Lukasz11 08.04.2020 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2020 Mam możliwość kupienia kilku używanych płyt drogowych o wymiarach 300x150x18. Akurat w takiej ilości, jak mi potrzeba. Transport z odległości około 10km.Chciałbym z tych płyt wykonać drogę tymczasowa do obsługi budowy. Pytania mam takie:1. Czy wystarczy hds do załadunku, transportu i potem ułożenia płyt? Czy muszę najmować dzwig?2. Czy płyty wystarczy położyć na wyrównanej ziemi, czy trzeba się bawić w korytowanie, utwardzenie tluczniem, podsypke z piasku? Droge zdemontuje po budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 09.04.2020 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 Może lepiej pomyśleć o korytku, wysypaniu tłucznia, taka tymczasowa droga, która w przyszłości będzie już podstawą do wyłożenia kostki/asfaltu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 09.04.2020 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Może lepiej pomyśleć o korytku, wysypaniu tłucznia, taka tymczasowa droga, która w przyszłości będzie już podstawą do wyłożenia kostki/asfaltu No wlasnie nie. Droga wyłącznie do obsługi budowy (45mkw). Docelowa droga (znacznie dluzsza bo 300mkw) będzie od innej strony. I moze uda się ja zrobić wspólnie z sąsiadem. Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez Lukasz11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.04.2020 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Trudno odpowiedzieć na Twoje pytania bo jak masz w miarę dobry grunt i cienką warstwę humusu to wystarczy ułożenie płyt, ale jak masz 30 cm humusu, do tego mokry miękki grunt płyty mogą się zapadać pod ciężarem kół. Jak auto z płytami podjedzie wzdłuz drogi (budowanej) to da radę ułożyć, jak nie ma takiej możliwości to raczej będzie ciężko bez dźwigu. Taki coś powie Ci kierowca auta z hdsem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 10.04.2020 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 z dużym HDS to sobie płyty poukłada przed autem i będzie tylko dojeżdzać po nich dalej, fakt, że czasowo to zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 10.04.2020 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 No niestety. Wysoki poziom wod gruntowych i okolo 30-50 cm humusu. Takie dane z opinii geotechnicznej gruntu. Czyli nie kombinować, tylko korytowa i sypać no właśnie co?Planowałem geowlokninę PP, na to 5cm piasku i potem 15cm mieszanki 0-31,5. Będzie dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareczek881 21.12.2020 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2020 (edytowane) A po co kupować jak to na chwie tylko? Są firmy co układają takie drogi, i sam korzystałem, ale to przy większej inwestycji. Od siebie polecam Chłopaki szybko ułożyli dojazd, a zabrali jeszcze szybciej. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uparty 22.12.2020 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 HDS da radę układając po jednej płycie i jadąc dalej natomiast przy takim gruncie istnieje ryzyko, że płyty powykrzywia - musiałbyś jednak dokonać korytowania a to dodatkowy koszt. Ewentualnie wyłóż zwykłą płytę chodnikową na ten grunt i najedź autem, zobacz jak to się zachowa. Może okazać się, że wytrzyma - w końcu to tymczasowy dojazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts