buba48 09.11.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zaczęło padać no i pojawił się problem ! Kapie z sufitu, a obydwa kominy są mokre ! Wykonawca zna problem. Był dwukrotnie na dachu i uszczelniał kominy kitem dekarskim. Nie pomogło. Dziwne. A miało być tak dobrze. Zgodziłem się na kosz z blachy miedzianej, tak jak mi budowlańcy proponowali. Doraźnie kominy owinąłem kocami i muszę zwolnić się z pracy, by zmienić te okłady ! Na jutro wziąłem urlop. Może uda mi się zdopingować wykonawcę do poprawki. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów! Do usłyszenia po krótkiej wymuszonej przerwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.11.2004 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 buba48, a po jakim czasie zaczęło Ci cieknąć od odbioru dachu? Tak się podputuję, bo jestem umówiona na zapłatę reszty pieniędzy "po pierwszym większym deszczu", ewidentnej ulewy jeszcze nie było i zastanawiam sie ile czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.11.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Witam,Buba - jezeli kominy sa wykonane z cegly to sugerowalbym zastosowanie srodka hydrofobowego co najmniej do fug (cegla pelna) jak nie do calej powierzchni kominow (cegla dziurawka) ponad dachem. Z tym ze niektore srodki do impregnacji wymagaja by komin by suchyPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Kochani ! Nie znam się na tym, ale to jest komin "Schidel". Pierwszy przeciek wystąpił już po pierwszych większych opadach deszczu. Abromba radzę zatrzymać jakąś część wynagrodzenia na ewentualne poprawki niedoróbek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.11.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Komin masz wykończony tynkiem czy płytkami klinkierowymi?Słyszałem (i widziałem na własnych kominach) że kominy systemowe obłożone płytkami klinkierowymi lubią przeciekać. Jak moje właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 08:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Komin masz wykończony tynkiem czy płytkami klinkierowymi? Słyszałem (i widziałem na własnych kominach) że kominy systemowe obłożone płytkami klinkierowymi lubią przeciekać. Jak moje właśnie. Zgadza się Herne ! Płytki klinkierowe. Ale czy to możliwe żeby aż tak ciekło ? Choba coś spartolili ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.11.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Zgadza się Herne ! Płytki klinkierowe. Ale czy to możliwe żeby aż tak ciekło ? Choba coś spartolili ! Zakladajac ze obrobka dekarska wokol komina wykonana jest prawidlowo to mozna przypuszczac ze wode "pija" fugi pomiedzy plytkami. Wg mnie impregnacja fug i plytek powinna rozwiazac sprawe Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.11.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Sprawdź czy obróbka blacharska z blachy miedzianej jest "wcięta" pod kątem rozwartym w komin. Samo równoległe przyłożenie blachy do komina i pomazanie silkionami to za mało. Piszesz, że kapie z sufitu... moze błąd został popełniony poprzez złe odprowadzenie deszczówki z przykominowej obróbki blacharskiej na sam dach?Czym jest kryty dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Czym jest kryty dach? Dachówka tak jak na obrazku: http://foto.onet.pl/dhos4,wcud090dw2k4,u.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.11.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Mnie dekarz który poprawiał i nie poprawił i kasy nie dostał powiedział że jest problem bo woda płynie między ociepleniem komina (mam styropian)a płytkami - jak jest obróbka uszczelniona to woda płynąca tą warstwą nie ma gdzie uciec i gdzieś zawsze znajdzie ujście. Jak mówiłem aby wyciął płytki razem ze styropianem i wciął to na grubość 5 cm (bo taka jest grubość styropianu powiedział że tak się nie da i coś tam jeszcze więc go pogoniłem. Jego jedyną radą było wysmarować cały komin płynną żywicą o czy nikt nie słyszał w żadnem składzie dekarskim. Mówił że tylko tynk na kominie może pomóc. Będę myślał o tym na wiosnę - mnie przecieka jeden z dwóch kominów i to bardzo słabo - przy małym i średnim deszczu wogóle, dużego od dawna nie było więc nie wiem, bo w międzyczasie coś tam jeszcze przy kominie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Herne ! I jak tu nie kląć ?! Mój taki słodko pierdzący kadzi i zwodzi nas już rok. Fakt było sucho, a jak padało to przelotnie i słabo. Nie naciskałem! Złapał inną fuchę i nigdy mu nie pasowało! Przymierzał się do robót poprawkowych jak pies do jeża ! Jak pogoda słoneczna to nie ma czasu, jak poda to nie można bo mokto! Chyba zlecę innym, a dziada obciążę kosztami robót poprawkowych! To ostateczność, bo nie chcę iść na udry! Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.11.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Czarno widzę obciążanie kogokolwiek oprócz Ciebie kosztami - jak go zmusisz do zapłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Wiesz to będzie problem ! Dam do zrozumienia, że zapłacę. Potem zobaczymy. Jak nie będzie przeciekać to skłonny jestem nawet go wynagrodzić ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.11.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 BUBA - kup SIKAGARD 73 wlej do spryskiwacza po płynie do szyb i potraktuj tym kominy z zewnątrz minimum 2-krotnie. Muszą być suche. Mam kominy SCHIEDLA obłożone piaskowcem (który wprost uwielbia pić wodę) i był ten sam problem. Po użyciu wymienionego środka jak ręką odjął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buba48 09.11.2004 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 BUBA - kup SIKAGARD 73 wlej do spryskiwacza po płynie do szyb i potraktuj tym kominy z zewnątrz minimum 2-krotnie. Muszą być suche... Dzięki Ci serdecznie MARKUS ! Cha spróbuję. Każda rada jest dobra, jeśli ma byś skuteczna! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.11.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 A gdzie to można kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 09.11.2004 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Podłączam się do pytania gdzie ten środek można kupić, bo dzięki Waszej dyskusji zauważyłem, że też mam wilgotne spoiny komina poniżej dachu.Przypuszczam, że chcąc środek zastosować - komin musi być suchy. Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.11.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Komin masz wykończony tynkiem czy płytkami klinkierowymi? Słyszałem (i widziałem na własnych kominach) że kominy systemowe obłożone płytkami klinkierowymi lubią przeciekać. Jak moje właśnie. A ja mam po prostu komin zrobiony z cegły klinkierowej. Niczym nie ocieplony, niczym nie wykończony. I myślałam, że tak jest najrozsądniej. Na razie nie cieknie, ale czy to oznacza, że mam się bać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Herne 09.11.2004 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 Z tym, że grubość jednego komina systemowego (wentylacyjnego + do pieca to w moim przypadku 25 cm - jaka jest grubość w Twoim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 09.11.2004 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2004 grubość jest taka, jak długość cegły pełnej. Więc chyba rzeczywiście 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts