Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Dropsiak napisaŁ:

Cisato na pierniczki zrobiłam wczoraj. To mój debiut w dziedzinie pierniczkowej

Jak myslicie, nie za poźno sie do nich zabrałam?

I jeszcze, czy to ciasto powinno się tak kleić czy ja cos spaprałam??

I czy przy wałkowaniu klei się mniej /po jakimś czasie/?

Liczę na rady doswiadczonych piernikowiczek/ów

ps. Czy ma ktoś sprawdzony zawszewychodzący przepisik na barszcz czerwony wigilijny i pierożki z k. i g.? Bo po raz pierwszy będę goscić caaaałą rodzinę i mam tremę, czy aby wszystko mi wyjdzie....

 

BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY http://www.mania.i365.pl/images/smiles/icon_wink.gif

1/2 kg buraków, włoszczyzna, 5 dkg suszonych grzybów, cebula, 2-3 ząbki czosnku, liśc laurowy, 5 ziaren ziela i pieprzu, 2

gożdziki, kilka łyżek koncentratu buraczanego, cukier, sól, pieprz, vegeta

Grzyby namoczyc na kilka godzin. Ugotować wywar z grzybów,włoszczyzny i vegety, przecedzić (włoszczyzna może iśc do sałatki).

Buraki obrać i zetrzeć na tarce, zalać wywarem warzywno- grzybowym, dodać pokrojony czosnek, przyprawy. Gotować 30 min.

Przecedzić. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem- dodać koncentrat wedle uznania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam przyłączam się do świątecznego wątku i podaję mój przepis na pysznego torta no może nie jest tani :( ale ja go wykonuje raz w roku :roll: WARTO PYCHOTKA :D

 

Pół kg suszonych śliwek bez pestek ugotować w syropie (wody tyle, żeby śliwki były przykryte) i pół szklanki cukru. Gotujemy, aż śliwki będą miękkie. Po wystudzeniu kroimy w paski i zalewamy spirytusem (obficie). Odstawiamy je na całą noc.

 

BISZKOPT

5 jajek

szklanka cukru pudru

szklanka maki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki kakao

 

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a później żółtka. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Upiec biszkopt.

 

MASA

4 jajka

10 dag cukru ubić na parze, ostudzić

2 kostki margaryny utrzeć i dodać masę jajeczną

a następnie 50-60 dag nutelli

dodać spirytus ze śliwek.

 

Masę wyłożyć na biszkopt, a na niej ułożyć pokrojone śliwki. Całość polać polewą (posmarować pędzlem). Ciasto najlepsze na drugi dzień

 

W razie problemów służę radą

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...

Witam i też dołączę mój przepis...ale na śledzie pod pierzynką. Należy pokrolić śledzie(z tacki) w paski (gr. ok. 2 cm) i wyłożyć na dno przezroczystej miski. Wymieszać mały jogurt naturalny z 2 dużymi łyżkami majonezu i połową tego "sosu" polać sledzie. Nat pokroić por (białą część), potem zetrzeć na tarce (grube oczka) 2 średnie ugotowane ziemniaki,polać resztą "sosu", na to zetrzeć na tarce (średnie oczka, małe wiórki) 2 średnie surowe marchewki i na to zetrzeć na tarce (oczka te same co marchewka) 4 jajka ugotowane na twardo i posypać zieleniną (dowolną np. pietruszka, koperek) a potem zajadać się. Uprzedzam tylko, że ta pierzynka jest...WYŚMIENITA!!!

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas już po temu najwyższy, żeby nastawić naleweczkę Bożonarodzeniową, która przegryzie się i nabierze smaku i na Boże Narodzenie będzie przepyszna! :D

 

Składniki

10 dkg fig suszonych

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

10 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza

cynamon, goździki

25 dkg cukru

1/4 l alkoholu 50%

 

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze.

I najważniejsze- zapomnieć o niej aż do Świąt :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ew-ka napisała:

Martynka -czy jestes pewna ,że zalewamy te owoce tylko ćwiartką wódki ? tych owocow jest sporo ( kupilam dzisiaj )

 

Tak jest podane w przepisie :roll:

 

Wczoraj nastawiłam nalewke :p Robiłam teraz już drugi raz i mam takie spostrzeżenia:

- postanowiłam zrobić ją z podwójnej ilości alkoholu (zastanawiałam się czy nie zrobić z 1/2 litra spirytusu i rozcieńczyć go 1:1 wodą - ale nie wiem czy nie byłaby za mocna :oops: )

- za pierwszym razem pokroiłam bakalie i przesypywałam cukrem i wyszła niezbyt ładna. Musiałam mieszać, żeby cukier się rozpuścił i wszystko zrobiło się mętnawe( bałam się, że cukier słabo będzie się rozpuszczał i najpierw wlałam trochę alkoholu do garnka, wsypałam cukier i leciutko podgrzałam. Ale tylko leciutko, żeby nie uciekły procenty :lol:. Jak ta mieszanina ostygła, dolałam resztę alkoholu) i tym zalałam ułożone w słoiku owoce. Tej robionej teraz nie będę odcedzać - będzie od razu zakąską.

