Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

2kg obciążenia dynamicznego przez styropian - jak?

Recommended Posts

Mam pytanie, chciałbym zainstalować markizę. Ona ma metr długości i jest bardzo lekka.

Problem jest taki, że wszystkie balkony na moim osiedlu posiadają ocieplenie. Zakładam, że 10cm (standard).

Ponieważ markiza będzie poddawana zmiennym obciążeniom, (poprzez jej rozwijanie i zwijanie) to pojawia się absurdalny problem.

Kotwienie do styropianu odpada z automatu, bo wcześniej czy później odleci markiza razem ze styropianem.

Zostaje kotwienie w beton, ale wszystkie kotwy są bardzo grube, a ja tam chce powiesić dosłownie 2kg.

Czy istnieje na rynku jakiś sposób zakotwienia takiego czegoś, aby nie brać kotew M8 na setki kilogramów?

Zostaje kotwienie w beton, ale wszystkie kotwy są bardzo grube, a ja tam chce powiesić dosłownie 2kg.

Czy istnieje na rynku jakiś sposób zakotwienia takiego czegoś, aby nie brać kotew M8 na setki kilogramów?

Sama markiza waży może i 2 kg, ale zawieje wiatr i obciążenia będą wtedy znacznie większe. Weź to pod uwagę.

Podbijam temat. Poleglem na montazu markizy ok 120 kg. Montaz w gazobetonie na kotwe chemiczna, pret fi12, wiercone fi15, otwory odpylone. Miedzy stryopian a metalowy uchwyt wlozony drewniany kolek. Po powieszeniu i rozwinieciu poddal sie jeden z 4 uchwytow.

Fischer pokazuje zeby dla BK wywiercic cos na ksztalt leja, ale przez 20cm styropian raczej nie mozliwe. Wyglada na to ze o ile kotwa sama w sobie jest materialem mocnym tak dla porowatego gazobetonu srednio sie nadaje i wychodzi razem z kawalkiem materialu. Przewiercanie sie na wylot nie wchodzi w gre.

Chce uchwyty zostawic w tych samych miejscach, wiec opcje, ktore przychodza mi do glowy:

1)wyciagniecie szpilek, zaklejenie otworow np. uniflottem ktory jest na bazie gipsu ale wydaje sie od niego znacznie mocniejszy. ponowne nawiercenie otworow i wpuszczenie w nie kotew mechanicznych fischer FPX-I.

2)Sprawdzenie jeszcze raz wszystkich polaczen kluczem dynamometrycznym i ponowne uzycie kotwy chemicznej w tylko miejscach gdzie bedzie ono za slabe

Ma ktos doswiadczenie w montazu naprawde ciezkich rzeczy w gazobetonie ?