Monika B 18.12.2005 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2005 Paprotko! Na razie dojrzeć - a przecież majš zmięknšć! Może zrobię jutro, to jescze poleżš przez chwilę gotowe... Jak mi wyjdš to w przyszłym roku zacznę też w listopadzie i nie będę Was dręczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 20.12.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Monika B, dzięki za przepis, brzmi smakowicie na pewno go wypróbuje a na makowe ciasta mam łasuchów kilku w domu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 21.12.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2005 W poniedzialek przez pol dnia pieklam z moim 3-letnim bratankiem pierniki. Ale mielismy zabawe. Kto zna trzylatki to nie musze mu tlumaczyc jak potem wygladala kuchnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karusia6 23.12.2005 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Uwaga: wLaśnie wyjęłam z piekarnika keks wg przepisu Ew-ki, na wysokość wygląda niezle, pachnie też ładnie- czy będzie po rozkrojeniu jak na zdjęciu- jutro się okaże.Mam teżź ochotę upiec kruche ciasteczka wg ww. przepisu. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych śąwiąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 23.12.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 Ja dzis pieklam keks po raz drugi, tym razem przykrylam folia po pol godzinie i jest wspanialy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 23.12.2005 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2005 właśnie uchyliłem piekarnik, żeby 56 minutowy piernik zaczął powoli stygnąć.. narazie wygląda świetnie.. oby tylko tak samo smakował to moje pierwsze samodzielne ciasto w życiu pozdrawiam świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karusia6 24.12.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 Mój keks jest absolutnie fantastyczny a musze przyznać że nie jestem wytrawnym cukiernikiem- dzięki za przepis! Teraz biorę się za ciastka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 24.12.2005 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 A ja wlasnie zarobilam mase na gwiazdki migdalowe - tak jak przy pierniczkach, strasznie lepka mi sie wydaje! Wsadzilam do lodowki na godzine, jak kazano - moze pomoze. Oblizalam tez lyzke... mniam, jakie pyszne! Sluchajcie, a tak off the topic - jak sobie radzicie z podrzucaniem prezentow, zeby maloletnie latorosle jeszcze sie nie zawiodly, ze to nie Swiety Mikolaj? Wlasnie sie glowimy, jak to w tym roku rozwiazac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
feyrus 24.12.2005 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2005 może jakiś przepis na kaczkę ma ktoś na podorędziu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewak39 25.12.2005 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2005 Informuje niniejszym, ze gwiazdki cynamonowe byly kulinarnym hitem Swiat! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 26.12.2005 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2005 może jakiś przepis na kaczkę ma ktoś na podorędziu ? wlasnie wrzucilam do piekarnika Robie bardzo prosto - czyli tak : nacieram sola i majerankiem , troche pieprzem. 4-6 jablek winnych - na osemki pokrojone, lekko posolone i z majerankiem. Wpycham te jablka do srodka kaczki i spinam wykalaczka. Tak sobie stoi przez pare godzin Potem troche smalcem smaruje - i do brytfanny, wkladam do okola ziemniaki surowe ( razem sie pieka ) lekko posolone i popieprzone - i do piekarnika 200-250 st - na okolo 50 -60 min . Od czasu do czasu trzeba polac sosem. Potem zmiejszyc temp do 180 st - i nastepne 50-60 min. Ptem wyciagam jabka ze srodka, dodaje borowki czy zurawine i do tego pieczone ziemniaczki Robilam raz i byla pycha - mam nadzieje, ze tym razem tez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewusia 27.12.2005 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Monika B Twój keks makowy jest przepyszny na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru ciast świątecznych, jeszcze raz dzieki natomiast piernik wg przepisu Ew-ka i wyszedł twardy (ale nie suchy) nie wiem co jest przyczyną, jest bardzo smaczny ale ciasto jest jakby ubite a w zasadzie powinno być chociaż lekko puszyste.... może to kwestia miodu, dałam płynny a gdzieś czytałam że lepiej krystaliczny rozpuścić.... No a bezkonkurencyjnym przebojem stał się słynny już tort rafaello wg przepisu Toli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 27.12.2005 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 Informuje niniejszym, ze gwiazdki cynamonowe byly kulinarnym hitem Swiat! Pyszne są, ale w tym roku niestety nie chciało mi się walczyć z tą lepiącą się masą Przebojem za to stał się piernik z ciasta pierniczkowego, z 1/3 porcji ciasta na pierniczki upiekłam dwa placki, przełożyłam powidłami, na wierzch polewa czekoladowa i płatki migdałowe - niebo w gębie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika B 27.12.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2005 właśnie uchyliłem piekarnik, żeby 56 minutowy piernik zaczął powoli stygnąć.. narazie wygląda świetnie.. oby tylko tak samo smakował to moje pierwsze samodzielne ciasto w życiu pozdrawiam świątecznie No to wielkie gratulacjone!!!!!!!!!!! A ja melduję, że pierniczków u mnie już niet!!! Wszystko zeżarte! Ale Ewak - u mnie też ciasto było ciapciate i bardzo ciężko szło mi wałkowanie. A do tego bachórki mnie OLAŁY i sama się w tm paprałam. Na osłodę powiedziały,że na przyszły rok też mogę się tak bawić! Ale to dorastające chłopstwo, więc czegóż się spodziwać? Ewusia - cieszę się, że makowiec dobry, u mnie też już spałaszowany! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paprotka 28.12.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2005 donos : keks makowy Moniki ruuuuulezz !! dzięki wielgachne, był bezapelacyjnie hiciorem tych Świąt w drugi dzień z rana dorabiałam drugi, bo pierwszy został pochłonięty błyskawicznie. robi się go 12 minut - korzystałam z gotowej masy makowej, trzeba tylko zmniejszyć ilość cukru (do pół szklanki), bo masa mega słodka jest dodałam też więcej bułki niż w przepisie i dużo orzechów - jest boski Grycan nich się schowa, podziękujemy już za ośmioletnią współpracę, keks rządzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 10.11.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 Jak ten czas leci ciasto na pierniczki wg przepisu UKF już dojrzewa w tym roku zrobiłam podwójną porcję, bo również piernik z tego ciasta okazał się wyśmienity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 10.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 dzięki za odświeżenie wątku. Może i ja sie skuszę na taką przyjemną robotkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 11.11.2006 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 Tak sobie czytam o pierniczkach i zabieram sie dzis do wypróbowania przepisu ... Mam córeczkę, mysle że obie będziemy mieć niezłą zabawę ... Dziewczyny jakie macie uwagi, zalecenia dot. pierwszych kroków wypieku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motyczka 15.11.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 przyłączam się do klanu piernikowych dam cały wątek przestudiowałam, rady skopiowałam.......ale gdyby któraś z Was jeszcze przypomniała sobie o czyms ważnym przy stawianiu pierwszych-piernikowych kroków...to z góry wielkie dzięki za wsparcie pozdrawiam słodko motyczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 15.11.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2006 O, jak miło, że pierniczki według "mojego" (znalazłam go na innym forum) przepisu wciąż cieszą sie powodzeniem.To ja też biegnę wpisać składniki na listę zakupów!I muszę wypróbowac keks makowy - w ubiegłym roku umknął mojej uwadze - bo mam amatora makowców w domu....Pozdrawiam, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.