- za drugim razem morele, śliwki i figi przekroiłam tylko na pół, rodzynki,dektyle i orzechy dałam w całości. Cukier rozpuściłam w alkoholu - cynamonu, jeśli lubisz, to możesz nie żałować. Z goździkami radzę uważać. Dałam 4-5 sztuk.

 

Tak wygląda:

http://images32.fotosik.pl/36/1244af88cb499804.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem za - trzeba sobie jakoś umilić tę jesienną szarugę :wink:

A po 1 listopada to już z górki pójdzie - ani się obejrzymy a witryny zaczną stroić :o :wink:

Wczoraj w Rossmanie już były wystawine świąteczne ozdoby :lol:

Na zachętę zdjęcie pierniczków:

http://images33.fotosik.pl/34/8de87afc65b1f0acmed.jpg

http://images26.fotosik.pl/107/5809e66ae6cc1f22med.jpg

Jak będzie czas na robienie, znajdę przepis i wrzucę, bo są pyszne (trzeba je piec tak na początku grudnia, bo muszą troszkę poleżeć).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Martynka - zrobiłam naleweczkę .....proporcje 1/2 spirytusu i pól litra wody mineralnej ( w wodzie rozpuścilam cukier) dodalam jeszcze żurawine suszoną i kilka ziarenek kawy ....nie obralam orzechow :oops: bo mi sie nie chcialo

 

no ...to teraz niech stoi w ciszy i spokoju .... :D

 

http://images33.fotosik.pl/37/c0207b1e1e89e9a8m.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam dziś pierniczki - inne trochę, bo z drożdżami :p

 

Mają same zalety, nie mają wad :p

-są szybkie,

-są miękkie,

-są puszyste,

-nie czeka się, by dojrzały,

-są w sam raz słodkie,

-genialne jest ciasto- jak mięciutka plastelina- znakomicie się wałkuje, nic się nie przykleja

 

Przepis jest z forum cincin. Tam są pod nazwą "pierniczki, jak z Kopernika"

 

2 szklanki mąki pszennej tortowej (ja musiałam dać prawie 3, ale to chyba przez to, że miodu dałam więcej i Kasię zamiast masła)

1 jajo

3/4 szklanki cukru pudru

czubata łyżka miodu (chyba ze 2 u mnie wyszło)

1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam Kotanyi prawie 2 łyżeczki, bo lubię)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

2,5 dag drożdży

1 masło

 

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.

Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.

Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 5-10 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czas już po temu najwyższy, żeby nastawić naleweczkę Bożonarodzeniową, która przegryzie się i nabierze smaku i na Boże Narodzenie będzie przepyszna! :D

 

Składniki

10 dkg fig suszonych

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

10 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza

cynamon, goździki

25 dkg cukru

1/4 l alkoholu 50%

 

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze.

I najważniejsze- zapomnieć o niej aż do Świąt :lol:

 

 

Kiedyś podawałem już przepis na nalewki .podam jedną którą co jakiś czas wzbogacam.

 

Składniki:

-3 cytryny

-trochę goździków

-trochę ziarenek kawy

-2 łyżki cukru

-1/2 lit czystej wódeczki

-100 ml spirytusu

 

czynności:

Naciąć 2 cytryny południkami(nie obierać ze skórki).W każde nacięcie wkładać po kilka ziarenek kawy.W skórkę powbijać kilkanaście goździków.Ostatnią cytrynę pokroić w grube plastry i opalić nad ogniem( jak cebule do rosołu na rumiano).Cytryny włożyć do słoja,te spalone też.Wódeczkę zmieszać ze spirytem i podgrzewać tak by po dodaniu cukru ten rozpuścił się .Tak dobrze ciepłą miksturą zalać cytryny i zakręcić słój.Odstawić w wiadome miejsce by na święta wyciągnąć i popijać w towarzystwie rodzinki.

Przepis dotyczy każdych owoców cytrusowych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam

a czy znacie może przepis na paszteciki z kruchego (francuskiego?) ciasta z mięsem, które podaje się do barszczu, rosołu itp?

jadłam je raz w życiu.. są przepyszne..

pzd

Mam taki bardzo prosty przepis na ciasto pasztecikowe, bardzo łatwe i przyjemne w obsłudze:

25 dag mąki

25 dag margaryny

25 dag twarogu

1 łyżeczka (malutka) soli

Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię i do lodówki. Powinno poleżeć tam z godzinkę-dwie, ja zwykle robię dzień wcześniej.

Paszteciki robię zwykle z pieczarkami.

Po rozwałkowaniu na 3-4 mm kroję w prostokąty, daję farsz, sklejam brzegi lekko nacinam w paseczki, można to posypać słonecznikiem, kminkiem, albo sezamem (tylko wtedy trzeba posmarować jajkiem, żeby ziarna miały się do czego przykleić), piekę 20 min w temp.ok. 200 stopni.

To ciasto nadaje się tez do pasztetu (ja robię z grzybów) zamykanego w cieście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...