mikopiko 08.11.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2008 Czas już po temu najwyższy, żeby nastawić naleweczkę Bożonarodzeniową, która przegryzie się i nabierze smaku i na Boże Narodzenie będzie przepyszna! Składniki 10 dkg fig suszonych 10 dkg daktyli 10 dkg suszonych śliwek 10 dkg suszonych moreli 10 dkg rodzynek 10 dkg obranych orzechów włoskich 1 pomarańcza cynamon, goździki 25 dkg cukru 1/4 l alkoholu 50% Bakalie pokroić. Pomarańczę wyszorować i pokroić w plastry. Ułożyć wszystko warstwami w słoiku przesypując cukrem. Zalać alkoholem. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie przecedzić, przelać do butelki i odstawić jeszcze. I najważniejsze- zapomnieć o niej aż do Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.12.2008 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Czy pierniczki już popieczone ?Czy jakieś nowe potrawy będziecie przygotowywać w tym roku na święta ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 20.12.2008 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 Jestem właśnie w trakcie wypiekania pierniczków . Znalazłam fajny przepis - pierniczki są od razu do jedzenia, mięciutkie i pięknie wyrośnięte, nie trzeba czekać tygodniami aż zmiękną . pierogi gotowe już od jakiegoś czasu i zamrożone . Gotuje też się właśnie bigosik na pierwszy dzień świąt, a w planach na przyszły tydzień mam rybę po grecku, makowca i paszteciki do barszczu czerwonego no i pieczenie schabu ze śliwką do chlebka (chlebek oczywiście swojski - z kminkiem na święta będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 20.12.2008 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 pierniki i kruche ciasteczka upieczone uszka i pierogi ulepione śledzie w occie i śledzie w śmietanie zrobione śledzie smażone w zalewie zrobione do zrobienia jeszcze orzechowiec, makowiec i keks oraz sałatka jarzynowa, jajka faszerowane, boczek rolowany, karp w galarecie, ozorki w galarecie, szynka pieczona... a w Wigilię rano ugotuję barszcz i usmażę karpia dobrze, że mam już posprzątane i w ogóle to kocham moją zmywarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martynka1 20.12.2008 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2008 ELUTEK PODZIWIAM CIĘ, JESTEŚ SUPER ZORGANIOZOWANĄ KOBIETĄ .. JA NARAZIE MAM - upieczone 5 rodzajów ciasteczek, w tym pierniczki z witrażykami, które wiszą na choince, a z upieczonych wczoraj pierniczków nadziewanych powidłami zostały 2 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.12.2008 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 ELUTEK PODZIWIAM CIĘ, JESTEŚ SUPER ZORGANIOZOWANĄ KOBIETĄ .. JA NARAZIE MAM - upieczone 5 rodzajów ciasteczek, w tym pierniczki z witrażykami, które wiszą na choince, a z upieczonych wczoraj pierniczków nadziewanych powidłami zostały 2 sztuki eee. różnie z tym bywa martynka, mogłabyś wkleić zdjęcie tych witrażykowych pierniczków? - brzmi intrygująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 21.12.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 elutek a możesz dać przepis na śledzie w śmietanie? one wytrzymają do świąt? bo ja takie rzeczy to robię dzień przed bo mam wrażenie że mi się zepsują JANINKI-AMORKI82 podziel się przepisem na pierniczki. ja dopiero jutro planuję zrobić bo jakoś wcześniej nie mogłam sie zebrać no i nie wiem czy te które planowałam upiec będą od razu zjadliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 21.12.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 MONKA - już podaję: PIERNICZKI 1 kg mąki 250 g margaryny (1 kostka) 1,5-2 paczki przypraw do piernika (w zależności jakie kto lubi) 4 łyżki kakao 1 szklanka miodu 6 jajek 2 szklanki cukru 1 łyżka amoniaku spożywczego (najtrudniej go dostać - robi go firma appetita w małych opakowaniach). 1/4 szklanki wody Cukier wrzucić do gara, zalać wodą (1/4szkl.) i podgrzewać cały czas mieszając aż zrobi nam się złoty karmel. Potem dodać do tego margarynę i miód i zagotować. Przestudzić. Do nieco ostudzonej masy dodać przyprawę piernikową i kakao. Wystudzić całkowicie. Do drugiego gara wsypujemy mąkę i amoniak i mieszamy. Dodajemy nasza wystudzoną masę, a następnie jajka i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. następnie wałkujemy ciasto podsypując bardzo minimalnie mąką stół i wałek (tylko tyle aby się nie przyklejało ciasto - jak najmniej) na placek grubości około 0,5 cm (może być troszkę grubsze). wycinamy nasze pierniczki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 12-15 minut (w zależności od piekarnika). pierniczki na blaszce trzeba układać w sporych odstępach ponieważ bardzo rosną. po wystudzeniu pierniczków dekorujemy je wedle uznania czekoladą lukrem itp.(bez niczego też są pyszne). jak ktoś lubi do ciasta na pierniki można dodać pokruszone orzechy - też pycha. UWAGA - podczas pieczenia bardzo "śmierdzi" amoniakiem, ale nie ma obaw - wszystko wietrzeje i nie czuć go w pierniczkach . a tak wyglądają przed dekorowaniem: http://images50.fotosik.pl/42/8138a38dc5272095.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 21.12.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 elutek a możesz dać przepis na śledzie w śmietanie? one wytrzymają do świąt? bo ja takie rzeczy to robię dzień przed bo mam wrażenie że mi się zepsują u mnie się nie psują, mam lodówkę na maxa, a przede wszystkim śledzie muszą kilka dni doprawione poleżeć, żeby się przeżarły ja kupuję 2 kg śledzi /płatów/, kroję na kawałki i zalewam wodą /można też mlekiem/ po kilku godzinach, a najlepiej rano, zlewam wodę, dodaję ocet, olej, cebulę, ziele ang., liść laurowy i tak stoją znowu kilka godzin /w spiżarce/ potem dzielę na 2 części, 1 zostaje jako śledzie w occie, a z 2 robię śledzie w śmietanie tzn. osączam z tej zalewy, dodaję śmietanę słodką, śmietanę kwaśną, majonez, drobno pokrojone jabłko, doprawiam ewentualnie solą, pieprzem, cukrem, kwaskiem /te śmietany i majonez to +- w jednakowych ilościach, spróbujesz zresztą / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 21.12.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 dzięki dziewczyny elutek te w occie robię prawie tak samo a w śmietanie spróbuję bo lubię ale nigdy nie wiedziałam jak zrobić tzn robiłam ale zawsze im czegoś brakowało JANINKI - AMORKI kurcze gdzie ja ten amoniak teraz znajdę a może go sodą zastąpić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 21.12.2008 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 dzięki dziewczyny elutek te w occie robię prawie tak samo a w śmietanie spróbuję bo lubię ale nigdy nie wiedziałam jak zrobić tzn robiłam ale zawsze im czegoś brakowało JANINKI - AMORKI kurcze gdzie ja ten amoniak teraz znajdę a może go sodą zastąpić Mam podobny przepis ale zamiast amoniaku jest soda i pierniczki zaraz po upieczeniu sa miekkie bez lezakowania. Przepis i zdjecia jest tutaj http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-300.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 21.12.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2008 magpie101 bardzo ci dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 22.12.2008 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Ja do tych śledzi w śmietanie dodaję jeszcze cebulkę, ogórka kiszonego i gotowane ziemniaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.12.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Może mam głupie pytanie ale jak robicie farsz do uszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.12.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Może mam głupie pytanie ale jak robicie farsz do uszek? ugotowane i odcedzone grzyby mielę w maszynce, dodaje podsmażoną na oleju cebulę, troszkę bułki tartej /gdy za wilgotne/, sól, pieprz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.12.2008 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 no to w sumie podobnie jak ja chciałam się upewnić bo zajrzałam w przepisy w necie i w większości piszą że dodają jajko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 22.12.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 no to w sumie podobnie jak ja chciałam się upewnić bo zajrzałam w przepisy w necie i w większości piszą że dodają jajko o, ale jaja nie wiedziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monka 22.12.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 o, ale jaja nie wiedziałam noo, jak berety farsz zrobiony, wieczorem lepienie i wypiekanie pierniczków wg przepisu magpie, nie leżakują tak długo ale może też bedą dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.12.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Może mam głupie pytanie ale jak robicie farsz do uszek? Ja robie podobnie jak Wy, namoczone, ugotowane grzyby miele ale jeszcze je przesmazam (przesmazam przed zmieleniem) razem z cebula, przyprawiam i ja dodaje jajko. Na pierogi kapuste tez przesmazalam z cebula i grzybami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.12.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 U mnie juz: - bigosik ugotowany -mieso do pieczenia sie pekluje (boczek zawijany i szynkowka) -schab, galantyna upieczone i wywar gotowy, jutro tylko zrobie wszystko w galarecie -biala spazona i zamrozona -pierogi i uszka zamrozone -pierogi drozdzowe upieczonei zroboine Jutro tylko zrobie sledzie w smietanie i posprzatam tak jak w sobote. Prezenty zapakowane, a ciasto pierwszy raz nie pieklam tylko zamowilam u domowego cukiernika. Jak pieklam cale blachy to potem jadlo sie na sile, a tak zamowilam po kawalku i nie bedzie obzarstwa slodkim. No i najwazniejsze zakupy mam porobione (nawet chleb zamrozilam zeby juz nie stac w kolejkach ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.