Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ijnstalacja co

witiaw

Recommended Posts

Musze zlikwidowac 2 rurki po zdemontowanym kiedys grzejniku. Nie speckalnie mam ochote spuszczac wode z calej instalacji wiec pytanko.

Czy przy kompletnie zamknietym obiegu moge bezpiecznie pojedynczo usunac te rury bez zalania ?? czy tez po odkreceniu jednej z nich woda zacznie splywac z instalacji ??

Kiedys podlaczalem pompke cyrkulacyjna do zbiornika cwu z goraca woda i udalo mi sie to zrobic bez spuszczania wody ze zbiornika, co prawda po odkreceniu zaslepki do ktorej wpinalem pompe troche wody ciurkiem polecialo ale na tyle slabo ze bez problemu moglem wkrecic podlaczenie pompy.

Rurki, ktore musze zlikwidowac sa w kuchni ale wychodza z piwnicy, pozostaje jeszcze woda w instalacji na pietrze.

Musze zlikwidowac 2 rurki po zdemontowanym kiedys grzejniku. Nie speckalnie mam ochote spuszczac wode z calej instalacji wiec pytanko.

Czy przy kompletnie zamknietym obiegu moge bezpiecznie pojedynczo usunac te rury bez zalania ?? czy tez po odkreceniu jednej z nich woda zacznie splywac z instalacji ??

Rurki, ktore musze zlikwidowac sa w kuchni ale wychodza z piwnicy, pozostaje jeszcze woda w instalacji na pietrze.

Powinna zlecieć(wylać się) cała co znajduje się powyżej:yes: Niestety w układzie jeśli otwarty (naczynie na ostatniej kondygnacji) ciśnienie jest na zasadzie naczyń połączonych i "pięknie wyleci"

Jeśli układ zamknięty powinny zadziałać odpowietrzniki i sytuacja jw.

Specjaliści do takich rzeczy używają ciekłego azotu - zamrażają najbliższe miejsce złączki i działają zaślepiając, w innym przypadku trzeba opróżnić układ.