i w oknie) powinien zalatwic sprawe. Mozna np. taki tulejowy kontaktron zamontowac, tak gdzies posrodku okna aby sie zwierzak przemknal, ale szersze otwarcie powoduje uruchomienie alarmu. Trzeba pamietac o zablokowaniu okna w odpowiednim miejscu, badz okno uchylne i nauczyc kotka "wychodzenia" :lol: przez tak uchylone okno :lol: moze jakas dostawiona drabinka :lol: . Kontaktrony sa niewidoczne ani z zewnatrz ani z wewnatrz. Jedynie co to trzeba okablowac :D Takie rowiazanie widzialem i sie sprawdza, jesli okolica na to pozwala :) to warto.

Pozdrawiam

Pełna gwarancja to ochrona obwodowa czyli kontaktrony i czujki tłuczenia szkłą.

Tak dla formalności:

Ochrona obwodowa to co innego. Obwodowa gdy chronisz obwód terenu (bariery podczerwieni czy mikrofalowe, kable sensorowe różnej maści wieszane na ogrodzeniu czy zakopywane itd.)

Kontaktrony, czujki stłuczeniowe (akustyczne) czy wibracyjne to klasyczne elementy tak jak czujki PIR czy czujki dualne

Tak dla formalności, to mylisz się kolego maciejon!

Ochrona terenu to ochrona peryferyjna, czyli wszelkiej maści detektory wykrywające intruza już przy płocie lub na chronionym terenie. Ochrona zewnętrzna, to detektory wykrywające intruza na zewnątrz, wokół obiektu (przy obiekcie). Ochrona obwodowa, to właśnie czujniki kontaktronowe i inercyjne na oknach i drzwiach, a ochrona wewnętrzna, to wszelkie detektory wykrywające intruza wewnątrz obiektu.

Kogo jak kogo, ale Pana Stefana Jerzego Siudalskiego nie musisz pouczać. Jest rzeczoznawcą i biegłym sądowym m. in. z zakresu elektroniczne systemy alarmowe...

Gość SS
Pełna gwarancja to ochrona obwodowa czyli kontaktrony i czujki tłuczenia szkłą.

Tak dla formalności:

Ochrona obwodowa to co innego. Obwodowa gdy chronisz obwód terenu (bariery podczerwieni czy mikrofalowe, kable sensorowe różnej maści wieszane na ogrodzeniu czy zakopywane itd.)

Kontaktrony, czujki stłuczeniowe (akustyczne) czy wibracyjne to klasyczne elementy tak jak czujki PIR czy czujki dualne

Mylisz się

W literaturze znajdziesz przynajmniej kilka definicji ochrony obwodowej

O obwodowej mówimy wtedy gdy możesz się poruszac wewnatrz strefy lub na zewnatrz a alarm jest wtedy gdy linię strefy obwodowej przekraczasz

Obwodową więc możesz tworzyć na zewnatrz przy pomocy systemów opartych na:

- wieszanych na płotach / kable sensorowe, światłowody, geofoniczne, "kołatkowe",/

- zakopywane w ziemi / geofoniczne, światłowodowe, impedancyjne, magnetyczne, ciśnieniowe/

- tworzące bariery na powierzchni / bramki mikrofalowe, bramki aktywne podczerwieni i pasywne/

Obwodową więc możesz tworzyć wewnątrz przy pomocy systemów opartych na:

- montowanych w ścianach / światłowodach, pętlach/

-montowanych na ścianach /czujkach sejsmicznych/,

- montowanych na szybach i drzwiach /kontaktrony, wibracyjne, innercyjne, /

- - montując szyby alarmowe,

- i jeśłi wepsrzesz same kontaktrony czyjakmi tłuczenia szkła czy przestrzennymi czy przyklejanymi

to własnie uzyskujesz ochronę obwodową /pełną lub nie/ lecz obwodową

SJS

dzięki za wypowiedzi - teraz mam zdecydowanie większą jasność, jak to działa ;-)

na koniec jeszcze 1, dziwna , sprawa - dziś rozmawiałem z facetem , który miałby u mnie wykonać alarm

firma raczej porządna, wykonuje zabezpieczenia nie tylko w domach, ale i w bankach etc.

otóż, fachowiec ów uparł się, że nie może mi założyć alarmu opartego tylko na kontaktronach i czujkach zbicia szyby, bo... nie pozwalają mu na to posiadane certyfikaty

- nie może pozwolić sobie na wykonanie systemu, który uważa za niewystarczający do zabezpieczenia domu

i teraz już całkiem zgłupiałem #-)

kiedy ja już zdecydowałem się na kontaktrony i chcę właśnie tak - po co mi coś, co rzeczywiście będzie powodować fałszywe alarmy, nawet z certyfikatem najwyższej klasy

trochę to nie ma sensu

pozdrawiam

piotr

Gość SS
dzięki za wypowiedzi - teraz mam zdecydowanie większą jasność, jak to działa ;-)

otóż, fachowiec ów uparł się, że nie może mi założyć alarmu opartego tylko na kontaktronach i czujkach zbicia szyby, bo... nie pozwalają mu na to posiadane certyfikaty

Zapytaj o jakich certyfikatach on mówi,, jakie odwołania ma do PN SA

Czy umwaiałeś się abysystem był zgodny z PN SA i posiadał klasę B lub C?

