Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy okazji wkleję i tu - jakby nie starczyło czasu na tort makowy :)

MOże nie jest to świąteczne, ale na Sylwestra się nada :)

 

PRZEPIS na TORT CZEKOLADOWY (typu minutaosiem)

 

Kupujemy blaty do tortu ( takie pakowane po 3 szt).

 

Robimy masę - mikserem:

 

2 kostki miękkiego masła

4 żółtka

2 szklanki cukru pudru

3 łyżki kakao

whisky lub koniak wg uznania ( ale nie żałować :))

 

 

Robimy substancje do nasączenia blatów :

 

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

1 łyżeczka cukru.

Dolać gotowanej, ciepłej wody do 1/3 wysokości szklanki.

Dolać Whisky lub koniaku do 3/4 szklanki.

 

Łyżeczką wylewamy na blat tę substancję ( na kżdy oddzielnie).

 

Przekładamy.

 

Na nasączony blat kładziemy 1/2 masy i rozsmarowujemy.

Można na wierzch położyć wiśnie z konfitury - będzie jeszcze lepszy

Na to drugi blat (nasączony) i powtarzamy czynność

Na to trzeci blat ( nasączony od spodu, nie z wierzchu, bo na to pójdzie jeszcze czekoladowa, "gumiana" polewa)

 

POLEWA czekoladowa:

 

1/2 kostki masła

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki mleka

2 łyżki kakao

 

ropuszczamy na malutkim gazie.

Po rozpuszczeniu się składników- odstawiamy.

Jak ostygnie - polewamy tort i do lodówy.

Polewa jest dość zwarta. Po wyjęciu z lodówki - wręcz gumowata - ale jest bajeczna w smaku :):)

 

SMACZNEGO - przy tym się nie narobicie :)[/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie dziewczyny jak zrobic pstragi ?

Mialam zamiar smazyc po prostu , ale kazdy mowi o pieczeniu czy duszeniu .

Ma ktos pewniaka ?

 

Z gory dzieki

Pstragi nam najlepiej smakuja natarte sola, pieprzem i cytryna, do srodka wkladam duzo koperku i masla, zawijam we folie i do piekarnika. Potem folie na ostatnie 10 minut rozcinam i na talerzu wyciskam sok z cytryny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...
  • 2 weeks później...
Przepis na paluchy wiedźmy czy jakoś tak, nie potrafię odnaleźć, a na wieczór chciałabym upiec. Pomóżcie proszę.

nie wiem co to jest :o ale prosze oto przepis ....

 

http://www.wielkiezarcie.com/recipe45668.html

 

:lol: http://mojewypieki.blox.pl/resource/creepy_witches_fingers_5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj upiekłam te paluchy, są świetne. Dzieci miały wielką radochę, a poza tym miałam czym częstować "kolędników- przebierańców".

Ciasto zrobiłam robotem- szybciutko, a ponieważ bardzo mi się spieszyło włożyłam tylko na 10 minut do zamrażarki i po godzinie ciastka były już upieczone. Robią wrażenie i są bardzo smaczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moje wczorajsze wypieki -

Królewiec i prawie-Biała Dama /prawie, bo nie udał się krem budyniowy na górę i jest bez 8) /

 

http://images50.fotosik.pl/222/ace2d72f38566c4cm.jpg

 

Hmmm... u mnie przedpoludnie i az mnie skreca na takie slodkosci, po kiego tutaj wlazlam ;) :lol:

OK, elutek, czy moge prosic i przepisik na te cuda PLS :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni :p .

W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy zamiast piernikowych ciastek, moge poprosic o przepis na najzwyklejsze ciastka?

 

Pamietam z dziecinstwa pieczone rurki na kruchym ciescie z nadzieniem powidlowym i posypane cukrem pudrem, to byla pychota! Jednak nie mam na nie przepisu a i zapytac juz nie moge, niestety.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni :p .

W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku.

 

Magpie - mnie w zeszlym roku z tej porcji z przepisu UKF (pierniczki Silje) wyszlo ok. 400 szt. Ale wiem, wiem, ja tak mam ( qrcze tak samo z tymi cebulakami wyszlo :lol: ) - nie byly wycinane kieliszkiem :lol: :lol: :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni :p .

W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku.

 

Magpie - mnie w zeszlym roku z tej porcji z przepisu UKF (pierniczki Silje) wyszlo ok. 400 szt. Ale wiem, wiem, ja tak mam ( qrcze tak samo z tymi cebulakami wyszlo :lol: ) - nie byly wycinane kieliszkiem :lol: :lol: :lol:

 

:lol: :lol: :lol:

Ja ze swojego robie 100 sztuk, tylko cienko nie walkuje zeby pierniki wyszly grube

 

http://images32.fotosik.pl/418/33e0046d2a884addm.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek
moje wczorajsze wypieki -

Królewiec i prawie-Biała Dama /prawie, bo nie udał się krem budyniowy na górę i jest bez 8) /

 

http://images50.fotosik.pl/222/ace2d72f38566c4cm.jpg

 

Hmmm... u mnie przedpoludnie i az mnie skreca na takie slodkosci, po kiego tutaj wlazlam ;) :lol:

OK, elutek, czy moge prosic i przepisik na te cuda PLS :D

 

Biała Dama - przepis z netu, zamiast herbatników upiekłam biszkopt

http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/biala_dama/

 

a Królewiec - też biszkopt, 1/3 ściąć i pokruszyć, wymieszać te okruszki z rzadką masą budyniowa i z wiórkami kokosowymi,

 

blat biszkoptu nasączyć /najlepiej alkoholem 8) /, wyłożyć masę "okruszkową", na to dżemik z czarnych porzeczek i bita śmietana,

posypać kakao lub zetrzeć wiórki z czekolady :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

elutek dziekuje ;)

 

Dzis mam wolne wiec zrobie szybki deser.

Jest naprawde szybki w wykonaniu, iz mozna przygotowac podczas rozmowy ze znajoma ;)

 

- 4 jajka

- 1 i 1/2 szkl maki

- 1/2 szkl cukru (lepiej mniej, jak ktos lubi mniej slodki)

- 1/2 szkl oleju

- 2 lyzeczki proszku do pieczenia

- cukier wanilijowy

- 4-5 duzych jablek

- orzechy (niekoniecznie, to moj dodatek)

 

Obrac jablka i pokroic na male kawalki, dodac do wody z cytryna (aby nie zmienily koloru, przed wlozeniem do ciasta odcedzic i odsuszyc lekko). Orzechy rowniez posiekac na mniejsze kawalki. Utrzec jajka z cukrem na puszysta mase, nastepnie delikatnie wlewac olej i ucierac i na koniec dodac przesiana make z proszkiem i delikatnie juz recznie wymieszac i w koncowym etapie dodac jablka i orzechy - delikatnie wymieszac. Wylac na blaszka i piec 40 min - 180 stopni.

Posypac cukrem pudrem, polac lukrem lub polewa czekoladowa w/g uznania.

Rowniez dodaje czasem - lyzke maku lub odrobinke skorki z cytryny, ciekawy smak i efekt.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...