Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja wlasnie zarobilam mase na gwiazdki migdalowe - tak jak przy pierniczkach, strasznie lepka mi sie wydaje! :roll: Wsadzilam do lodowki na godzine, jak kazano - moze pomoze. :D

Oblizalam tez lyzke... :oops: mniam, jakie pyszne!

Sluchajcie, a tak off the topic - jak sobie radzicie z podrzucaniem prezentow, zeby maloletnie latorosle jeszcze sie nie zawiodly, ze to nie Swiety Mikolaj? :D

Wlasnie sie glowimy, jak to w tym roku rozwiazac...

może jakiś przepis na kaczkę ma ktoś na podorędziu ?

wlasnie wrzucilam do piekarnika :)

Robie bardzo prosto - czyli tak :

nacieram sola i majerankiem , troche pieprzem.

4-6 jablek winnych - na osemki pokrojone, lekko posolone i z majerankiem.

Wpycham te jablka do srodka kaczki i spinam wykalaczka. Tak sobie stoi przez pare godzin Potem troche smalcem smaruje - i do brytfanny, wkladam do okola ziemniaki surowe ( razem sie pieka ) lekko posolone i popieprzone - i do piekarnika 200-250 st - na okolo 50 -60 min . Od czasu do czasu trzeba polac sosem. Potem zmiejszyc temp do 180 st - i nastepne 50-60 min.

Ptem wyciagam jabka ze srodka, dodaje borowki czy zurawine i do tego pieczone ziemniaczki :) Robilam raz i byla pycha - mam nadzieje, ze tym razem tez :)

Monika B Twój keks makowy jest przepyszny :D na pewno wejdzie na stałe do mojego repertuaru ciast świątecznych, jeszcze raz dzieki :D

natomiast piernik wg przepisu Ew-ka i wyszedł twardy :( (ale nie suchy) nie wiem co jest przyczyną, jest bardzo smaczny ale ciasto jest jakby ubite a w zasadzie powinno być chociaż lekko puszyste.... może to kwestia miodu, dałam płynny a gdzieś czytałam że lepiej krystaliczny rozpuścić....

No a bezkonkurencyjnym przebojem stał się słynny już tort rafaello wg przepisu Toli :D

Informuje niniejszym, ze gwiazdki cynamonowe byly kulinarnym hitem Swiat! :D

Pyszne są, ale w tym roku niestety nie chciało mi się walczyć z tą lepiącą się masą :(

Przebojem za to stał się piernik z ciasta pierniczkowego, z 1/3 porcji ciasta na pierniczki upiekłam dwa placki, przełożyłam powidłami, na wierzch polewa czekoladowa i płatki migdałowe - niebo w gębie :D .

właśnie uchyliłem piekarnik, żeby 56 minutowy piernik zaczął powoli stygnąć.. narazie wygląda świetnie.. oby tylko tak samo smakował :)

to moje pierwsze samodzielne ciasto w życiu

pozdrawiam świątecznie :-)

No to wielkie gratulacjone!!!!!!!!!!!

A ja melduję, że pierniczków u mnie już niet!!! Wszystko zeżarte! Ale Ewak - u mnie też ciasto było ciapciate i bardzo ciężko szło mi wałkowanie. A do tego bachórki mnie OLAŁY i sama się w tm paprałam. Na osłodę powiedziały,że na przyszły rok też mogę się tak bawić! :evil: Ale to dorastające chłopstwo, więc czegóż się spodziwać? :wink:

Ewusia - cieszę się, że makowiec dobry, u mnie też już spałaszowany!

donos : keks makowy Moniki ruuuuulezz !! :D

dzięki wielgachne, był bezapelacyjnie hiciorem tych Świąt :D

w drugi dzień z rana dorabiałam drugi, bo pierwszy został pochłonięty błyskawicznie.

robi się go 12 minut - korzystałam z gotowej masy makowej, trzeba tylko zmniejszyć ilość cukru (do pół szklanki), bo masa mega słodka jest

dodałam też więcej bułki niż w przepisie i dużo orzechów - jest boski

Grycan nich się schowa, podziękujemy już za ośmioletnią współpracę, keks rządzi :D

• 10 months później...

O, jak miło, że pierniczki według "mojego" (znalazłam go na innym forum) przepisu wciąż cieszą sie powodzeniem.

To ja też biegnę wpisać składniki na listę zakupów!

I muszę wypróbowac keks makowy - w ubiegłym roku umknął mojej uwadze - bo mam amatora makowców w domu....

Pozdrawiam, Maria