Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy czy pompa ciepła ?

Matti09

Recommended Posts

Dzień dobry,

Jestem na etapie wyboru projektu domu, którego budowę chciałbym rozpocząć w tym roku (dom około 180-200m2).

W miejscowości, w której kupiłem działkę jest możliwość wykonania przyłącza gazowego (instalacja tuż przy mojej działce). Do tej pory żyłem w przekonaniu, że na 100% zdecyduję się na pompę ciepła ale w tej chwili już zwątpiłem bo artykuły, które przeczytałem na ten temat nie dają jednoznacznej odpowiedzi co powinienem wybrać.

Jeśli macie doświadczenie z jednym i drugim sposobem ogrzewania domu, bardzo proszę o poradę na co powinienem się zdecydować.

Dodam, że jestem skłonny wydać większe pieniądze by zyskać dzięki temu komfort użytkowania.

pozdrawiam

M

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gaz, jeśli nie planujesz pv.

Jeśli pv będzie, to można się zastanowić nad pompą.

Tu trzeba przeliczyć koszty i czas zwrotu.

Przy pompie masz jeszcze chłodzenie tam gdzie nie masz podłóg drewnianych.jeden mankament pompy który mi się nie podoba to ze musi stać na zewnątrz trzeba robić czasem jakiś fundament podwyższenie a kociol wiesza się na dwóch kolkach i po sprawie.

• Like 1

Najpierw wybierz projekt, później zrób OZC, a na koniec podejmij decyzję o wyborze sposobu ogrzewania domu. Może wyjdzie, że ani gaz ani pompa się nie będzie kalkulować w długim okresie czasu (20-30 lat). Do każdego projektu będzie pasował gaz i pompa zatem wybierz projekt, który ci się podoba, a później się zastanów czym będziesz ogrzewał.
  • Like 1

1. W zależności od tego jak dobrze ocieplony i szczelny będzie twój dom, różnica w cenie instalacji PC i gaz będzie maiła wpływ na czas zwrotu. Jak pisali poprzednicy, policzy po ilu latach koszty inwestycji i koszty energii (wzrost 2% rocznie) się zrówna. Mnie się to nie spinało, wyszło mi 25 lat, czyli wieczność, ani piec ani PV tyle nie będzie działać.

2. Coś co często jest pomijane:

https://globenergia.pl/halas_w_pompach_ciepla/

https://kotly.pl/glosna-pompa-ciepla/

3. Zaletą PC jest możliwość chłodzenia, czego piec gazowy nie zrobi.

4. "Każdy chwali to co ma", ale nie zawsze. Wiadomo, dodatkowa instalacja gazowa wiąże się dodatkowymi projektami, pozwoleniem itd. potem jest tak samo, przegląd pieca raz na 2lata (przy moim zużyciu). Pewnie podobnie jak przy PC.

Najważniejsza chyba chyba dobra firma, która wie co robi, doradzi i weźmie odpowiedzialność za wykonaną usługę przez 5 lat.

• Like 1

jak masz gaz przy płocie to się nawet nie ma nad czym zastanawiac. Porządny 2 funkcyjny kondensat i bedziesz szczesliwy - Warto też założyć kuchenkę gazową bo i tak w miesiącach ciepłych kiedy nie grzejesz za przesył i abonament płacić trzeba. PC + PV to całkiem spory koszt - przelicz sobie czy za twojego życia to się zwróci. A i przede wszystkim dobre docieplenie budynku i dachu - to podstawa Edytowane przez Karasso
  • Like 1

Porządny 2 funkcyjny kondensat i bedziesz szczesliwy - ...

2-funkcyjny???, w czym jest lepszy od 1-funkcyjnego z priorytetem cwu?. Ma oszczedzac na zasobniku cwu? Przy 2-funkcyjnym nie zastosuje ani cyrkulacji cwu, ani baterii termostatycznych. Na dodatek takie kotły maja stosunkowo duzą moc minimalną. Ech, taka porada..., szczesliwy za bardzo nie będzie, wydaje mi sie ze bedzie wrecz odwrotnie.

• Like 1

Zastanawiałeś się kiedy Ci się zwróci budowa domu?

Przecież taniej jest kupić jakieś mieszkanie w małym mieście.

pewnie żyjesz na jakimś zadupiu gdzie mieszkania kosztują po 150k PLN. Niestety we Wrocławiu mieszkanie w okolicach 80m2 w fajnej lokalizacji to minimum 500k PLN. Więc masz wybór albo władujesz kasę w mieszkanie z sąsiadami których kopulacje słyszysz co wieczór lub wybudujesz dom. Koszta bardzo porównywalne a komfort mieszkania w domu 1000% większy. Wybrałem to drugie rozwiązanie. Jeżeli chodzi o system ogrzewania. Co z tego że nic nie bedziesz płacił za ogrzewanie skoro na taki system musisz wyłożyc z 80-90k PLN na tak duży dom jak w 1 poście.

2-funkcyjny???, w czym jest lepszy od 1-funkcyjnego z priorytetem cwu?. Ma oszczedzac na zasobniku cwu? Przy 2-funkcyjnym nie zastosuje ani cyrkulacji cwu, ani baterii termostatycznych. Na dodatek takie kotły maja stosunkowo duzą moc minimalną. Ech, taka porada..., szczesliwy za bardzo nie będzie, wydaje mi sie ze bedzie wrecz odwrotnie.

mam paru znajomych którzy mają takie rozwiązanie i za ogrzewanie w domach płacą jakieś grosze. Jeżeli opcja którą wymieniłeś będzie lepsza to czemu nie

Teraz, to trochę ciężko grzać czystym prądem.

Więc najtańsze ogrzewanie prądem, zostało wyeliminowane z rozgrywki.

Gaz chyba jest najlepszy na dziś. Ale EU już robi progi i za 2-3 lata wykasują to grzanie, tak samo jak węgiel.

Jeśli chcesz iść po kosztach, to można iść w budżetową pompę:

https://allegro.pl/oferta/haier-7-8-kw-au082fycra-hw-pompa-ciepla-monoblok-9157613797

Kiedy przyjdą większe mrozy, grzałka załatwi sprawę.

Edytowane przez klaudiusz_x

Kiedy przyjdą mrozy, grzałka załatwi sprawę.

tu jest problem. Jeżeli gość mieszka w rejonach ciepłych to ok można i tak drogo nie będzie, jeżeli w górach będzie drogo z COP=1. Dom 200m 2 lokalizacja Wałbrzych ( zimne zimy )- tutaj nawet bym się nie zastawiał i szedł w gaz

Edytowane przez Karasso

tu jest problem. Jeżeli gość mieszka w rejonach ciepłych to ok można i tak drogo nie będzie, jeżeli w górach będzie drogo z COP=1. Dom 200m 2 lokalizacja Wałbrzych ( zimne zimy )- tutaj nawet bym się nie zastawiał i szedł w gaz

Zacytowałeś wybiórczo.

We wcześniejszym poście, dodałem pewne warunki :)

Ponadto, inwestor się nie ustosunkował do wypowiedzi forumowiczów.

Dla mnie, temat zamknięty.

Edytowane przez klaudiusz_x

Niezależnie czy gaz, czy PC do ogrzania będziesz musiał dostarczyć tą sama ilość energii. Policz co wyjdzie taniej i to zamontuj, a resztę zainwestuj w ocieplenie. Niezależnie od rozwiązania, oba są komfortowe i wymagają przeglądów (dodatkowy koszt), pompa jest bardziej skomplikowana.

Co będzie w przyszłości, nie ma co gdybać, może gaz będzie 4x droższy, a może współczynnik rozliczenia z ZE nasi decydenci zmienią w jedną noc na 0,2 i już zysk z PV uleci - a nie raz tak zrobili.

Ja mam PC i jestem zadowolony, znaczy robi co ma robić, jak bym miał na działce gaz, to wybrałbym gaz i pewnie z 20tyś zł zostałby w kieszeni. Kwestia chłodzenia poprzez PC to

marketing i potencjalne problemy, byle jaki split za 3tyś zrobi to o niebo lepiej.

• Like 1

Kiedy Ci się zwróci to mieszkanie w fajnym miejscu?

Przecież w mniej fajnym jest tańsze.

Ale Ty myślenie zastępujesz agresją, dlatego piszesz to co piszesz.

Zadna agresja kolego .Tak jak myślałem mieszkasz na zadupiu i nie masz żadnego pojęcia o cenach mieszkań w dużych miastach jak Wrocław czy Warszawa. To już Ci wyjaśniam . W dużych miastach jest drogo i to bardzo. W fajnym miejscu mieszkania 80-100m2 potrafią kosztować do miliona złotych w mniej fajnym 400-600k PLN. Zawsze możesz kupić mieszkanie w kamienicy po żulu za 300k pln ale i tak musisz w nie włożyć z 100-200k pln na remont żeby miało to ręce i nogi . Kiedy się zwróci prosty rachunek. Jeżeli jesteś "słoikiem", nie masz mieszkania po rodzicach lub rodzinie, lub po prostu przyjeżdżasz z twojego zadupia do większego miasta musisz mieszkanie wynająć. Koszt wynajęcia dużego mieszkania od 3 do 5 k PLN miesięcznie ( kawalerki w okolicach 2-2,5k ). Przyjmuje wartość najniższą bo po co szukać w fajnym miejscu lub ze względu na finanse wiadomo nikomu się nie przelewa. Rocznie 36k PLN. Gdzieś po 12-15 latach wydasz za wynajem tyle za ile kupiłbyś mieszkanie w mniej fajnym miejscu. Pieniążki wydałeś ale cały czas nie masz swojego własnego i cały czas jesteś na walizach.

Dlatego wcześniej czy później każdy rozsądny ojciec rodziny zaczyna myśleć o zakupie albo mieszkania albo działki i budowie bo koszta w dużych miastach wychodzą podobnie a nie musisz wysłuchiwać drących się czy uprawiających namiętna miłość sąsiadów z pietra wyżej, kłopot z miejscem parkingowym też się kończy.

jak się ceny nowych mieszkań plasują we Wrocławiu sobie zobacz ( żebyś się nie przestraszył ):

https://www.archicom.pl/inwestycje-mieszkaniowe/

tak na szybko 70m2 w fajnym miejscu;

https://www.archicom.pl/m/16087

w mniej fajnym:

https://www.archicom.pl/m/22590

Edytowane przez Karasso

dlaczego watpie w zakaz palenia gazem?

gazoport, rurociag baltic pipe z norwegii, w dodatku PGNiG wygrało z Gazpromem i w końcu rosyjski gaz będzie tani o ile przedłużą kontrakt. PC+PV to rozwiązanie fajne i tanie w eksploatacji ale na razie koszta instalacji potrafią zwalić z nóg. Sam jestem zmuszony do grzania prądem bo w okolicy nie mam gazu ale gdybym miał to bym się nawet nie zastanawiał nad innym rozwiązaniem bo z ekonomicznego punktu widzenia wychodzi najtaniej tzn koszt instalacji + miesięczne opłaty

Edytowane przez Karasso

Zakaz używania gazu będzie prędzej czy później, z prostego powodu - jest to źródło nieodnawialne. Poza tym, wbrew pozorom stanowi jakąś emisję. Dzisiejsze wyroki i inne rozstrzygnięcia mają wpływ wyłącznie na cenę, ale największy wpływ mają nadal podatki i inne rozstrzygnięcia prawne. Za jakiś czas może być tak jak z węglem w Szwecji dzisiaj - legalnie może go spalać tylko elektrociepłownia.

Jeśli chodzi o ceny PVplusPC, to zauważ że wszystko zależy od dofinansowania - nie sposób nie brać pod uwagę obecnych programów. W moim przypadku koszt dobrej PC to 14 tyś -w sytuacji gdy przy gazie za przyłącze, projekt i instalację wewnętrzną i rycie działki byłem zdecydowany wyłożyć 5 tyś....

• Like 1

Wiedeń zakazał gazu w nowych domach już pod koniec 2018r https://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/34548/wieden-wprowadza-zakaz-montazu-kotlow-gazowych-i-olejowych podobnie chce zrobić Norwegia w tym roku https://swiatoze.pl/norwegia-wprowadzi-zakaz-ogrzewania-domow-paliwami-kopalnymi/ i w US też https://holistic.news/berkeley-rezygnuje-z-gazu-ziemnego-2/ więc wkrótce rozleje się to na inne kraje, ale Niemcy idą ostro w gaz :p mimo 50GW w wiatrakach i 50 GW w PV , które do jakoś 2030r chcą podwoić i osiągnąć 96GW bo wyłączaja atom .