duduś 09.02.2005 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Wowka napisał" :może odliczyć w ramach ulgi remontowej te faktury które zostrały wystawione po dniu dokonania odbioru '- ale jażeli jeszcze buduję ( czyli nie mam odbioru a jednocześnie skończyła mi sie ulga budow.) i mieszkam w innym domu - bloku to nie mogę w nim remontować?I z tego powodu też odliczać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.02.2005 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Wowka napisał" :może odliczyć w ramach ulgi remontowej te faktury które zostrały wystawione po dniu dokonania odbioru '- ale jażeli jeszcze buduję ( czyli nie mam odbioru a jednocześnie skończyła mi sie ulga budow.) i mieszkam w innym domu - bloku to nie mogę w nim remontować?I z tego powodu też odliczać? Oczywiście, że możesz remontować ten lokal mieszkalny w bloku. Jest to Twoje prawo jako osoby posiadającej tytuł prawny do tego lokalu. Niemniej z Twojego pytania wnioskuję, że chciałbyś pod pretekstem remontu mieszkania (tego w bloku) odliczać wydatki faktycznie poniesione na dokończenie budowy domu (jeszcze ten dom nie jest odebrany) Takie działanie jest bezprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 10.02.2005 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Podobnie jak wiele dzialan legislacyjnych naszych Ustawodawcow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.02.2005 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 [.... No dobra. Wobec tego pytanie zasadnicze: czy można doprowadzic do odbioru budynku pomimo, ze wszystkie prace nie są zakończone (np. nie ma jeszcze ocieplenia elewacji) i wykonać je po odbiorze. Można dokonać odbioru częściowego. Jedna uwaga - niewykonanie części prac nie jest istotne dla wydania decyzji o odbiorze. Np. nie musisz mieć podłóg, glazury. Wystarczy jedna łazienka a nie dwie. Nie wszędzie musisz mieć tynki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stanlay 27.02.2005 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2005 [.... No dobra. Wobec tego pytanie zasadnicze: czy można doprowadzic do odbioru budynku pomimo, ze wszystkie prace nie są zakończone (np. nie ma jeszcze ocieplenia elewacji) i wykonać je po odbiorze. Można dokonać odbioru częściowego. Jedna uwaga - niewykonanie części prac nie jest istotne dla wydania decyzji o odbiorze. Np. nie musisz mieć podłóg, glazury. Wystarczy jedna łazienka a nie dwie. Nie wszędzie musisz mieć tynki itd. W prawie budowlanym nie ma terminu " odbiór częściowy", jest za to obowiązek uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku jeśli chcemy w nim zamieszkać przed wykonaniem wszystkich prac wykończeniowych. Czy takie pozwolenie masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 28.02.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A co ze zmianą limitu? W 2003 roku remontowaliśmy mieszkanie, ale limit nie został wykorzystany w 100 %. W 2004 remontowaliśmy odebrany już dom. Limit odliczenia za remont mieszkania jest inny niż za remont domu. Czy jeśli w 2003 roku wpisaliśmy remont mieszkania, to w 2004 możemy wpisać remont domu i limit nam się zwiększy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 28.02.2005 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A i jeszcze jedno pytanie. Czy budowę instalacji gazowej w odebranym już domu można odliczyć? W PIT jest mowa tylko o remoncie i modernizacji instalacji gazowej. Mamy dwie faktury na budowę sieci gazowej i na budowę instalacji w domu, a może możnaby obydwie odliczyć? Albo chociaż jedną, bo w przeciwnym wypadku musimy sporo podatku dopłacić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.02.2005 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 A co ze zmianą limitu? W 2003 roku remontowaliśmy mieszkanie, ale limit nie został wykorzystany w 100 %. W 2004 remontowaliśmy odebrany już dom. Limit odliczenia za remont mieszkania jest inny niż za remont domu. Czy jeśli w 2003 roku wpisaliśmy remont mieszkania, to w 2004 możemy wpisać remont domu i limit nam się zwiększy? Możesz zmienić (podwyższyć) limit. Oczywiście pod warunkiem, że budynek został już odebrany (tj. dostałaś pozwolenie na użytkowanie budynku - to jest także odpowiedź dla Staleya - pozdrawiam) a koszty związane z remontem i modernizacja ponosiłąś już po dacie odbioru. A i jeszcze jedno pytanie. Czy budowę instalacji gazowej w odebranym już domu można odliczyć? W PIT jest mowa tylko o remoncie i modernizacji instalacji gazowej. Mamy dwie faktury na budowę sieci gazowej i na budowę instalacji w domu, a może możnaby obydwie odliczyć? Albo chociaż jedną, bo w przeciwnym wypadku musimy sporo podatku dopłacić . Zastanów się nad znaczeniem słów "modernizacja" oraz "remont" Oznaczają one zdecydowanie co innego niż słowo "budowa" a tego właśnie określenia w swoim zapytaniu użyłaś. Czyli - NIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka 28.02.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Dzięki Wowka, ale myślę że budowę instalacji gazowej (wewnątrz budynku) można zaliczyć do modernizacji domu. Natomiast z tego co piszesz napewno nie mogę odliczyć budowy sieci gazowej czyli wszystkiego tego co jest na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 28.02.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2005 Dzięki Wowka, ale myślę że budowę instalacji gazowej (wewnątrz budynku) można zaliczyć do modernizacji domu. Natomiast z tego co piszesz napewno nie mogę odliczyć budowy sieci gazowej czyli wszystkiego tego co jest na zewnątrz. Ponownie prosze o przeanalizowanie znaczenia słów: remont i modernizację w zakresie instalacji gazowej, urządzeń eksplozymetrycznych lub urządzeń gazowych Czyli ulga należy się w przypadku remontu (modernizacji) istniejącej instalacji gazowej a nie remontu lub modernizacji budynku jako takiego. By coś remontować lub modernizować należy przede wszystkim to coś posiadać. Ty dopiero to coś budujesz. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac805 09.03.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 W dniu 10 lutego w Rzeczpospolitej w dodatku prawnym ukazal sie artykul, z ktorego nie wynika jednoznacznie, iz trzeba miec budynek oddany do uzytkowania zeby skorzystac z ulgi remontowej> WYKOŃCZENIE NOWEGO MIESZKANIAW ramach obowiązującej jeszcze do końca 2005 r. ulgi na remont i modernizację można odliczyć wydatki na wykończenie nowo wybudowanego mieszkania czy budynku mieszkalnego. Możliwość przeprowadzenia prac wykończeniowych z wykorzystaniem ulgi remontowej ma tym większe znaczenie, że od 2002 r. zniknęła m.in. ulga budowlana na wykończenie lokalu mieszkalnego w nowo wybudowanym budynku mieszkalnym do dnia zasiedlenia tego lokalu. Wiele jest natomiast osób zainteresowanych wykończeniem ze wsparciem fiskusa wymagających tego nowego mieszkania czy domu, kupionych po tej dacie. Mogą to zrobić w ramach ulgi na remont i modernizację. Potwierdziła to opinia specjalistów z Ministerstwa Finansów zamieszczona w zeszłym roku na jego stronach internetowych. Dotyczy to zarówno sytuacji, gdy z racji tego zakupu nie korzystały z dużej ulgi budowlanej, jak i sytuacji, gdy np. z racji budowy domu miały prawo do tej ulgi, ale wykorzystały już limit odliczeń od podatku przysługujących w jej ramach (35 910 zł). Muszą jednak być spełnione wszystkie warunki tej ulgi. Jeden z nich to posiadanie tytułu prawnego do tak remontowanego czy modernizowanego lokum. Jest nim m.in. także, jak określa to Ministerstwo Finansów, "stosunek zobowiązaniowy, z którego wynika prawo podatnika do korzystania z lokalu mieszkalnego, np. umowa, na podstawie której członek spółdzielni jest obowiązany do ponoszenia kosztów eksploatacji związanych z użytkowaniem nowo wybudowanego lokalu mieszkalnego". Takim tytułem prawnym są również np. postanowienia z umowy z deweloperem o udostępnieniu nabywcy mieszkania przed podpisaniem umowy przenoszącej na niego własność lokalu mieszkalnego. Jest oczywiste, że ulga przysługuje także z racji robót wykonanych już po faktycznym zasiedleniu. W zaden sposób nie moge zlokalizowac tej opinii specjalistow - moze ktos jest w stanie to zrobic i opublikowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.03.2005 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 mac805 - tę opinię na 100% widziałem gdzieś (gdzie?) na stronie http://www.mf.gov.pl Opisywana sytuacja dotyczy tylko i jedynie przypadku zakupu lokalu (domu) od dewelopera lub spółdzielni mieszkaniowej. W żadnym wypadku nie odnosi się do sytuacji gdy budynek buduje się systemem gospodarczym lub też leca się wybudowanie firmie na włąsnym gruncie itp. Gdzieś na forum pisałem także i o tym. Prawdopodobnie wkleiłem link do tej opinii (ale tego nie jestem całkiem pewien) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac805 09.03.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 wlasnie drugi dzien siedze na sronie mf i nie moge dotrzec do tej opini. Chyba porozmawiam z autorka artykulu (jest teraz na urlopie). Zwróc Wowka uwage, ze w artykule padlo stwierdzenie "budynku mieszkalnego" dlatego tak mnie to zainteresowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.03.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Od dewelopera kupujesz właśnie budynek mieszkalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mac805 09.03.2005 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 szkoda, ze to tylko taki budynek . Tez mam zamiar juz odpoczywac po budowie, a pare zloty by sie przydalo, aby komfort wypoczynku byl lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.03.2005 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2005 Proszę - oto lin. Był on "cokolwiek zakopany" w serwisie MF ale po 15 minutach się odnalazł. http://www.mf.gov.pl/dokument.php?dzial=114&id=24369 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 10.03.2005 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ja mam zrobiony odbiór częściowy więc chyba bez problemu mogę rozpocząć ulgę remontową? Mamy z lubym dom na współwłasność więc liczymy limity podwójnie Pytanie: czy nadal można odliczać zabudowę kuchni? Niestety nie obejdzie się baz faktury i 22%Vatu. Oraz: czy usługi stolarskie sa też na 22%? Kiedyś były chyba 7? Przy 7 % opłaca się brać fakturę skoro odzyskam 19. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 10.03.2005 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Ja mam zrobiony odbiór częściowy więc chyba bez problemu mogę rozpocząć ulgę remontową? A i owszem. w stosunku do części budynku już odebranej. Mamy z lubym dom na współwłasność więc liczymy limity podwójnie Jeśli pozostajecie w związku małżeńskim i nie macie rozdzielniości majątkowej to limit jest jeden na Was dwoje. Pytanie: czy nadal można odliczać zabudowę kuchni? Niestety nie obejdzie się baz faktury i 22%Vatu. Odliczyć możesz tylko obudowę zlewozmywaka + zlewozmywak oraz pochłaniacz + ewentualnie jego obudowę. Pozosytałe części mebli kuchennych nie. czy usługi stolarskie sa też na 22%? Kiedyś były chyba 7? Przy 7 % opłaca się brać fakturę skoro odzyskam 19. Zalezy czego te usługi dotyczą. Jesli wykonania mebli kuchennych to Vat 22 a np. schodów Vat 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wphderek 10.03.2005 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Witammam pytanie co dokładnie trzeba mieć wykończone , aby zaliczyć częściowy odbiór potrzebne mi to jest gdyż bank uzalężnił przyznanie kredytu od doprowadzenia budowy do całkowitego lub częściowego oddania do użytku. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 10.03.2005 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Wowka nie bądź taki. Jak to nie moge odliczyć stałej zabudowy? Nie podoba mi się to wcale Przecież tych mebli się nie demntuje. Kiedyś się je odliczało. Czy to jest zarządzenie odgórne czy dowolna interpretacja US?? Nie mamy ślubu więv korzystaliśmy z podwójnej ulgi budowlanej i teraz remontowej. Co do odbioru częściowego to trzeba podać ile metrów się odbiera i mieć wszystkie stosowne odbiory takie jak przy całkowitym:prąd, woda, gaz, geodeta, kominiarz. I wpis w dzienniku budowy. I to wszystko. Przynajmniej mi wystarczyło. Termin odbioru końcowego mam na 2008r więc wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts