KRAB 15.04.2020 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2020 Witam serdecznie!Od trzech miesięcy mam zmiękczacz - eko-optima 20l.Woda po zmiękczeniu ma 0st twardości - jest ok. Ale problem polega na tym, że po regeneracji, już po ok 800-1000 litrach woda znowu jest twarda. Tak jakby złoże nie w 100% się regenerowało.Próbowałem różnych ustawień - max jaki osiągnąłem to 1,4m3 i woda zaczyna robić się twarda.Po montażu, przed pierwszą regeneracją - przelało się 4,5m3 i dopiero woda zaczęła twardnieć. Montażysta nie ma pomysłu. Ale dla mnie taka sytuacja jest nieakceptowalna - w tej chwili 20% zużycia wody to lanie do szamba bo musi się zregenerować.Może jakiś pomysł?A może to normalna sytuacja? Wyjściowo twarość wody to 27st. Jeszcze słowo wyjaśnienia - regenerację mam ustawioną na 5m3 ale sprawdzam testem twardość i uruchamiam ręcznie. To na czas testów ale zakładam, że docelowo jakoś uda się ustawić to automatycznie. PozdrawiamKRAB Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/253763-zmi%C4%99kczacz-za-szybko-potrzebuje-regeneracji/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 16.04.2020 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Witam serdecznie! Od trzech miesięcy mam zmiękczacz - eko-optima 20l. Woda po zmiękczeniu ma 0st twardości - jest ok. Ale problem polega na tym, że po regeneracji, już po ok 800-1000 litrach woda znowu jest twarda. Tak jakby złoże nie w 100% się regenerowało. Próbowałem różnych ustawień - max jaki osiągnąłem to 1,4m3 i woda zaczyna robić się twarda. Po montażu, przed pierwszą regeneracją - przelało się 4,5m3 i dopiero woda zaczęła twardnieć. Montażysta nie ma pomysłu. Ale dla mnie taka sytuacja jest nieakceptowalna - w tej chwili 20% zużycia wody to lanie do szamba bo musi się zregenerować. Może jakiś pomysł? A może to normalna sytuacja? Wyjściowo twarość wody to 27st. Jeszcze słowo wyjaśnienia - regenerację mam ustawioną na 5m3 ale sprawdzam testem twardość i uruchamiam ręcznie. To na czas testów ale zakładam, że docelowo jakoś uda się ustawić to automatycznie. Pozdrawiam KRAB Wybacz ale kupiłeś najtańszy (a co się z tym wiąże - najsłabszy produkt). Do tego zdecydowanie za mały. Przy takiej twardości wejściowej możesz liczyć na max 2 m3 pomiędzy regeneracjami. Jeśli masz mniej to pewnie jest kwestia regulacji czy ustawień regeneracji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/253763-zmi%C4%99kczacz-za-szybko-potrzebuje-regeneracji/#findComment-7797234 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAB 16.04.2020 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2020 Wybacz ale kupiłeś najtańszy (a co się z tym wiąże - najsłabszy produkt). Do tego zdecydowanie za mały. Przy takiej twardości wejściowej możesz liczyć na max 2 m3 pomiędzy regeneracjami. Jeśli masz mniej to pewnie jest kwestia regulacji czy ustawień regeneracji. No tak - nauka na własnych błędach jest skuteczniejsza ale droższa. Zdałem się na to, co polecał montażysta - mówił, że większość jego montaży to eko-optima i nie ma z nimi problemów, zresztą na szybko jak sprawdziłem wtedy to eko-optima ma raczej pozytywne opinie a i ceną nie odbiegała u innych sprzedawców. W każdym razie - mam już i tego nie cofnę. W międzyczasie sam też się douczyłem - spróbuję jeszcze wydłużyć ustawienie uzupełniania - instrukcja mówi o 2.1 min ale wtedy jest katastrofa - 1m3 i woda znowu twarda. Przy 8min cykl jest 1,4m3. Wydłużę jeszcze do 10min. Czy dobrze rozumiem, że jedyną konsekwencją wydłużenia uzupełniania jest zwiększone zużycie soli? Tej soli i tak mi jakoś dziwnie mało schodzi - na oko jakieś 1,5-2kg na regenerację. Mam sól-ciech czy jakoś tak - nie mam już opakowania. Pozostałe parametry ruszałem tak: - płukanie wsteczne od 8 do 10 min - solenie 45-60min - płukanie 8-10min ale zmiany tych 3 powyższych nie zmieniały wyniku, przynajmniej w sposób widoczny. Chyba, że za małe widełki brałem - coś tutaj można jeszcze poprawić? Dzięki za pomoc, pozdrawiam KRAB Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/253763-zmi%C4%99kczacz-za-szybko-potrzebuje-regeneracji/#findComment-7797487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qbek17 17.04.2020 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 W międzyczasie sam też się douczyłem - spróbuję jeszcze wydłużyć ustawienie uzupełniania - instrukcja mówi o 2.1 min ale wtedy jest katastrofa - 1m3 i woda znowu twarda. Przy 8min cykl jest 1,4m3. Wydłużę jeszcze do 10min. Czy dobrze rozumiem, że jedyną konsekwencją wydłużenia uzupełniania jest zwiększone zużycie soli? Tej soli i tak mi jakoś dziwnie mało schodzi - na oko jakieś 1,5-2kg na regenerację. Mam sól-ciech czy jakoś tak - nie mam już opakowania. Sól nie ma znaczenia. Powinno jej schodzić ok 2,5 kg na regenerację. To oznacza jakieś 7 litrów wody dolewane po regeneracji. Nie wiem jaki masz restryktor przy nalewaniu ale możesz sprawdzić ile się tej wody nalewa po prostu odpinając go i mierząc ile z niego wypływa. Pozostałe parametry ruszałem tak: - płukanie wsteczne od 8 do 10 min - solenie 45-60min - płukanie 8-10min ale zmiany tych 3 powyższych nie zmieniały wyniku, przynajmniej w sposób widoczny. Chyba, że za małe widełki brałem - coś tutaj można jeszcze poprawić? Płukanie wsteczne powinno wystarczyć 6-8 min. Solankowanie daj na 60 min i nie zmniejszaj. Poza solankowaniem ten etap to także wypieranie więc jest istotne. Płukanie końcowe wystarczy 3-4 min. Jak dajesz dłużej to wyczerpujesz już zregenerowane złoże. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/253763-zmi%C4%99kczacz-za-szybko-potrzebuje-regeneracji/#findComment-7797807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KRAB 17.04.2020 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Płukanie wsteczne powinno wystarczyć 6-8 min. Solankowanie daj na 60 min i nie zmniejszaj. Poza solankowaniem ten etap to także wypieranie więc jest istotne. Płukanie końcowe wystarczy 3-4 min. Jak dajesz dłużej to wyczerpujesz już zregenerowane złoże. Ok, tak zrobię, dziękuję bardzo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/253763-zmi%C4%99kczacz-za-szybko-potrzebuje-regeneracji/#findComment-7797903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts