Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa bliźniaka - częściowo systemem gospodarczym oraz sprzedaż

Zakam

Recommended Posts

Dzień dobry,

jestem właścicielem dwóch działek w odległości 15 kilometrów od Wrocławia o orientacji na południe oraz rozmiarze 10 arów każda.

W planie zagospodarowania możliwa jest budowa bliźniaków.

Studiując magazyn Murator odnoszę wrażenie, że murowanie ścian z betonu komórkowego lub silikatów i jego ocieplenie metodą lekką mokrą jest w zasięgu możliwości moich i mojej rodziny zatem rozważam wykonanie tej części robót systemem gospodarczym.

Wykończenie wnętrz zrobi zaprzyjaźniona ekipa.

Fundament + przyłącza + strop + więźba + dach wykona ekipa budowlana

Zastanawiałem się nad budową prostego bliźniaka na jednej z tych działek, przy założeniu pomp ciepła w obu połówkach oraz późniejszą sprzedaż bez działalności gospodarczej. Nabyte w ten sposób doświadczenie chciałbym wykorzystać do budowy domu jednorodzinnego na drugiej działce, już "dla siebie", również za pomocą betonu komórkowego lub silikatów + pompa ciepła z rekuperacją + może w przyszłości fotowoltaika (działka ma orientację na południe, południowa Polska - wydaje się, że to bardzo dobre warunki dla fotowoltaiki).

Zwracam się do Was z pytaniem, czy moja wizja to marzenie ściętej głowy? Czy postawienie murów oraz ocieplenie metodą BSO jedynie wydaje się proste, a tak naprawdę wszystko schrzanię? Czy budowanie bliźniaka z wizją jego sprzedaży z zyskiem to kuriozalny pomysł biorąc pod uwagę, że aby uniknąć podatku mogę go sprzedać dopiero po 5 latach? Rozważam również sprzedanie jednej połówki bliźniaka zaraz po wybudowaniu w stanie deweloperskim, a sprzedaż drugiej części po mieszkaniu tam samemu przez 5 lat z wnętrzami wykończonymi do zamieszkania oczywiście. Czy to Waszym zdaniem ma ręce i nogi?

Dodam, że pracuję jako marynarz, w związku z czym przebywam w pracy przez 3 miesiące, następnie mam 3 miesiące wolnego, w czasie którego mam czas i jestem w stanie wykonać część prac (murowanie + ocieplenie) metodą gospodarczą.

Dla domu bliźniaczego chciałbym wybrać prosty projekt, na przykład:

https://www.extradom.pl/projekt-domu-eco-20-WOZ1016

A dla domu jednorodzinnego Miarodajny wariant XVI (R 16) Muratora.

https://projekty.muratordom.pl/projekt_Miarodajny-wariant-XVI,3381,0%2C0.htm

Pozdrawiam,

Zakam

Edytowane przez Zakam