Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solarman - błędne dane o produkcji

Omega_WS

Recommended Posts

Witam, pytanie do tych którzy korzystają z falowników Sofar i portalu do monitorowania Solarman. Już któryś raz zdarza mi się że w podsumowaniu źle pokazuje produkcję dzienną. Np. dzisiaj pokazuje 3kWh mimo że w zakładce urządzenie już jest 25kWh i na falowniku też. Ten portal jest taki nieodrobiony czy coś szwankuje z dataoggerem ?

Witam, pytanie do tych którzy korzystają z falowników Sofar i portalu do monitorowania Solarman. Już któryś raz zdarza mi się że w podsumowaniu źle pokazuje produkcję dzienną. Np. dzisiaj pokazuje 3kWh mimo że w zakładce urządzenie już jest 25kWh i na falowniku też. Ten portal jest taki nieodrobiony czy coś szwankuje z dataoggerem ?

Zazwyczaj wszystko bangla- dzisiaj zauważyłem , że solarmann na apce wisi , natomiast na www jest ok.

Zaloguj się na solarmanie www

co to jest bangla? U mnie tez hujowo pokazuje

Bardzo przepraszam za „gwarę” - ostatnio dostałem tu zjebki już za to...

Bardzo , bardzo wszystkich przepraszam , których to uraziło ( szczególnie do żywego)...

Pzdr

PS

Ponownie nie mogłem się oprzeć....

Bardzo przepraszam za „gwarę” - ostatnio dostałem tu zjebki już za to...

Bardzo , bardzo wszystkich przepraszam , których to uraziło ( szczególnie do żywego)...

Pzdr

PS

Ponownie nie mogłem się oprzeć....

Nie przepraszaj to ja stary wapniak jestem i nie zrozumiałem znaczenia. Myślałem nawet o bengalu ;)

Nie przepraszaj to ja stary wapniak jestem i nie zrozumiałem znaczenia. Myślałem nawet o bengalu ;)

Gaweł - za mało ulało mi się ironi ...jakiś czas temu jeden ktoś ( była z nim spinka -ale jest już zgoda) zapytał mnie co miałem na myśli pisząc „kuźwa”...

Nie mam pojęcia ale ta aplikacja solarmana jest chujowa bo strona wisi i robi się coraz większy rozjazd pomiędzy falownikiem a danymi z aplikacji :mad:, wczoraj np około godziny 11 odczyt bieżący z urządzenia był poprawny ale licznik dzienny i pozostałe miesięczne, roczne i całkowite stanęły zużycie jest obcięte o 12 kwh czyli w moim przypadku o 50%. w Marcu wypadł cały dzień bo kitajcy się bawili serwerem :mad:. Pomijam fakt że falownik rejestruje wszystko a apka nie zaciąga tych danych z falownika tylko od momentu rejestracji urządzenia. Jeżeli więc ktoś chciałby rzetelnie podliczyć zużycie to oprócz danych z licznika potrzebuje wartość produkcji całkowitej i trzeba ją odczytać w określonym dniu np koniec miesiąca bezpośrednio z falownika aby mieć wiarygodne dane o auto konsumpcji.

U mnie wczoraj to samo. Dzisiaj działa normalnie.

PS.

@gawel

Jak sczytujesz dane o autokonsumpcji? Po prostu organoleptycznie sprawdzasz ile nabił licznik na dobę i tyle?

Tylko skąd wtedy wiesz, ile prądu zużyłeś w domu, jeżeli masz nadprodukcję?

Edytowane przez Stanowska

Porównałam moje dane z Solarman'a z licznikiem OTUS 3 i napiszę, co następuje, a mianowicie:

CAŁKOWITA PRODUKCJA (efektywna) - COKOLWIEK TO ZNACZY, nie pokrywa się ze wskazaniami licznika, natomiast:

ROCZNA PRODUKCJA (efektywna) pokrywa się ze wskazaniami licznika IDEALNIE, rozumiejąc, że energia CZYNNA oddana, to jest moja nadwyżka produkcji.

Wtedy wszystko się zgadza, co do joty.

U mnie wczoraj to samo. Dzisiaj działa normalnie.

PS.

@gawel

Jak sczytujesz dane o autokonsumpcji? Po prostu organoleptycznie sprawdzasz ile nabił licznik na dobę i tyle?

Tylko skąd wtedy wiesz, ile prądu zużyłeś w domu, jeżeli masz nadprodukcję?

tak wzrokowo

Coś tam im chyba nie działa jak trzeba w Tym Solarmanie. Wszyscy mieli przerwę w odczycie danych 17.04.

Co ciekawe w starym Solarmanie, tym pierwszym na www pokazywało jak trzeba. Ogólnie jeśli chodzi o desktopowy podgląd na Solarmana to wolę zdecydowanie tą pierwszą wersję.

Edytowane przez lesiu681
błąd