Marek.M 14.04.2020 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Chciałbym zapytać kogoś obeznanego w temacie. Ma być postawiony budynek gospodarczy w postaci budynku w konstrukcji szkieletu stalowego okrytego płytą warstwową. Dostałem taki projekt fundamentów: Link do pobrania dużej wersji: https://we.tl/t-AMLOxcViSN Zastanawiam się po co jest ten fundament pomiędzy słupami (stopami), na dodatek tak głęboki? Ktoś może mi powiedzieć, skoro obciążenie konstrukcji jest tylko tam gdzie słupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.04.2020 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Chyba nie do końca ktoś używa właściwych określeń, to co pokazujesz to wygląda na fundamenty pod konstrukcje stalową, słupowo-ryglową. Szkielety stalowe to jak w szkielecie drewnianym słupki co ~60 cm i dźwigary co ~60cm. Ty wygląda na konstrukcje nośną co 5 metrów. To o co pytasz to belka podwalinowa, spokojnie może się zaczyać nad stopami a nie na równo z dołem, ma za zadanie zapewnić 'szczelność' żeby wastwy posadzki nie wyłaziły z budynku, może stanowić oparcie dla np jakiś konstrukcji ściany. Nie znam projektu ale te stopy fundamentowe F0-1 wyglądają na odwrotnie wrysowane. Coś ciężkiego będzie na zewnątrz budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 14.04.2020 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Spód belki podwalinowej może być np. na -0,80m Daj chociaż rzut konstrukcji i przekrój poprzeczny do tych fundamentów Stopy mimośrodowe - ciekawe jaki jest schemat statyczny. Dziwne....................... , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.04.2020 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 @jajmar jest dokładnie tak jak piszesz. To konstrukcja słupowo-ryglowa, to ja to źle określiłem. Pytanie moje czy jest sens w ogóle robić taką belkę podwalinową. Jak rozumiem konstrukcyjnie nie przenosi ona żadnych obciążeń, a ma za zadanie właśnie zapewnić szczelność na styku posadzka-ściana-grunt? Konstrukcja ścian jak rozumiem ma być właśnie przykręcona do tych słupów. Na zewnątrz budynku nic nie będzie. @d7d jak mi się uda zdobyć rzut konstrukcji i przekrój to wrzucę, póki co mam tylko ten plik. Ogólnie jest to standardowa hala. Konstrukcja stalowa wypełniona płytą warstwową. Dach nachylony 30 stopni. Czy można w ogóle zrezygnować z tej belki podwalinowej? Zamiast niej "dojechać" posadzką pod ścianę i ocieplić ja z zewnątrz np.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.04.2020 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 (edytowane) Z podwaliny nie rezygnuj.Płyta warstwowa nie powinna być na stuku z gruntem. Powinna zaczynać się wyżej. Ok. 20-30cm nad poziomem zewnętrznego terenu. Edytowane 15 Kwietnia 2020 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek.M 15.04.2020 16:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Z podwaliny nie rezygnuj. Płyta warstwowa nie powinna być na stuku z gruntem. Powinna zaczynać się wyżej. Ok. 20-30cm nad poziomem zewnętrznego terenu. Nie no oczywiście płyta nie stykałaby się z gruntem. Myślałem bardziej o tym, żeby posadzką dojechać pod płytę warstwową i częściowo ją docieplić z zewnątrz. Rozumiem, że dla samej konstrukcji ta belka jest zbędna? To inaczej, czy można tą podwalinę zrobić o wiele płycej docieplając ją po prostu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.04.2020 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Rozumiem, że dla samej konstrukcji ta belka jest zbędna? To inaczej, czy można tą podwalinę zrobić o wiele płycej docieplając ją po prostu? Dla konstrukcji zbędne sę również płyty warstwowe. Całkowicie nie da się zrezygnować z podwaliny ale zrobić ja płytsza jak najbardziej. Ile do tego potrzebny przekrój poprzeczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nalog 19.04.2020 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 Zamiast pytać tutejszych pseudofachowców, lepiej zapytaj autora opracowania. Pewnie wszystko wynika z sił odrywających powodowanych przez wiatr i wszystko ma być dokładnie jak na rysunku, łącznie z podwalinami, bo w przeciwnym razie obliczeniowo wychodzi odrywanie stóp fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 24.04.2020 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Masz rację a nawet bardzo dużą rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 24.04.2020 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2020 Zamiast pytać tutejszych pseudofachowców, lepiej zapytaj autora opracowania. Pewnie wszystko wynika z sił odrywających powodowanych przez wiatr i wszystko ma być dokładnie jak na rysunku, łącznie z podwalinami, bo w przeciwnym razie obliczeniowo wychodzi odrywanie stóp fundamentowych. Masz rację , ale prosiłbym o jakieś opracowania , typu : Wyliczenia wpływu belek podwalinowych na odrywanie stóp fundamentowych w hali stalowej pod wpływem wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 25.04.2020 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Nie wymagasz za dużo ? Może na początek wystarczy sam schemat statyczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.04.2020 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2020 Nie wymagasz za dużo ? Może na początek wystarczy sam schemat statyczny ? Chciałem zobaczyć te odrywane stopy fundamentowe pod wpływem wiatru, schemat statyczny już widziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts