Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siatka z klejem na płycie OSB - pękanie

Recommended Posts

Witam,

W zeszłym roku postawiłem gospodarczy który obity jest cienką płytą OSB a ta z kolei przykręcona jest do listewek montażowych. Aby zabezpieczyć płyty na szybko przed zimą przyczepiłem siatkę i zaciągnąłem klejem. Niestety jest tak jak przypuszczałem, po czasie klej zaczął pękać a w niektórych miejscach nawet odpadać płatami. Przypuszczam że jest to spowodowane tym iż płyty na listewkach pracują a klej jest sztywny :/ Oczywiście całość siatki do wyrzucenia ale pytanie co można zrobić żeby się to nie powtórzyło? czy jak przykleję cienki styropian i dopiero na to siatka to rozwiąże problem? Boję się to zrobić bez konsultacji bo może być to samo a kupa z tym roboty

IMG_20170615_141332.jpg

20180603_102242.jpg

Fighter daje rozwiazania z ktorymi nie bedzie problemu - zgodnie ze sztuka i jego doswiadczeniem. Jednak wiekszosc podbitek wykonanych w tynku robi sie wlasnie z osb plus styro. Patrzac po okolicy po rozmowach z dekarzami i majstrami od elewacji 99% tak robi. Reszta robi plyty tak jak pisze Fighter, ale sa cholernie drogie. Dla potomnych mlzesz zrobic ze styro i osb i dac info za rok czy cos sie stalo :)

Fighter daje rozwiazania z ktorymi nie bedzie problemu - zgodnie ze sztuka i jego doswiadczeniem. Jednak wiekszosc podbitek wykonanych w tynku robi sie wlasnie z osb plus styro. Patrzac po okolicy po rozmowach z dekarzami i majstrami od elewacji 99% tak robi. Reszta robi plyty tak jak pisze Fighter, ale sa cholernie drogie. Dla potomnych mlzesz zrobic ze styro i osb i dac info za rok czy cos sie stalo :)

a ja poprawiam :) 2 podsufitki w tynku na osb ze styro juz poprawialem po kims, bo osb spuchlo :D

a wtym roku przymierzam sie do poprawiania elewacji na czarno 800mkw - inwestor placze "bo tyle piniendzy kosztowalo" 3 lata temu zrobione... tyle kasy poszlo i trzeba naprawiac ... i na dodatek jeszcze ta naprawa taka droga ...

Poplacze poplacze i albo zmieni sobie na jasniejszy kolor albo naprawa za 320netto mkw i ludzie sami sobie to robia. Pojawiaja sie jak mleko juz rozlane.

A jak te płyty wyglądają w obróbce, normalnie można to ciąć nic się z tym nie robi? i w późniejszym etapie tynk bezpośrednio na to?

Jeszcze takie pytanie czy płyty cementowo-wiórowe to co innego? czy takie by nie zdały egzaminu?

Edytowane przez axl2

A jak te płyty wyglądają w obróbce, normalnie można to ciąć nic się z tym nie robi? i w późniejszym etapie tynk bezpośrednio na to?

ciezka jak szlag - to jej najwieksza wada, no i tanie nie jest...ale robisz 1x i nie wracasz do tematu

ciecie "majsterkowicza" - najlepiej tarcza i szlifierka katowa,

no chyba ze dysponujesz czyms fajniejszym - festool ma zabawki odpowiednie - ale to raczej wyposazenie firm pro - idzie latwiej i szybciej i rowniej.

pozniejsza obrobka: teoretycznie jest to podloze gotowe pod grunt i tynk wg zalecen, nie mniej jednak - dodatkowa warstwa dobrej jakosci siatki z klejem z pewnoscia nie zaszkodzi i taka mamy praktyke