rrmi 22.12.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Powiedzcie dziewczyny jak zrobic pstragi ?Mialam zamiar smazyc po prostu , ale kazdy mowi o pieczeniu czy duszeniu .Ma ktos pewniaka ? Z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.12.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Przy okazji wkleję i tu - jakby nie starczyło czasu na tort makowy MOże nie jest to świąteczne, ale na Sylwestra się nada PRZEPIS na TORT CZEKOLADOWY (typu minutaosiem) Kupujemy blaty do tortu ( takie pakowane po 3 szt). Robimy masę - mikserem: 2 kostki miękkiego masła 4 żółtka 2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao whisky lub koniak wg uznania ( ale nie żałować ) Robimy substancje do nasączenia blatów : 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru. Dolać gotowanej, ciepłej wody do 1/3 wysokości szklanki. Dolać Whisky lub koniaku do 3/4 szklanki. Łyżeczką wylewamy na blat tę substancję ( na kżdy oddzielnie). Przekładamy. Na nasączony blat kładziemy 1/2 masy i rozsmarowujemy. Można na wierzch położyć wiśnie z konfitury - będzie jeszcze lepszy Na to drugi blat (nasączony) i powtarzamy czynność Na to trzeci blat ( nasączony od spodu, nie z wierzchu, bo na to pójdzie jeszcze czekoladowa, "gumiana" polewa) POLEWA czekoladowa: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao ropuszczamy na malutkim gazie. Po rozpuszczeniu się składników- odstawiamy. Jak ostygnie - polewamy tort i do lodówy. Polewa jest dość zwarta. Po wyjęciu z lodówki - wręcz gumowata - ale jest bajeczna w smaku :) SMACZNEGO - przy tym się nie narobicie [/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.12.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 Powiedzcie dziewczyny jak zrobic pstragi ? Mialam zamiar smazyc po prostu , ale kazdy mowi o pieczeniu czy duszeniu . Ma ktos pewniaka ? Z gory dzieki Pstragi nam najlepiej smakuja natarte sola, pieprzem i cytryna, do srodka wkladam duzo koperku i masla, zawijam we folie i do piekarnika. Potem folie na ostatnie 10 minut rozcinam i na talerzu wyciskam sok z cytryny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 22.12.2008 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 magpie Dziekuje A nie trzeba smazyc przed wlozeniem do piekarnika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 22.12.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2008 magpie Dziekuje A nie trzeba smazyc przed wlozeniem do piekarnika ? My robimy tylko we folii, rybka wychodzi parowana bardzo dietetyczna. Caly smak nadaje koperek i duza ilosc cytryny. Kazdy z nas zje jedna na glowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 18.10.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2009 To już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 29.10.2009 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 racja już zaczynam myśleć)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 31.10.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Przepis na paluchy wiedźmy czy jakoś tak, nie potrafię odnaleźć, a na wieczór chciałabym upiec. Pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 31.10.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 Przepis na paluchy wiedźmy czy jakoś tak, nie potrafię odnaleźć, a na wieczór chciałabym upiec. Pomóżcie proszę. nie wiem co to jest ale prosze oto przepis .... http://www.wielkiezarcie.com/recipe45668.html http://mojewypieki.blox.pl/resource/creepy_witches_fingers_5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 31.10.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 To te, dzięki, idę je upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 31.10.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2009 polecam /szczególnie na dziś/ http://www.naluz.net/2009/04/20/straszne-ciasta/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabaluga1 01.11.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 Wczoraj upiekłam te paluchy, są świetne. Dzieci miały wielką radochę, a poza tym miałam czym częstować "kolędników- przebierańców".Ciasto zrobiłam robotem- szybciutko, a ponieważ bardzo mi się spieszyło włożyłam tylko na 10 minut do zamrażarki i po godzinie ciastka były już upieczone. Robią wrażenie i są bardzo smaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 01.11.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2009 moje wczorajsze wypieki - Królewiec i prawie-Biała Dama /prawie, bo nie udał się krem budyniowy na górę i jest bez / http://images50.fotosik.pl/222/ace2d72f38566c4cm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 03.11.2009 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 moje wczorajsze wypieki - Królewiec i prawie-Biała Dama /prawie, bo nie udał się krem budyniowy na górę i jest bez / http://images50.fotosik.pl/222/ace2d72f38566c4cm.jpg Hmmm... u mnie przedpoludnie i az mnie skreca na takie slodkosci, po kiego tutaj wlazlam OK, elutek, czy moge prosic i przepisik na te cuda PLS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 03.11.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni . W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 03.11.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Czy zamiast piernikowych ciastek, moge poprosic o przepis na najzwyklejsze ciastka? Pamietam z dziecinstwa pieczone rurki na kruchym ciescie z nadzieniem powidlowym i posypane cukrem pudrem, to byla pychota! Jednak nie mam na nie przepisu a i zapytac juz nie moge, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 04.11.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni . W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku. Magpie - mnie w zeszlym roku z tej porcji z przepisu UKF (pierniczki Silje) wyszlo ok. 400 szt. Ale wiem, wiem, ja tak mam ( qrcze tak samo z tymi cebulakami wyszlo ) - nie byly wycinane kieliszkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.11.2009 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Niedlugo trzeba wyrabiac ciasto na pierniki zeby lezakowalo kilka tygodni . W tym roku bede robic z podwojnej porcji (200 szt.), bo zamierzam dac w ladnym koszyczku z zyczeniami znajomym, z ktorymi skladamy sobie zyczenia zamiast stroikow jak co roku. Magpie - mnie w zeszlym roku z tej porcji z przepisu UKF (pierniczki Silje) wyszlo ok. 400 szt. Ale wiem, wiem, ja tak mam ( qrcze tak samo z tymi cebulakami wyszlo ) - nie byly wycinane kieliszkiem Ja ze swojego robie 100 sztuk, tylko cienko nie walkuje zeby pierniki wyszly grube http://images32.fotosik.pl/418/33e0046d2a884addm.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 05.11.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2009 moje wczorajsze wypieki - Królewiec i prawie-Biała Dama /prawie, bo nie udał się krem budyniowy na górę i jest bez / http://images50.fotosik.pl/222/ace2d72f38566c4cm.jpg Hmmm... u mnie przedpoludnie i az mnie skreca na takie slodkosci, po kiego tutaj wlazlam OK, elutek, czy moge prosic i przepisik na te cuda PLS Biała Dama - przepis z netu, zamiast herbatników upiekłam biszkopt http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/biala_dama/ a Królewiec - też biszkopt, 1/3 ściąć i pokruszyć, wymieszać te okruszki z rzadką masą budyniowa i z wiórkami kokosowymi, blat biszkoptu nasączyć /najlepiej alkoholem /, wyłożyć masę "okruszkową", na to dżemik z czarnych porzeczek i bita śmietana, posypać kakao lub zetrzeć wiórki z czekolady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FairyDreamBasniowySen 09.11.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2009 elutek dziekuje Dzis mam wolne wiec zrobie szybki deser. Jest naprawde szybki w wykonaniu, iz mozna przygotowac podczas rozmowy ze znajoma - 4 jajka - 1 i 1/2 szkl maki - 1/2 szkl cukru (lepiej mniej, jak ktos lubi mniej slodki) - 1/2 szkl oleju - 2 lyzeczki proszku do pieczenia - cukier wanilijowy - 4-5 duzych jablek - orzechy (niekoniecznie, to moj dodatek) Obrac jablka i pokroic na male kawalki, dodac do wody z cytryna (aby nie zmienily koloru, przed wlozeniem do ciasta odcedzic i odsuszyc lekko). Orzechy rowniez posiekac na mniejsze kawalki. Utrzec jajka z cukrem na puszysta mase, nastepnie delikatnie wlewac olej i ucierac i na koniec dodac przesiana make z proszkiem i delikatnie juz recznie wymieszac i w koncowym etapie dodac jablka i orzechy - delikatnie wymieszac. Wylac na blaszka i piec 40 min - 180 stopni. Posypac cukrem pudrem, polac lukrem lub polewa czekoladowa w/g uznania. Rowniez dodaje czasem - lyzke maku lub odrobinke skorki z cytryny, ciekawy smak i efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.