Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie domu z zamkniętą szczeliną powietrza... jak i czy warto?

kariwa

Recommended Posts

Witam,

od tygodni czytam przeróżne opinie na tym i innych forach i wciąż nie znajduje odpowiedzi...

Posiadam dom z lat 70. Ściany zewnętrzne są z cegły pełnej zwykłej (12 cm) szczelina powietrza - zamknięta (5 cm) i pustak pianowy (25 cm).

Zastanawiam się nad ociepleniem go, jednak opinie są tak różne w przypadku domów z taką właśnie szczeliną powietrza, że wciąż nie wiem, czy w ogóle warto. A jeśli warto, to czym (styropian od zewnątrz/ pianka poliuretanowa w szczelinę/ inne?).

Potrzebuję fachowej porady i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez kariwa

szczelina i tak by musiała zostac zatkana ( w sensie jeżeli posiada wloty i wyloty powietrza) tak by w szczelinie nie krązyło powietrze. Dodatkowo przegroda powinna zostą przeanalizowana w programie CW . Ja bym Ci polecił welne mineralna np. Frontrock Plus lub Super które umozliwią parze wodnej swobodne ujście w przypadku gdy dostanie się do przegrody.

http://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-super

http://www.rockwool.pl/produkty/frontrock-plus

asolt - OZC analiza CW

i tyle..

Był robiony audyt w domu (tylko zamiast pustki powietrza zamkniętej było podane wypełnienie pianką poliuretanową - omyłkowo).

Ogólnie wypadł pozytywnie. Nie rozbijałem go na części pierwsze, bo nie jestem fachowcem, ale mam dokument w domu oczywiście.

Więc co dalej?