Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Agnieszkakusi napisała:

Martynka, z nieba mi spadłaś, bo właśnie szukałam fajnego i prostego przepisu na pierniczki

Wczoraj znalazłam w puszce jakimś cudem uchowane 3 ostatnie pierniczki- mmmmm....one są tak bardzo podobne do katarzynek, tylko mniej "gumowe", za to rozpływające się w ustach :wink:

• 2 weeks później...
Martynka - zrobiłam naleweczkę .....proporcje 1/2 spirytusu i pól litra wody mineralnej ( w wodzie rozpuścilam cukier) dodalam jeszcze żurawine suszoną i kilka ziarenek kawy ....nie obralam orzechow :oops: bo mi sie nie chcialo

no ...to teraz niech stoi w ciszy i spokoju .... :D

http://images33.fotosik.pl/37/c0207b1e1e89e9a8m.jpg

nie wytrzymałam :oops: nalałam i skosztowałam :lol: miodzio ....pyszota i niebo w gebie :D

zjadłam kilka owoców - mniammm.....Martynka -dzieki za przepis :lol:

aga , pierogi z kapusta i grzybami , kapusta z grochem , grzybowe placuszki , zupa grzybowa , barszcz z uszkami, kapusta z grzybami,grzyby a'la ryba , kotlety grzybowe,kulebiak z kapusta i grzybami,krokiety z kapusta i grzybami , lazanki z kapusta i grzybami ..........

jak sobie jeszcze cos przypomne to ci napisze :D

Tak, tak...Barbara dziś świętuje :D

Kurcze, te gołąbki mnie zaintrygowały. Nigdy u nas nie robiło się gołąbków na Wigilię.

na Slasku dzisiaj wielkie swieto :D (choc to juz nie to samo co kiedys :( )

golabki robisz tak , jak tradycyjne

zamiast ryzu mozesz dac kasze gryczana

zamiast miesa mielonego posiekane i podsmazone pieczarki

mozna tez dodac suszonych grzybkow

robilam kiedys (co prawda nie na Wigilie) golabki z kasza gryczana z pieczarkami zawijane w liscie kapusty czerwonej

byly pyszne

musze kiedys znowu je zrobic

z kapusta wloska tez sa pyszne

8)

Dobra Duszyczko, poproszę przepis....

Dziewczynki moje kochane, to takie ... zwykłe gołąbki...

Ale dobra, spróbuję:

Szykujesz kapustę jak na gołąbki - parzysz, przygotowujesz listki do zawijania. Gotujesz michę ryżu (u nas zawsze jest to micha, bo lubimy je i jemy dużo gołąbków :oops: ). Do tego ryżu dodajesz (mniej więcej połowę jego ilości) podsmażone pieczarki - nie podsmażaj za mocno, tyle, żeby puściły trochę sok. Oczywiście do tych pieczarek trzeba dorzucić podsmażonej cebulki z drugiej patelni. No i do tego wszystkiego pokrojona w kostkę i podsmażona papryka - tak, żeby zmiękła, ale nie rozlazła się. Mieszasz ryż, pieczarki, cebulkę, paprykę. Doprawiasz pieprzem (nie za ostro, ale wyraziście, wtedy te pieczarki tak znakomicie czuć w farszu), solą, można dodać jeszcze trochę różnych ziół wg uznania. Zawijasz w kapustę i zapiekasz - jak zwykłe gołąbki.

No przepyszne są - a wymyśliłam je osobiście, kiedy miałam identyczną sytuację jak Aga - tyle, że na wizytacji była nie Teściowa, a moja Mama.

Aha - do tego zazwyczaj zmyślam jakiś sosik grzybowy, żeby nie było sucho. Robię koncentraty grzybowe na sosy (podawałam w przetworach), teraz są jak znalazł. Ale jakikolwiek sosik grzybowo - pieczarkowy będzie doskonały.

SMACZNEGO!!!