Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dodatkowe podparcie krokwki - dom szkieletowy

Recommended Posts

Cześć

Buduje domek w nazwijmy to umownie - systemie szkieletowym. Domek ma wymiary 6 x 6 metrów. Jestem na etapie stawiania konstrukcji dachu. I tutaj chciałem dopytać. Chciałem dodatkowo wzmocnić konstrukcję dachu, jestem na to przeczulony bo domek jest dość wysoko na górze i potrafi tam bardzo mocno wiać. Pomyślałem że oprócz jętek , dodam pod krokwie jeszcze jeden punkt podparcia, a mianowicie belki (13x13cm) mniej więcej w 1/3 długości krokwi biegnące oczywiście przez całą długość dachu i podparte do stropu. Ale teraz się zastanawiam czy to nie jest marnotrawstwo materiału i czy normalne mocowanie plus jętki już będą wystarczające. Na zdjęciu na niebiesko miejsce podparcia krokiew. Długość krokwi około 5,30 metra.

szkic (Copy).jpg

https://forum.murator.pl/topic/253733-dodatkowe-podparcie-krokwki-dom-szkieletowy/

Jaki przekrój i rozstaw krokwi?

Jeżeli chodzi o wiatr, to akurat twoja propozycja chyba wiele nie pomoże.

Najważniejsze jest aby ta konstrukcja miała usztywnienia poprzeczne od wiatru łączące krokwie między sobą, po skosie po dwa gwoździe w każdej w kształcie X lub V.

Ewentualnie pełne deskowanie.

6x6m? To przegiąłeś o 1m2 z budynkiem na zgłoszenie :D

https://forum.murator.pl/topic/253733-dodatkowe-podparcie-krokwki-dom-szkieletowy/#findComment-7796336