- nie może pozwolić sobie na wykonanie systemu, który uważa za niewystarczający do zabezpieczenia domu

Zapytaj go dlaczego? Bo nie umie montować innych systemów? Bo jest możliwość wejścia przez dziurę w scianie?

i teraz już całkiem zgłupiałem #-)

kiedy ja już zdecydowałem się na kontaktrony i chcę właśnie tak - po co mi coś, co rzeczywiście będzie powodować fałszywe alarmy, nawet z certyfikatem najwyższej klasy

trochę to nie ma sensu

Nieprzejmuj się - ty masz jednego takiego "fachowca" a ja ich o wiele więcej. Śmiesznie wyglądają na salach sądowych. Wyciagają koncesje, uprawnienia, zasłaniają się papierkami - a przecież podstawowym zadaniem systemu jest ochrona a nie zgodność z czymś tam.

Za tydzień w Systemach Alarmowych bedzie mój artykuł "Co podpisuje instalator systemu?"

Polecam

A tego co nie umie montować inaczej jak PIRy to radzę popedzić

SJS

pozdrawiam

piotr

Popieram w całej rozciągłości :wink: :D

P.S Widzę SS, że masz problemy z cytowaniem :roll: . Pozwolę sobie udzielić krótkiego instruktażu :wink:

Najlepiej odpowiedź umieszczaj pod cytatem. Wtedy jest zrozumiała. Wpisywanie odpowiedzi w tekst cytatu tworzy ja całkowicie niezrozumiałą, bo nie wiadomo kto co napisał.

Jeśli chcesz odpowiadać po fragmencie cytatu, to dany fragment zakończ znacznikiem , napisz odpowiedź i następny fragment zacznij znacznikiem

lub
.

Dlaczego nie używasz dawnego nicku "SJS"?

Mylisz się

W literaturze znajdziesz przynajmniej kilka definicji ochrony obwodowej

O obwodowej mówimy wtedy gdy możesz się poruszac wewnatrz strefy lub na zewnatrz a alarm jest wtedy gdy linię strefy obwodowej przekraczasz

No cóż, trudno się z Tobą niezgodzić przy takiej definicji ochrony obwodowej :)

• 2 weeks później...

A tego co nie umie montować inaczej jak PIRy to radzę popedzić

SJS

Witam

Minęły 2 tygodnie - tynki dawno lezą, okablowanie położone - i ... to chyba wszystko, jeśli chodzi o moje kontaktrony :/

4 instalatorów przez ten czas odpadło

- bo zasłaniali się certyfikatami mowiąc , ze nie mogą wyk. kontaktronow, albo sam z nich zrezygnowałem widząc podczas rozmów, ze nie za bardzo mają doświadczenie przy tego typu czujkach (nie powierzę wiercenia w nowych drewnianych oknach komuś, kto robi to 1 raz).

przez ten czas zdobyłem trochę wiedzy na temat alarmów (oczywiscie rownież dzięki forum i obecnym tu osobom) - i muszę powiedzieć,

ze wpędzalo ich (znaczy instalatorów) to w popłoch, kiedy nie mogli swobodnie snuc wizji , jak ma wyglądać alarm (ich wizji, bez uwzględnienia moich potrzeb!)

pytanie - po co mi ich certyfikaty i czujki ruchu "klasy bankowej", skoro nie bede wlaczal alarmu, bo mam zwierzeta (falszywe alarmy), pozostawalo bez odpowiedzi

tak czy inaczej- zostałem z niczym

gdyby ktoś z Poznania lub okolic posiadał kontaktrony i był zadowolony z wykonania instalacji - poproszę o namiar na doświadczonego w tej materii instalatora

moze miałem pecha, ale w koncu chyba poloze parapety i zatynkuje to okablowanie - nie wydam przeciez kilku tysiecy na alarm, ktorego nie bede włączał

pozdrawiam

piotr

Mam podobną sytyację ze zwierzakami. Ale powiedziano mi że na noc zwierzę można zamknąć a w dzień jak drzwi balkonowe są otwarte to alarm i tak nie jest włączony ( tylko nocą) :cry:

jasne - a najlepiej wywiezc zwierzaka do lasu

jak ja lubie fachowcow, ktorzy zaczynaja roznowe od piętrzenia problemów i od własnych pomysłów na moje życie.

pozdrawiam

piotr

Gość SS

Są na świecie stosowane inne zabepieczenia niz u nas i to bardzo skuteczne zabepieczenia lecz ich stosowanie jest u nas "zabronione" poniewaz instalatorzy boją się wejść w konflikt z Polskimi Normami. To nie jest niesteyt żart. Przy zastosoaniu szyb alarmowych problem ze zwierzakami znika sam.

