Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mur Oporowy

Recommended Posts

Mury oporowe po pierwsze się PROJEKTUJE, liczy się co musi ten mur utrzymać, ważna jest wysokość naziomu oraz sposób obciążenia, mur oporowy musi mieć solidną podstawę, to nie jest "ława" szerokości 25 cm. Mury mają kształt zbliżony do litery L lub T odwróconego do góry nogami. Bez koparki zrobienie muru oporowego- bez szans.

Projekt - wycena- realiziacja. po drodze pozwolenie.

Całkowita wysokość 1,2 m licząc od dołu wykopu czyli ponad grunt będzie wystawać 50cm 70cm będzie poniżej gruntu. Cały myk polega na tym aby to zrobić w linii starego ogrodzenia, porozumiałem się z właścicielem osiedla że murek oporowy wykonam we własnym zakresie teraz jest kwestia abym podał kwotę jaką ma mi wypłacić i nie chciałbym się na tym przejechać, tylko uczciwie wycenić . Deweloperowi taki układ jest na rękę ponieważ w innym przypadku będzie musiał ponieść koszty projektu, pozwolenia, a także szukania ekipy do wykonania muru. W związku z czym doszliśmy do porozumienia że wycenie sobie we własnym zakresie mur wraz z moją robocizną . Dlatego potrzebuję jakiś punkt odniesienia co do kosztów takiej inwestycji.

pozdrawiam

Nie chcesz stracić (czyli dołożyć do interesu) to jednak niech to deweloper zrobi.

Niech przejdzie całą ścieżkę i będzie ponosił odpowiedzialność za wykonane prace.

Edytowane przez d7d
literówka