Grobciu 17.04.2020 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2020 Spokojnie domyslilem sie o co chodzi Asolt jesli nie masz nic przeciwsko skontaktowal bym sie z Toba na PW ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej Loret 18.04.2020 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Nie wiem czy to trafne porównanie, w tym przypadku nie mamy zadnych wiarygodnych danych dotyczacych zapotrzebowania na ciepło. Jakieś tam jednak mamy... Na ich podstawie można zaryzykować dobór trochę "w ciemno" ale błąd nie skutkuje jakąś tragedią. Albo będzie nieco za chłodno albo będzie nieco drożej niż mogłoby być...Chyba, że mówimy o magikach, również na tym forum obecnych, gdzie różnica temp. w domu o 0,1*C jest tak trudna do zniesienia, że gdyby mogli, pokazali by swoje żale na pasku w TVN... Podjecie decyzji w sprawie wyboru odpowiedniej pompy gdzie koszty inwestycyjne ida w dziesiatki tys. to ryzyko. Jak ktos lubi takie klimaty to czego nie. Podobne jak wydanie 100 czy 200k PLNów na auto... Jedno i drugie jak się nie spodoba można taniej bądź drożej wymienić na inne... To tak przy okazji, gdy komuś trudno ocenić czy warto dopłacić 35k PLNów, żeby co roku oszczędzić 900PLNów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.04.2020 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Kol Lorent pisze , że może być za chłodno przy za małej mocy PC-teoretycznie 100% racji...Ale odkąd czytam to forum , to jeszcze nie trafiłem na taką sytuację ...Raczej jest problem z za dużą mocą PC- jeśli ktoś tu trafił na marznącego „pompiarza” przy sprawnej PC ( choć o niesprawnych czy awariach też jest bardzo mało informacji ), to proszę przypomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grobciu 18.04.2020 19:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Witam Mysle ze juz nie ma co sie spierać w tym temacie trzeba policzyc OZC zeby być pewnym, Ponowie pytanie asolt czy mozemy porozmawiac na pW w sprawie OZC ? Fakt ja lubie w domu zimno i 18-19 stopni jest dla mnie okej, znowu żona 22-23 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okobar 18.04.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Ale odkąd czytam to forum , to jeszcze nie trafiłem na taką sytuację ... . ja na takiego trafiłem Jelcz Laskowice, dom 280m2 użytkowych i założony panas 5 kW bodajże.. trafiłem bo mieliśmy wspólnych znajomych, ktoś komuś powiedział ze mam pompę i właściciel poprosił żebym zerknął nie mógł zrozumieć, że jestem użytkownikiem, nie specjalistą w każdym razie narzekał na to, że pracowała cały czas a i tak było zimno 3 lata temu, kiedy akurat była zima żeby było śmieszniej miał wyliczenia ozc, z których wynikało 12kw, no i ta biedna 5 zainstalowana przez jakiegoś specjalistę z Wrocławia nie dawała rady instalator nie odbierał telefonów i chyba już wtedy zawiesił działalnośc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 18.04.2020 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2020 Ok jeszcze dorzuce kolejne 2 wyceny od Nibe: POMPA CIEPŁA NIBE F 2040 12 kW ZBIORNIK BA-ST 9030-2FE BUFOR UKV 100 ARMATURA POMPY CIEPŁA MONTAŻ POMPY CIEPŁA URUCHOMIENIE POMPY CIEPŁA POMPA CIEPŁA POWIETRZNA 36 451 zł brutto . Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego źródła ciepła wynosi 7.553 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewania budynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 3.805 PLN. W tym ujęto energię elektryczną zużytą przez grzałkę szczytową 96 PLN i gruntowa POMPA CIEPŁA F1245 E 10 kW (zbiornik emaliowany) BUFOR UKV 100 wiszący ARMATURA POMPY CIEPŁA MONTAŻ POMPY CIEPŁA URUCHOMIENIE POMPY CIEPŁA POMPA CIEPŁA GRUNTOWA Z MONTAŻEM PROJEKT GEOLOGICZNY INWENTARYZACJA ODWIERTY Z PROJEKTEM ŁĄCZNY KOSZT Z DOTACJĄ 73 121 zł brutto Szacowane zużycie energii elektrycznej przez pompę ciepła i grzałkę elektryczną pełniącą rolę szczytowego źródła ciepła wynosi 5.883 kWh (przy założeniu ceny 1 kWh=05,6 PLN), co daje roczny koszt ogrzewania budynku i ciepłej wody użytkowej na poziomie 2.964 PLN. Co myslicie? gruntowa mniejsza i koszta roczne nizsze o 900 zł na rok warto isc w te oszczednosci w stosunki do ceny x2 za wykonanie?? No nie wiem , nie chcę być złośliwy ale naprawdę głupie pytanie zadajesz. Myślisz COŚ?- to nie jest złośliwe ale ręce opadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 19.04.2020 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 No nie wiem , nie chcę być złośliwy ale naprawdę głupie pytanie zadajesz. Myślisz COŚ?- to nie jest złośliwe ale ręce opadają. Wrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.04.2020 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2020 ja na takiego trafiłem Jelcz Laskowice, dom 280m2 użytkowych i założony panas 5 kW bodajże.. trafiłem bo mieliśmy wspólnych znajomych, ktoś komuś powiedział ze mam pompę i właściciel poprosił żebym zerknął nie mógł zrozumieć, że jestem użytkownikiem, nie specjalistą w każdym razie narzekał na to, że pracowała cały czas a i tak było zimno 3 lata temu, kiedy akurat była zima żeby było śmieszniej miał wyliczenia ozc, z których wynikało 12kw, no i ta biedna 5 zainstalowana przez jakiegoś specjalistę z Wrocławia nie dawała rady instalator nie odbierał telefonów i chyba już wtedy zawiesił działalnośc... Dramat ...żeby ten instalator chociaż zaglądnął na cieplowlasciwe.pl.... No o takim „artyście” jeszcze nie słyszałem... W takiej sytuacji pozostają dwie możliwości jeśli chodzi o PC : -sprzedać tę małą i kupić odpowiednią Lub -dokupić drugą ,do niższych temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.04.2020 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 ja na takiego trafiłem Jelcz Laskowice, dom 280m2 użytkowych i założony panas 5 kW bodajże.. trafiłem bo mieliśmy wspólnych znajomych, ktoś komuś powiedział ze mam pompę i właściciel poprosił żebym zerknął nie mógł zrozumieć, że jestem użytkownikiem, nie specjalistą w każdym razie narzekał na to, że pracowała cały czas a i tak było zimno 3 lata temu, kiedy akurat była zima żeby było śmieszniej miał wyliczenia ozc, z których wynikało 12kw, no i ta biedna 5 zainstalowana przez jakiegoś specjalistę z Wrocławia nie dawała rady instalator nie odbierał telefonów i chyba już wtedy zawiesił działalnośc... Ja miałem podobnie , ale przy - 10 C kazałem zalaczyc bezpiecznik od grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 20.04.2020 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 Dziekuje bardzo za odpowiedz Chciałem jeszcze dodac ze bedzie to jedyne źródło ogrzewania w domu, co prawda jest kominek ale bez płaszcza, w przyszlosci maja dojsc Panele Fotowoltaiczne, a skad założenie ze gruntowa?, ze wzgledu na efektywnosc pompy w stosunku do roznicy temperatur zewnatrz/wewnatrz (gruntowa stabilna temperatura? ) Czyli co dac sobie spokoj i ładowac powietrzna? Co do stabilności parametrów pracy rzeczywiście gruntowe pompy ciepła mają łatwej bo grunt ma stabilną temperaturę w skali roku, ale to nie oznacza, że powietrzne pracują gorzej - absolutnie. Dzisiaj są to bardzo dobre urządzenia. Gruntowa może dawać większy komfort akustyczny, a powietrzna jest po prostu łatwiejsza w montażu. Tak czy inaczej 120 tysięcy za gruntową jest mocno przesadzone w mojej opinii. Zarówno powietrzna jak i gruntowa może pracować jako jedyne źródło ciepła, w skrajnych okolicznościach (kilka razy w ciągu roku) może załączyć się grzałka. Grunt to dobrze zaizolowany budynek. Nasze ceny możesz sprawdzić w oficjalnych cennikach PS. Dobrze, że myślisz o PV. My mamy gotowe pakiety PC + PV z dobranymi urządzeniami. W razie pytań - jestem do dyspozycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.04.2020 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2020 GrobciuNigdzie nie znalazłem informacji, czy masz miejsce na wymiennik poziomy. A to istotne. Bo jego zrobienie, bez względu na to, czy przez firmę, czy przez Ciebie, będzie tańsze aniżeli wymiennik pionowy. Jeśli chcesz iść w takie wyceny "firmowe" z wymiennikiem pionowym, to gruntowa PC jest absurdem finansowym. Co nie znaczy, że jest absurdem technicznym. Jednak w dobie wydajnych, sprawdzonych i popularnych powietrznych pomp ciepła, taka instalacja nie broni się pod względem finansowym. Obecnie rynek pomp ciepła dla tych którzy oglądają każdą monetę przy budowie domu wygląda tak:albo polska względnie tania gruntówka z poziomym (przy małej mocy, również pionowym) wymiennikiemalbo powietrzna I jeszcze jedno, zrobienie OZC da Ci jeszcze jedną ważną rzecz. Wytrącisz instalatorom z głowy pomysły od czapy co do mocy (im moc większa tym lawinowo rośnie koszt urządzenia i jego instalacji) pompy ciepła. To Ty będziesz miał pełne dane. A nie domorosły i jadący po sztampie instalator. Udanych wyborów życzę, pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts