Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Czas już po temu najwyższy, żeby nastawić naleweczkę Bożonarodzeniową, która przegryzie się i nabierze smaku i na Boże Narodzenie będzie przepyszna! :D

 

Składniki

10 dkg fig suszonych

10 dkg daktyli

10 dkg suszonych śliwek

10 dkg suszonych moreli

10 dkg rodzynek

10 dkg obranych orzechów włoskich

1 pomarańcza

cynamon, goździki

25 dkg cukru

1/4 l alkoholu 50%

 

Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni.

Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze.

I najważniejsze- zapomnieć o niej aż do Świąt :lol:

8)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 month później...
  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem właśnie w trakcie wypiekania pierniczków :-D.

Znalazłam fajny przepis - pierniczki są od razu do jedzenia, mięciutkie i pięknie wyrośnięte, nie trzeba czekać tygodniami aż zmiękną ;-).

 

pierogi gotowe już od jakiegoś czasu i zamrożone :-).

 

Gotuje też się właśnie bigosik na pierwszy dzień świąt, a w planach na przyszły tydzień mam rybę po grecku, makowca i paszteciki do barszczu czerwonego no i pieczenie schabu ze śliwką do chlebka (chlebek oczywiście swojski - z kminkiem na święta będzie).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

pierniki i kruche ciasteczka upieczone

uszka i pierogi ulepione

śledzie w occie i śledzie w śmietanie zrobione

śledzie smażone w zalewie zrobione

 

do zrobienia jeszcze orzechowiec, makowiec i keks

 

oraz sałatka jarzynowa, jajka faszerowane, boczek rolowany, karp w galarecie,

ozorki w galarecie, szynka pieczona...

 

a w Wigilię rano ugotuję barszcz i usmażę karpia

 

dobrze, że mam już posprzątane

i w ogóle to kocham moją zmywarkę :D :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
ELUTEK PODZIWIAM CIĘ, JESTEŚ SUPER ZORGANIOZOWANĄ KOBIETĄ .. JA NARAZIE MAM - upieczone 5 rodzajów ciasteczek, w tym pierniczki z witrażykami, które wiszą na choince, a z upieczonych wczoraj pierniczków nadziewanych powidłami zostały 2 sztuki :roll: :wink:

 

eee. różnie z tym bywa 8) :wink:

 

martynka, mogłabyś wkleić zdjęcie tych witrażykowych pierniczków? -

brzmi intrygująco :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elutek a możesz dać przepis na śledzie w śmietanie?

one wytrzymają do świąt? bo ja takie rzeczy to robię dzień przed bo mam wrażenie że mi się zepsują :roll:

 

JANINKI-AMORKI82 podziel się przepisem na pierniczki. ja dopiero jutro planuję zrobić bo jakoś wcześniej nie mogłam sie zebrać :oops: no i nie wiem czy te które planowałam upiec będą od razu zjadliwe :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

MONKA - już podaję:

 

PIERNICZKI

1 kg mąki

250 g margaryny (1 kostka)

1,5-2 paczki przypraw do piernika (w zależności jakie kto lubi)

4 łyżki kakao

1 szklanka miodu

6 jajek

2 szklanki cukru

1 łyżka amoniaku spożywczego (najtrudniej go dostać - robi go firma appetita w małych opakowaniach).

1/4 szklanki wody

 

Cukier wrzucić do gara, zalać wodą (1/4szkl.) i podgrzewać cały czas mieszając aż zrobi nam się złoty karmel. Potem dodać do tego margarynę i miód i zagotować. Przestudzić. Do nieco ostudzonej masy dodać przyprawę piernikową i kakao. Wystudzić całkowicie.

Do drugiego gara wsypujemy mąkę i amoniak i mieszamy.

Dodajemy nasza wystudzoną masę, a następnie jajka i wyrabiamy ciasto.

Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

następnie wałkujemy ciasto podsypując bardzo minimalnie mąką stół i wałek (tylko tyle aby się nie przyklejało ciasto - jak najmniej) na placek grubości około 0,5 cm (może być troszkę grubsze). wycinamy nasze pierniczki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 12-15 minut (w zależności od piekarnika).

pierniczki na blaszce trzeba układać w sporych odstępach ponieważ bardzo rosną.

po wystudzeniu pierniczków dekorujemy je wedle uznania czekoladą lukrem itp.(bez niczego też są pyszne).

jak ktoś lubi do ciasta na pierniki można dodać pokruszone orzechy - też pycha.

UWAGA - podczas pieczenia bardzo "śmierdzi" amoniakiem, ale nie ma obaw - wszystko wietrzeje i nie czuć go w pierniczkach ;-).

 

a tak wyglądają przed dekorowaniem:

http://images50.fotosik.pl/42/8138a38dc5272095.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
elutek a możesz dać przepis na śledzie w śmietanie?

one wytrzymają do świąt? bo ja takie rzeczy to robię dzień przed bo mam wrażenie że mi się zepsują :roll:

 

u mnie się nie psują, mam lodówkę na maxa, a przede wszystkim śledzie muszą

kilka dni doprawione poleżeć, żeby się przeżarły 8) :wink:

 

ja kupuję 2 kg śledzi /płatów/, kroję na kawałki i zalewam wodą /można też mlekiem/

po kilku godzinach, a najlepiej rano, zlewam wodę, dodaję ocet, olej, cebulę,

ziele ang., liść laurowy i tak stoją znowu kilka godzin /w spiżarce/

potem dzielę na 2 części, 1 zostaje jako śledzie w occie, a z 2 robię śledzie w śmietanie

tzn. osączam z tej zalewy, dodaję śmietanę słodką, śmietanę kwaśną, majonez,

drobno pokrojone jabłko, doprawiam ewentualnie solą, pieprzem, cukrem, kwaskiem

/te śmietany i majonez to +- w jednakowych ilościach, spróbujesz zresztą :) /

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki dziewczyny :D

elutek te w occie robię prawie tak samo a w śmietanie spróbuję bo lubię ale nigdy nie wiedziałam jak zrobić tzn robiłam ale zawsze im czegoś brakowało :roll:

 

JANINKI - AMORKI kurcze gdzie ja ten amoniak teraz znajdę :roll: a może go sodą zastąpić :roll:

 

Mam podobny przepis ale zamiast amoniaku jest soda i pierniczki zaraz po upieczeniu sa miekkie bez lezakowania. Przepis i zdjecia jest tutaj

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-300.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
Może mam głupie pytanie :oops: ale jak robicie farsz do uszek?

 

ugotowane i odcedzone grzyby mielę w maszynce, dodaje podsmażoną na oleju cebulę,

troszkę bułki tartej /gdy za wilgotne/, sól, pieprz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może mam głupie pytanie :oops: ale jak robicie farsz do uszek?

 

Ja robie podobnie jak Wy, namoczone, ugotowane grzyby miele ale jeszcze je przesmazam (przesmazam przed zmieleniem) razem z cebula, przyprawiam i ja dodaje jajko.

 

Na pierogi kapuste tez przesmazalam z cebula i grzybami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie juz:

- bigosik ugotowany

-mieso do pieczenia sie pekluje (boczek zawijany i szynkowka)

-schab, galantyna upieczone i wywar gotowy, jutro tylko zrobie wszystko w galarecie

-biala spazona i zamrozona

-pierogi i uszka zamrozone

-pierogi drozdzowe upieczonei zroboine

Jutro tylko zrobie sledzie w smietanie i posprzatam tak jak w sobote.

Prezenty zapakowane, a ciasto pierwszy raz nie pieklam tylko zamowilam u domowego cukiernika. Jak pieklam cale blachy to potem jadlo sie na sile, a tak zamowilam po kawalku i nie bedzie obzarstwa slodkim.

No i najwazniejsze zakupy mam porobione (nawet chleb zamrozilam zeby juz nie stac w kolejkach :) ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...