Damian091 10.04.2020 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Witam serdecznie wszystkich. Mam problem z rozpoznaniem typu ściany. Ściana dzieli kuchnie od pokoju,ma grubość 8cm wraz z warstwą tynku. Po skuciu tynku okazało się że ściana jest z żelbetu. Dodam że ta ściana jest na każdym piętrze w tym samym miejscu w 4 piętrowej kamienicy z lat 70. Posiada 2 otwory jeden był w niej od początku drugi został wykonany przez poprzedniego właściciela. Ścianka ma 2.5m wysokości i około 4m szerokości. Czy jest możliwość żeby tak cienka Ścianka przenosiła jakieś obciążenia?? Z góry dziękuję że wszystkie odpowiedzi i porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.04.2020 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Kamienica z prefabrykowanymi żelbetowymi ścianami? Czy może to jednak budynek wykonany w technologi wielkiej płyty ? Nie koniecznie powstały wtedy 5-czy 11 kondygnacyjne. Opisz bardziej ten budynek z czego ma ściany zewnętrzne stropy. Taka ściana raczej nośną nie jest ale może to być jakiś element usztywniający budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Raczej działówka. Raczej tzw. blok w konstrukcji prefabrykowanej a nie kamienica.Nie musi być w technologii wielka płyta, może być w technologii "wielki blok". Odkuj od góry tej działówki połączenie ze stropem, zobacz i opisz jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian091 10.04.2020 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Dziękuję za odpowiedź jak wrócę do domu z pracy to skuje i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian091 10.04.2020 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Zamieszcze plan mieszkania jaki dostałem w spółdzielni może ktoś z tego będzie potrafił odczytać. Narazie nie jestem w stanie skuć nic dziecko śpi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 10.04.2020 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Na 99,9(9)% zwykła ściana działowa.Możliwa do usunięcia. Przenosi tylko własny ciężar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.04.2020 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2020 Na 99,9(9)% zwykła ściana działowa. Możliwa do usunięcia. Przenosi tylko własny ciężar. Zgadzam się z tą opinią, dla pewności proponuję odkucie u góry fregmentu ściany i oczyszczenie z resztek zaprawy betonu sufitu powinien być ciągły , wtedy można to wyburzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol_86 21.04.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2021 Witam, Mam to samo pytanie - dołączam zdjęcie i układ. Z przegląd technicznej nie było możliwe potwierdzenie, czy mogę usunąć, ale wydaje się tak - ale potwierdzić tylko przez demontaż obecnego płyty G-K. Jakieś pomysły? mogę usunąć? Jest kamienica zbudowana w latach 60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts