Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kto da przepis na czysty, gęboki w smaku, aromatyczny wigilijny barszczyk?

Moja mama robi po swojemu a raczej po babcinemu - jest przepyszny ! Tylko, że raz wychodzi lepiej a raz gorzej i trzeba się nastresować, żeby go ostatecznie podciągnąć :wink:

 

No i jakiś fajny przepis na rybkę by sie przydał. U mnie w domu robiło się z filetów z dodatkiem startych warzyw(przede wszystkim marchewka) i z tego wychodził taki sosik doprawiany jeszcze słoikowym "ankelbensem" :wink:

U meża z kolei robili rybke w samej cebuli (duzo cebuli w talarki) z przecierem pomidorowym.

Obie wersje bnardzo mi smakują :D

A Wy jak robicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arco, w sosie pomidorowym z warzywami to ryba po grecku - przynajmniej u nas tak na nią mówią. Ja ją zaciągam najzwyklejszym ketchupem. Ostatnio widziałam fajny przepis na filet z dorsza z sosem śmietankowo- peczarkowym. Wyglądało fajnie. Nie robiłam jeszcze i nie wiem jak w smaku :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to dajcie znać czy Wam smakowały jak zrobiłyście. :D :D :D

 

Gołąbki zrobione i zjedzone. Akurat miałam niezapowiedzianych gości i mimo, że wszyscy jesteśmy mięsożercami to gołąbki znikły momentalnie. Pycha, super przepis.

 

A farsz, którego zrobilam za dużo zjedliśmy na kolację. Na farsz posypałam sera żółtego i do mikrofali.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto da przepis na czysty, gęboki w smaku, aromatyczny wigilijny barszczyk?

Sama bym chetnie spróbowała, bo ja to robię taki zwykły, na skrzydełkach na przykład, buraczki do tego i potem majeranek, sól, cytryna i takie tam. :roll: Zakwasu swojego nie robiłam, jakoś nie mam nawyku. :oops:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Kto da przepis na czysty, gęboki w smaku, aromatyczny wigilijny barszczyk?

Sama bym chetnie spróbowała, bo ja to robię taki zwykły, na skrzydełkach na przykład, buraczki do tego i potem majeranek, sól, cytryna i takie tam. :roll: Zakwasu swojego nie robiłam, jakoś nie mam nawyku. :oops:

 

barszcz na skrzydełkach? dps, chcesz, żeby Cię pokarało? :roll: 8) :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W ubiegłym roku robiłam dla odmiany, zamiast pieczonego tradycyjnego karpia solę zapiekaną we włoskim Pesto (takim do makaronu) szpinakowym i pomidorowym i z pomidorkami koktajlowymi.

Szybko i smacznie.

Wszystkim smakowała też potrawa przystawka podana na pierwszy Dzień Świąt: sałata rukola, doprawiona sosem winegret z dodatkiem miodu, odrobiny musztardy, wymieszana z rodzynkami, posypana prażonymi pestkami z dyni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tradycyjny przepis na kluski z makiem

 

potrzeba:

0,5 kg makaronu łazanki

0,5 kg maku

0,5 l miodu

pół szklanki rodzynek

pół szklanki migdałów

smażona skórka pomarańczowa

 

Mak należy zalać wrzątkiem lub mlekiem, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić na ok. 12 godzin, odsączyć z wody i przepuścić przez maszynkę do mielenia, po czym wymieszać z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.

 

smacznego

 

beaty :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 months później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...