Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Alternatywa dla filtrów narurowych - pomoc.

mateusz0730

Recommended Posts

Witam, szukam alternatywy dla filtrów sznurkowych narurowych trzeba je często zmieniać w sieci znalazłem kolumnę filtracyjną Ecoperla Sedimentower czy może ktoś to używa? Jak to się spisuje i jaki jakościowo jest to wyrób albo może ktoś coś doradzić zamiast filtrów sznurkowych?? Od razu mówię że nie jest to reklama firmy jw po prosu udało mi się tylko taką kolumnę odnaleźć. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.

mateusz0730 nie piszesz czy masz wodę z własnego ujęcia czy z sieci wodociągowej, bo jak słusznie zauważył qbek17, zależy co i w jakiej ilości masz w wodzie.

W zasadzie bogatemu nikt nie może zabronić kupić dużej kolumny filtracyjnej, tak jak na wypady na miasto możesz sobie kupić nową ciężarówkę.

Jeżeli masz wodociąg i męczy Cię wymiana wkładów sedymentacyjnych to przeanalizuj filtry z płukaniem, bez konieczności wymiany wkładów. Maja co prawda trochę słabszy mikronaż, ale czynności eksploatacyjne bez porównania zajmują mniej czasu i fatygi. Możesz nabyć też wersję „wypas” z płukaniem automatycznym – trochę tego na rynku jest. Szukaj pod hasłem filtr „samoczyszczący”.

Jeśli już masz ten filtr narurowy to możesz zrobić prosty test. Kup wkłady o różnej dokładności (np. 5, 10, 20 i 50 um) i sprawdź w jakim tempie się zapychają (najlepiej z notowaniem ilości przefiltrowanej wody). W ten sposób określisz (chociaż w przybliżeniu) wielkość ziaren jakie płyną z wodą.

Kolumna filtracyjna też powinna sobie poradzić z ziarnami piasku - to tylko kwestia kosztów i wydajności pompy.

Kolumna na pewno sobie poradzi tylko szukam i nie mogę nic znaleźć jedyne co to te ecoperla moze znasz kolego jakies inne dobre sprawdzone firmy?

Chyba każda firma od uzdatniania zrobi Ci taki filtr... tylko nie każda inwestuje tak bardzo w marketing i reklamy swojej marki ;)