Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła gruntowa/powietrzna

Grobciu

Recommended Posts

Nie wiem czy to trafne porównanie, w tym przypadku nie mamy zadnych wiarygodnych danych dotyczacych zapotrzebowania na ciepło.

Jakieś tam jednak mamy...

Na ich podstawie można zaryzykować dobór trochę "w ciemno" ale błąd nie skutkuje jakąś tragedią. Albo będzie nieco za chłodno albo będzie nieco drożej niż mogłoby być...Chyba, że mówimy o magikach, również na tym forum obecnych, gdzie różnica temp. w domu o 0,1*C jest tak trudna do zniesienia, że gdyby mogli, pokazali by swoje żale na pasku w TVN...

Podjecie decyzji w sprawie wyboru odpowiedniej pompy gdzie koszty inwestycyjne ida w dziesiatki tys. to ryzyko. Jak ktos lubi takie klimaty to czego nie.

Podobne jak wydanie 100 czy 200k PLNów na auto...

Jedno i drugie jak się nie spodoba można taniej bądź drożej wymienić na inne...

To tak przy okazji, gdy komuś trudno ocenić czy warto dopłacić 35k PLNów, żeby co roku oszczędzić 900PLNów...

Kol Lorent pisze , że może być za chłodno przy za małej mocy PC-teoretycznie 100% racji...

Ale odkąd czytam to forum , to jeszcze nie trafiłem na taką sytuację ...

Raczej jest problem z za dużą mocą PC- jeśli ktoś tu trafił na marznącego „pompiarza” przy sprawnej PC ( choć o niesprawnych czy awariach też jest bardzo mało informacji ), to proszę przypomnieć...

Ale odkąd czytam to forum , to jeszcze nie trafiłem na taką sytuację ...

.

ja na takiego trafiłem

Jelcz Laskowice, dom 280m2 użytkowych i założony panas 5 kW bodajże..

trafiłem bo mieliśmy wspólnych znajomych, ktoś komuś powiedział ze mam pompę i właściciel poprosił żebym zerknął

nie mógł zrozumieć, że jestem użytkownikiem, nie specjalistą :)

w każdym razie narzekał na to, że pracowała cały czas a i tak było zimno

3 lata temu, kiedy akurat była zima

żeby było śmieszniej miał wyliczenia ozc, z których wynikało 12kw,

no i ta biedna 5 zainstalowana przez jakiegoś specjalistę z Wrocławia nie dawała rady

instalator nie odbierał telefonów i chyba już wtedy zawiesił działalnośc...

Ok jeszcze dorzuce kolejne 2 wyceny od Nibe:

POMPA CIEPŁA NIBE F 2040 12 kW

ZBIORNIK BA-ST 9030-2FE

BUFOR UKV 100

ARMATURA POMPY CIEPŁA

MONTAŻ POMPY CIEPŁA

URUCHOMIENIE POMPY CIEPŁA

POMPA CIEPŁA POWIETRZNA 36 451 zł brutto

.

Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego

źródła ciepła wynosi 7.553 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewania

budynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 3.805 PLN. W tym ujęto energię elektryczną zużytą przez

grzałkę szczytową 96 PLN

i gruntowa

POMPA CIEPŁA F1245 E 10 kW (zbiornik emaliowany)

BUFOR UKV 100 wiszący

ARMATURA POMPY CIEPŁA

MONTAŻ POMPY CIEPŁA

URUCHOMIENIE POMPY CIEPŁA

POMPA CIEPŁA GRUNTOWA Z MONTAŻEM

PROJEKT GEOLOGICZNY

INWENTARYZACJA

ODWIERTY Z PROJEKTEM

ŁĄCZNY KOSZT Z DOTACJĄ 73 121 zł brutto

Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego

źródła ciepła wynosi 5.883 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewania

budynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 2.964 PLN.

Co myslicie? gruntowa mniejsza i koszta roczne nizsze o 900 zł na rok warto isc w te oszczednosci w stosunki do ceny x2 za wykonanie??

No nie wiem , nie chcę być złośliwy ale naprawdę głupie pytanie zadajesz.

Myślisz COŚ?- to nie jest złośliwe ale ręce opadają.

ja na takiego trafiłem

trafiłem bo mieliśmy wspólnych znajomych, ktoś komuś powiedział ze mam pompę i właściciel poprosił żebym zerknął

no i ta biedna 5 zainstalowana przez jakiegoś specjalistę z Wrocławia nie dawała rady

Dramat ...żeby ten instalator chociaż zaglądnął na cieplowlasciwe.pl....

No o takim „artyście” jeszcze nie słyszałem...

W takiej sytuacji pozostają dwie możliwości jeśli chodzi o PC :

-sprzedać tę małą i kupić odpowiednią

Lub

-dokupić drugą ,do niższych temp

ja na takiego trafiłem

Ja miałem podobnie , ale przy - 10 C kazałem zalaczyc bezpiecznik od grzałek.

Dziekuje bardzo za odpowiedz

Chciałem jeszcze dodac ze bedzie to jedyne źródło ogrzewania w domu, co prawda jest kominek ale bez płaszcza, w przyszlosci maja dojsc Panele Fotowoltaiczne, a skad założenie ze gruntowa?, ze wzgledu na efektywnosc pompy w stosunku do roznicy temperatur zewnatrz/wewnatrz (gruntowa stabilna temperatura? ) Czyli co dac sobie spokoj i ładowac powietrzna?

Co do stabilności parametrów pracy rzeczywiście gruntowe pompy ciepła mają łatwej bo grunt ma stabilną temperaturę w skali roku, ale to nie oznacza, że powietrzne pracują gorzej - absolutnie. Dzisiaj są to bardzo dobre urządzenia. Gruntowa może dawać większy komfort akustyczny, a powietrzna jest po prostu łatwiejsza w montażu.

Tak czy inaczej 120 tysięcy za gruntową jest mocno przesadzone w mojej opinii.

Zarówno powietrzna jak i gruntowa może pracować jako jedyne źródło ciepła, w skrajnych okolicznościach (kilka razy w ciągu roku) może załączyć się grzałka. Grunt to dobrze zaizolowany budynek.

Nasze ceny możesz sprawdzić w oficjalnych cennikach

PS. Dobrze, że myślisz o PV. My mamy gotowe pakiety PC + PV z dobranymi urządzeniami. W razie pytań - jestem do dyspozycji.

Grobciu

Nigdzie nie znalazłem informacji, czy masz miejsce na wymiennik poziomy. A to istotne. Bo jego zrobienie, bez względu na to, czy przez firmę, czy przez Ciebie, będzie tańsze aniżeli wymiennik pionowy.

Jeśli chcesz iść w takie wyceny "firmowe" z wymiennikiem pionowym, to gruntowa PC jest absurdem finansowym. Co nie znaczy, że jest absurdem technicznym. Jednak w dobie wydajnych, sprawdzonych i popularnych powietrznych pomp ciepła, taka instalacja nie broni się pod względem finansowym.

Obecnie rynek pomp ciepła dla tych którzy oglądają każdą monetę przy budowie domu wygląda tak:

albo polska względnie tania gruntówka z poziomym (przy małej mocy, również pionowym) wymiennikiem

albo powietrzna

I jeszcze jedno, zrobienie OZC da Ci jeszcze jedną ważną rzecz. Wytrącisz instalatorom z głowy pomysły od czapy co do mocy (im moc większa tym lawinowo rośnie koszt urządzenia i jego instalacji) pompy ciepła. To Ty będziesz miał pełne dane. A nie domorosły i jadący po sztampie instalator.

Udanych wyborów życzę, pzdr