Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc z dobraniem kotla

zeton55

Recommended Posts

Czesc.

Mam pytanko wybudowałem nowy domek parterowy 80m2 z mozliwoscia adaptacji poddasza okolo 40m2, dom zbudowany z suporeksu standartowej wielkosc, ocieplony zewnętrznie czarnym styropianem gr 160, podloga wycieplona styropianem 2 x 5 cm , 1 x2cm oraz 1x1cm, poddasze docieplone piana zamknięto komorowa gr 6 cm. moje pytanko jest doradźcie prosze jaki wybrac piec na pellet , tzn jaka wielkoscw KW, palniki itp, dodam iz moje pomieszczeni gospodarcze niejest za duze okolo 5m2.z chęcią wyslucham waszych rad,gdyz juz od tego wszystkiego co czytam zaczyna mi sie mieszac,czekam na wasze opinie dziekuje.:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Pierwszy lepszy max do 10kw , chyba że pójdziesz po bandzie i kupisz sobie skamp-a z palnikiem dwupaliwowym to taka nowość z papierami na 5 klasę dla pelletu oraz ekogroszku jak kto woli , fajny pomysł dla peletu z zapalarką to oczywiste i zawsze tak było ale w tym kotle jest też zapalarka dla ekogroszku i to wg mnie rewelacyjne rozwiązanie , jak bym miał wybierać to pewnie bym brał ale mam czas do 2028 prawie .

Do nowo budowanego domku 80 czy 120m nikt nie zbudował jeszcze kotła odpowiedniego mocą i pchanie na siłę jakiegokolwiek kotła do takiego domku to delikatnie pisząc głupota. Pisze Ci to ten który sprzedaje i montuje kotły, palił w śmieciuchu, palił w podajnikach w swoim domu ( stary poniemiecki 135m2 ) i wyrzucił z niego kocioł. Obecnie grzeję pompą ciepła i koszt roczny za ogrzewanie i ciepłą wodę jest o dziwo niższy niż podobno na tanim węglu. Nie masz kasy na pompę kup bufor, wsadź do niego grzałki i umowa na prąd dwutaryfowy, bez roboty i całego tego syfu wszystko się odbędzie i nie wierz w to co Ci piszą i straszą że rachunki Cię zabiją, prędzej zabiją Cię nerwy przy obsłudze tych podobno bezobsługowych gniotów na węgiel czy pellety które nie są niestety bezobsługowe.
  • Like 1

Do nowo budowanego domku 80 czy 120m nikt nie zbudował jeszcze kotła odpowiedniego mocą i pchanie na siłę jakiegokolwiek kotła do takiego domku to delikatnie pisząc głupota. Pisze Ci to ten który sprzedaje i montuje kotły, palił w śmieciuchu, palił w podajnikach w swoim domu ( stary poniemiecki 135m2 ) i wyrzucił z niego kocioł. Obecnie grzeję pompą ciepła i koszt roczny za ogrzewanie i ciepłą wodę jest o dziwo niższy niż podobno na tanim węglu. Nie masz kasy na pompę kup bufor, wsadź do niego grzałki i umowa na prąd dwutaryfowy, bez roboty i całego tego syfu wszystko się odbędzie i nie wierz w to co Ci piszą i straszą że rachunki Cię zabiją, prędzej zabiją Cię nerwy przy obsłudze tych podobno bezobsługowych gniotów na węgiel czy pellety które nie są niestety bezobsługowe.

Masz rację.

Ale nie można tak zrobić, bo EP na prąd nie puszcza.

Więc śmieciuchy 5 klasy Plus pelleciaki śmierdziuchy górą.

Jedyną sensowna alternatywą, dla tych ex kotłów, to przeróbka klimy na PC PW we własnym zakresie, lub kupno tanich monobloków typu Haier za 10k zł.

A kiedy przyjdą mrozy od -10*C, grzać czystym prądem.

Nie pchać się w śmieciuchy 5 klasy.

Edytowane przez klaudiusz_x