Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy czy pompa ciepła ?

Matti09

Recommended Posts

gawel powiedz że sam sobie skleciłeś ? no szacun , też nad takim czymś kombinuję tz klimatyzator ale normalnie do podłogówki i cwu tylko jak liczę ile za prąd bym płacił to ochota przechodzi chyba że cos źle liczę .

Niestety nie bo ja nietechniczny aż tak jestem i stety nie mam co wodnego. ale klimę do grzania parteru planuję czyli pc powietrze-powietrze;)

• Odpowiedzi 126
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powinno się udać.

Każda jedn. wew. pracuje jako osobna.

Tylko sprężarka daje max pod jednostkę najbardziej wymagającą.

Ale patrząc z drugiej strony, to chyba lepiej przerobić jedną klimę na samo CO, a gdzie klima potrzebna, dać dodatkowy split.

dokradnie bo wyjdzie świnka morska ani morska ani świnka.

gawel powiedz że sam sobie skleciłeś ? no szacun , też nad takim czymś kombinuję tz klimatyzator ale normalnie do podłogówki i cwu tylko jak liczę ile za prąd bym płacił to ochota przechodzi chyba że cos źle liczę .

Ile taka przerobiona klima będzie kosztować? Nie lepiej kupić używaną PC za 3-5k skoro masz wątpliwości?

@ gaweł, @klaudiusz_x,

Chodziło mi o to żeby jednostki wewnętrzne zamontować :

- jedną na parterze tak żeby salon ogrzewała/chłodziłą

- drugą na korytarzu na piętrze

Co do osobnych jednostek to CO i osobnego splita to wiem, że tak można zrobić tylko wtedy teoretycznie masz do serwisowania 2 urządzenia w roku.

8 tys z 5 letnią gwarancją. A ile jest gwarancji na zużytą o której piszesz, i kto jej udziela ?

Ale po co kryzysowi jakaś długoletnia gwarancja, skoro nie wie, czy PC będzie mu pasować? W żadne wyliczenia nie wierzy, w podawane zużycie nie wierzy itp, więc to jedyna i najtańsza droga, jeśli chce się przekonać. Wczoraj widziałem na OLiks PC 10kW za niecałe 4k, jeszcze zamontowana do instalacji. Kupić, podłączyć i się zdecydować lub nie :D Kupi nową, przerabianą klimę za 8k i straci dwa razy więcej jak mu się nie spodoba.

Edytowane przez Pytajnick

• 1 month później...
Ja wam powiem, ze mam 4 rok splita inwertera - nie najnowszy, klasa energetyczna na pewno nizsza od tych z 2020, wcale dużo prądu nie ciągnie - więcej suszarka w pralni bierze i to zdecydowanie - to widac w rachunku. Splita nie odczuwa sie chyba ze ktos non stop uzywa. Ja uzywam go sporadycznie pare razy w miesiacu bo ostatnio lato nie bylo gorące