Polecam lekturę

http://www.systemyalarmowe.com.pl/siudalski.pdf

SJS :evil:

Są na świecie stosowane inne zabepieczenia niz u nas i to bardzo skuteczne zabepieczenia lecz ich stosowanie jest u nas "zabronione" poniewaz instalatorzy boją się wejść w konflikt z Polskimi Normami. To nie jest niesteyt żart. Przy zastosoaniu szyb alarmowych problem ze zwierzakami znika sam.

Polecam lekturę

Chyba się jednak rozpędziłeś :roll:. Owszem ciekawy artykuł i interesująca polemika p. Andrzeja Tomczaka (szczególnie zakończenie - cała prawda o Polakach :wink: :lol: ).

Jednak to, o czym tam piszesz nijak się ma do zabezpieczania obiektu typu dom. Nawet gdyby istniała odpowiednia norma dotycząca wspomnianych szyb alarmowych, to i tak ich zastosowanie w domu nie załatwia sprawy. To bardzo dobre rozwiązanie do witryn sklepowych, a nie do domków jednorodzinnych. W Polsce też są oferowane szyby alarmowe. Co prawda działają na trochę innej zasadzie, niż te, które opisujesz, ale idea ta sama. Można o nich poczytać - Szyba z pętlą alarmową SGG SECURIT ALARM

Przy otwieralnych oknach pozostaje problem wykrywania otwarcia okna (najczęstsze przypadki włamań), czyli dalej pozostaje kontaktron.

W domach nie ma potrzeby stosowania takich drogich szyb (z pętlą alarmową), bo wszelkie szyby antywłamaniowe stosowane w oknach domowych są montowane za zewnątrz. Od wewnątrz jest druga, zwykła szyba wywołująca "standardowy" dźwięk przy stłuczeniu, wiec wystarcza zastosowanie akustycznej czujki zbicia szyby (lub czujki inercyjnej). W normalnym domu (bo nie rozważamy tu zabezpieczenia rezydencji p. Kulczyka :wink: :lol: ), żaden złodziej nie będzie się bawił w wycinanie kawałka szyby, bo i po co?

Reasumując, szyby alarmowe nie rozwiązują problemu zwierząt w domu :(.

Polecam lekturę

tak czy inaczej - na inne szyby już za pozno

rozumiem pewne ustalenia, normy - ale absurd upierania sie instalatorów przy czujkach pir w moim przypadku mnie rozbroil

czyli - lepszy fałszywy alarm (czyli w praktyce wyłączany z uwagi na zwierzeta) niż alarm działający!

W normalnym domu (bo nie rozważamy tu zabezpieczenia rezydencji p. Kulczyka :wink: :lol: ), żaden złodziej nie będzie się bawił w wycinanie kawałka szyby, bo i po co?

no i właśnie zdaniem części "moich" instalatorów mój dom to co najmniej taka rezydencja

realność zagrożen typu - wycięcie szyby, wycięcie muru (bo dlaczego nie) w przypadku takiego domu jak moj jest równa 0

ale ocz. zdarzyć się może - tak jak i to, że spadnie na niego meteoryt :D

przy okazji jeszcze 1 pytanie - jeśli nie uda mi się znaleźć dobrego instalatora - to czy decydować się na kontaktrony zewnętrzne zamiast wew. (bo latwiej je zamontować bez uszkodzenia okien)?

czy ich żywotność i działanie jest o wiele gorsze?

Czy istnieje taka sama możliwość uchylania okien (uchylania od gory)?

czy warto w nie inwestować , czy dać sobie spokój?

pozdrawiam

piotr

Gość SS
Chyba się jednak rozpędziłeś

Nie zupełnie ponieważ w wielu domach ludzie montują szyby klasy np P3 czy nawet P6 a i P6S7 też się zdarzają i tam szyby alarmowe to właśnie najlepsze i najtańsz wyjscie

Jednak to, o czym tam piszesz nijak się ma do zabezpieczania obiektu typu dom. Nawet gdyby istniała odpowiednia norma dotycząca wspomnianych szyb alarmowych, to i tak ich zastosowanie w domu nie załatwia sprawy.

A niby dlaczego?

To bardzo dobre rozwiązanie do witryn sklepowych, a nie do domków jednorodzinnych.

Jeśłi ludzie pytaja się o szyby klasy P3 i wyżej to nie ma lepszego rozwiązania

W Polsce też są oferowane szyby alarmowe. Co prawda działają na trochę innej zasadzie, niż te, które opisujesz, ale idea ta sama
.

tak, tylko, ze to się nadaje tylkko do szyb hartowanych

żaden złodziej nie będzie się bawił w wycinanie kawałka szyby, bo i po co?

usypiają, co prawda przez nawierty w futrynie

Reasumując, szyby alarmowe nie rozwiązują problemu zwierząt w domu

a niby dlaczego?