Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom jednorodzinny - 150m2 do ogrzania - Jaki kocioł polecacie

zipq

Recommended Posts

Generalnie ceny się zmieniają. Gdy sie budowałem (8 lat temu) pompa ciepła powietrze-woda to był wydatek ponad 20 tys. złotych a 2 funkcyjny, kondensacyjny kocioł gazowy kosztował mnie 3,5 tys. zł + komin z nierdzewki 1 tys. Zabawa z butlą LPG dodatkowe 6, może 7 tys. Instalacja wewnątrz dla obu systemów dokładnie ta sama. No może z tą małą różnicą, że zasobnik dla kotła gazowego mam mały 80 litrowy, dla pompy ciepła musiałbym mieć przynajmniej 1500 litrową krowę. Czyli dodatkowe pomieszczenie (teraz mały kocioł i mały zasobnik mam w łazience wiszące na ścianie).

Prąd podrożał a LPG któryś rok z kolei bije rekordy taniości - oczywiście zdaje sobie sprawę, że w tym aspekcie niczego nie można być pewien.

dziękuje za propozycje. Teraz skupiłem się na mocy minimalnej - udało mi się znaleźć VICTRIX 20 X TT 2 ErP który startuje od 3kw.

Obecnie rozważam propozycje Vaillant VC 146/5-5 vs VICTRIX 20 X TT 2 ErP różnica cenowa pomiędzy zestawami sterownik, zasobnik oraz kocioł to 1000 pln - myślicie że warto dopłacać do bardziej markowego urządzenia?

A produkty Viessmann brałeś pod uwagę? Może jeszcze nie jest za późno :)

Zobacz - proponuję np Vitodens 200-W, lub 222-W. TUTAJ szczegóły. Startuje od 1,9 kW.

Zobacz jakie ma opcje i możliwości.

W razie pytań - jestem do dyspozycji, pytaj bez obaw.

• 3 weeks później...
U mnie ta sama sytuacja z powierzchnią domu.150m2 w tym garaż i pom.gosp.więc nie będę specjalnie ogrzewać.Wszędzie podłogówka plus w łazienkach grzejniki z elektrycznymi grzałkami,dom ze silki 24 a ocieplenia na elewacji będzie 20cm a wszyscy dosłownie wszyscy instalatorzy mówią że kocioł 20kW jedni nawet immergasa 24kW proponują ja już nie wiem co im mam powiedzieć bo jak mówię że to wydaje mi się za dużo to już nawet nie chcą ze mną rozmawiać dalej.

U mnie ta sama sytuacja z powierzchnią domu.150m2 w tym garaż i pom.gosp.więc nie będę specjalnie ogrzewać.Wszędzie podłogówka plus w łazienkach grzejniki z elektrycznymi grzałkami,dom ze silki 24 a ocieplenia na elewacji będzie 20cm a wszyscy dosłownie wszyscy instalatorzy mówią że kocioł 20kW jedni nawet immergasa 24kW proponują ja już nie wiem co im mam powiedzieć bo jak mówię że to wydaje mi się za dużo to już nawet nie chcą ze mną rozmawiać dalej.

Pytasz nie tych co potrzeba, instalator nie jest od doboru mocy kotła a jedynie od jego prawidłowego montażu. Wymaganą moc kotła okresli albo audytor albo projektant instalacji sanitarnych. W Twoim przypadku kocioł o mocy 12 kW i tak bedzie za duzy, ale niestety poza kilkoma kotłami o mocy 11 kW nie ma nic mniejszego.

Edytowane przez asolt

Pytasz nie tych co potrzeba, instalator nie jest od doboru mocy kotła a jedynie od jego prawidłowego montażu. Wymaganą moc kotła okresli albo audytor albo projektant instalacji sanitarnych. W Twoim przypadku kocioł o mocy 12 kW i tak bedzie za duzy, ale niestety poza kilkoma kotłami o mocy 11 kW nie nic mniejszego.

Takie mam wrażenie że producenci kotłów zostali w dupie za postępem w zakresie izolacyjności domów. Z 2 strony może to i celowe bo kotły gazowe wyjdą niedługo z użycia i będą po prostu nieopłacalne. Przyszłością są PV i układy grzejne napędzane prądem

To jest racja że producenci zostali strasznie z tyłu z mocami i najczęściej tłumaczą dużą moc kotła tym że cwu się szybko pogrzeje, jednemu powiedziałem że jak będę miał zbiornik 150l gorącej wody i zacznę ją mieszać z zimną to okazuje się że mam do dyspozycji ok 200l a taką ilość żeby wypuścić podczas jednej kąpieli to trzeba już mieć chyba mieć w łazience łyżkę od spycha a nie wanne z resztą zanim wyjdzie się z łazienki i wysuszy włosy i jeszcze jakieś czynności to woda znowu się podgrzeje a różnica w nagrzewaniu takiej ilosci wody między kotlem 20kW a taką 15kW to pewnie parę minut może 5min a modulacja kotła o mniejszej mocy jest lepsza.Jeden instalator mi proponuje markę Brotje ale mało o nim na forum jak też pierwsze dopiero o nim słyszę.

To jest racja że producenci zostali strasznie z tyłu z mocami i najczęściej tłumaczą dużą moc kotła tym że cwu się szybko pogrzeje, jednemu powiedziałem że jak będę miał zbiornik 150l gorącej wody i zacznę ją mieszać z zimną to okazuje się że mam do dyspozycji ok 200l a taką ilość żeby wypuścić podczas jednej kąpieli to trzeba już mieć chyba mieć w łazience łyżkę od spycha a nie wanne z resztą zanim wyjdzie się z łazienki i wysuszy włosy i jeszcze jakieś czynności to woda znowu się podgrzeje a różnica w nagrzewaniu takiej ilosci wody między kotlem 20kW a taką 15kW to pewnie parę minut może 5min a modulacja kotła o mniejszej mocy jest lepsza.Jeden instalator mi proponuje markę Brotje ale mało o nim na forum jak też pierwsze dopiero o nim słyszę.

Teściowa ma 2 funkcyjny Brotje od 10 lat, zero problemów. Skup się głównie na mocy minimalnej, generalnie cokolwiek nie kupisz do 12-14 KW będzie ok.

A pytałeś o kotły Viessmann? Mamy kotły z szeroką modulacją mocy, więc do domu 150 m2 bardzo dobrze się sprawdzają. Zobacz nową generację kotłów: https://czystamoc.pl/

Pytaj, albo na priv, albo poprzez formularz zgłoszeniowy, lub w sieci sprzedaży - zawsze lepiej popytać w kilku miejscach, niż brać za pewnik pierwszą lepszą ofertę lub teorię.

Pozdrawiam i zachęcam do kontaktu.