SkrajLasu 14.04.2020 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2020 Witam wszystkich zgromadzonych. Jestem tu nowy ale dość długo was czytam i myślę że mi pomożecie. Mam mianowicie mocny dylemat odnośnie belek stropowych w swoim nowo zakupionym starym domu. Sprawa wygląda tak: Dom z cegły na glinie, drewniany strop i mocna konstrukcja dachu, budowana pod dachówkę ale już od jakieś czasu leży na nim jakaś ruda blacha (oczywiście do wymiany). Ale nie o dach chodzi. Belki stropowe które odkryliśmy w całości poprzez usunięcie polepy i desek od spodu nie wyglądają za ciekawie. Z 17 belek może 4 są w bardzo dobrym stanie, reszta to moim zdaniem złom. Większość z nich jest najbardziej spruchniała i zjedzona przez jakieś spuszczele, kołatki czy inne drewnojady w miejscach oparcia na ścianie zewnętrznej i styku z murłatą. Murłata leży na tych belkach. Wygląda na to że dach został zmieniony jakieś 15 lat temu a belki zostały stare. Dodam tylko że więźba zostaje. Wymieniamy pokrycie, łaty i kontrłaty. Do sedna. Zdecydowałem że nie będę sztukował, wzmacniał czy też wymieniał części belek tylko wymienię wszystkie. Moje pytanie brzmi: jak połączyć murłatę z belka stropową? Dach jest podparty słupami 20x20 od płatwi kalenicowej do belki stropowej, w miejscu gdzie ta się przecina ze ścianą nośną ciagnącą sie przez całą długość domu. Ze wzgledu na to że tych słupów jest 7 na odcinku 17 metrów uważam że mury nie są narażone na rozpychanie przez dach. Do konstrukcji dachu na pewno dołożę jętki. Nie mam opcji wsunąć belki pod murłatę wiec myslałem o dwóch kątownikach ciesielskich 172x90x90. Śruba na wylot fi14 przez belkę i 2xfi14 przez murłatę. Czy to wystarczy? Oczywiście belka będzie solidnie oparta na ścianie zewnętrznej i w połowie długości podparta ścianą nośną. 4 z belek będą dodatkowo podparte grubszą belką nośną że względu na salon z aneksem po całej szerokości domu. Proszę o wyrozumiałość odnośnie mojego pytania, nie jestem cieśla ale troszkę się znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
key1 15.04.2020 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Weź Profesjonalistę do zrobienia tego, albo przynajmniej do określenia i zaplanowania robót. (napisałem przez duże P) Duży dom, duże ryzyko pominięcia istotnych czynników przy takiej analizie na sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts