magpie101 11.11.2009 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Juz cas zarabiac ciasto! Pierniki: -1 kg maki-2 jaja-4 lyzeczki sody-1/2 szklanki mleka-20 dkg cukru-50 dkg miodu plynnego-1 kostka masla prawdziwego-30 g przyprawy do piernika-1 plaska lyzka kakao Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc). Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie. Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly). Przed pieczeniemhttp://i37.tinypic.com/34i4ehj.jpg Po upieczeniuhttp://i36.tinypic.com/n4v0b9.jpg http://i38.tinypic.com/2zjm8as.jpg http://i34.tinypic.com/v82zr5.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 12.11.2009 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ostatnio zrobiłam cebulaki według przepisu magpie101. A teraz zdecyduje się na te pierniczki, bo zachwyciły mnie swym wyglądem A do tego ile będzie zabawy przy dekoracji ( córeczka się ucieszy ). Mam jedno pytanie czy te kilka tyg. ciasto może leżeć w lodówce ( 5 st).? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 12.11.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 magpie a czy te pierniczki wychodzą miękkie czy twarde ? W ubiegłym roku miałam debiut pierniczkowy i mozna było nimi gwoździe wbijać a zęby na nich łamać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 magpie a czy te pierniczki wychodzą miękkie czy twarde ? W ubiegłym roku miałam debiut pierniczkowy i mozna było nimi gwoździe wbijać a zęby na nich łamać Kasiorek te wychodza miekkie, pieczemy tylko 10 min. zeby nie wysuszyc, a potem trzymamy w szczelnie zamknietym pojemniku. Ja kilka lat temu jak robilam pierwsze pierniki to tez wyszly kamienie, zmiekly po kilku tygodniach trzymania w pudelku (w styczniu ). Ten przepis co podalam robi tesciowa mojej siostry juz od kilkudziesieciu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ostatnio zrobiłam cebulaki według przepisu magpie101. A teraz zdecyduje się na te pierniczki, bo zachwyciły mnie swym wyglądem A do tego ile będzie zabawy przy dekoracji ( córeczka się ucieszy ). Mam jedno pytanie czy te kilka tyg. ciasto może leżeć w lodówce ( 5 st).? nadia091205 ja trzymam w garazu, inni w piwnicy, wiec podejrzewam, ze tam jest podobna temp. to chyba w lodowce mozna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halszka.ka 12.11.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Kasiorku , my z mężem swoje pierwsze pierniczki często wspominamy, otrzymały przydomek "pancerne " cebulaki zaliczyłam, cytuję opinię rodzinki - SUPER !!! jeśli ktoś byłby zainteresowany polecam rogaliki mojej teściowej ale rogaliki świetne ! CIASTO 1 kostka masła 1 kostka margaryny 5 dkg drożdży 1 kg mąki (1/2 poznańskiej 1/2 krupczatki) 5 żółtek 1 szklanka śmietany kwaśnej (12 lub 18%) 1 łyżeczka cukru drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i żółtka na stolnicy posiekać mąkę z masłem i margaryną dodać drożdże ze śmietaną i żółtkami i dalej siekać, następnie wyrobić rękami aż się przestanie lepić wałkować cieniutko, wycinać trójkąty, nakładać nadzienie i zawijać piec na wysmarowanej blaszce ok. 15 min. w temp. 180*C NADZIENIE dowolne, a my preferujemy wariacje na temat : mielone orzechy włoskie, mak mielony, bakalie, konfitury np. wiśniowe cukier lub miód .... no i rzecz najważniejsza w tym wszystkim LUKIER: ok. 1/2 białka, sok z pół cytryny, i cukier puder ok , no nie pamiętam , pół szklanki ? na płaskim talerzu składniki uciera się ... szklanką odwróconą do góry dnem aż zrobi się bielutki i lepki lukruje się gorące jeszcze rogaliki !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 12.11.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Ostatnio zrobiłam cebulaki według przepisu magpie101. A teraz zdecyduje się na te pierniczki, bo zachwyciły mnie swym wyglądem A do tego ile będzie zabawy przy dekoracji ( córeczka się ucieszy ). Mam jedno pytanie czy te kilka tyg. ciasto może leżeć w lodówce ( 5 st).? Nadia - ja zawsze trzymam w lodowce - wychodza super. Ja robie z przepisu, ktory tu jest na pierwszej stronie - podala go UKF - jest na smalcu. Probowalam roznych, ale smaku tych nic nie przebije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasiorek 12.11.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 magpie mam jeszcze jedno pytanko, kiedy pieczemy te pierniczki ( musze czas zaplanować) ile mogą leżakować upieczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Kasiorek w zeszlym roku pieklam 9 dni przed swietam(pamietam, bo mialam niedziele wolna). Pierniczki od razu mozna jesc - moj syn do swiat polowe mi wyjadl. W tym roku planuje piec ostetni weekend przed swietami tak zeby wszyscy byli w domu, bo mamy niezla zabawe przy dekoracji (maz tez ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 12.11.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 Magpie101 tak sobie myślę...gdyby je upiec na początku grudnia...tak ,żeby dobrze rozplanować przedswiąteczną robotę....poleżą? i jeszcze jedno...czy lepiej im zrobić dziurkę(na choinkę) zaraz po upieczeniu,czy potem No i dzięki za fajną ,szczegółową fotorelację,nawet widać jakie farby trzeba kupić ...super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 12.11.2009 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno wiem bo przerabiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 12.11.2009 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2009 galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno wiem bo przerabiałam Dzieki ! galka zapytam tesciowa mojej siostry, bo ona piecze duzo wczesniej zawsze te pierniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 13.11.2009 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać Sałatka z ryżu 3 woreczki ryzu (kruchawy taki ugotować -chociaż ja gotuję czasami taki miękki) 1 puszka ananasa 1 majonez 1 puszka kukurydzy pierś gotowana ( moze być wędzona ) 4 jajka -ugotowane na twardo 10 dag zółtego sera Ryż w solonej wodzie ugotować, ostudzić, dodać porkojonego anansa w kosteczki -bądż zakupić już w kawałkach, pierś ugotować z przyprawami -liść laurowy, pieprz, ziele angielskie itp. -ostudzić pokroić w kosteczkę. Jajka pokroić w kosteczkę, zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach ser. Wszystko wymieszać razem dodac majonez -przyprawić solą i pieprzem. Wychodzi tego duzo -najlepsza owa sałatka jest na drugi dzień. Ja podaję ją w święta, znika szybko - a wychodzi jest spora micha Makowiec z jabłkami 6 duzych jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy mannej 1 szkl. orzechów mielonych 1 op. proszku do pieczenia -małe! 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 30 dag sparzonego maku Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut. Przepis, który dostałam kilka lat temu od kolezanki -od kilku lat gości owa rolada na naszym stole (nie długo ) -ale powiem WAM, że oprócz tego, że jest nie droga, jest na serio b. dobra i ten przepis jest dobry zwłaszcza w święta -bo inny i szybko się wykonuje. a oto Rolada z Wafli Najpierw zacznę, że gdy będziemy kupować wafle -te prostokątne to wymacajmy palcem, czy obu nie są to te zbyt grube - mają być jak najcieńsze. Jeżeli nie ma tych cieniutkich -spokojnie -lekko zwilzymy sobie je spryskiwaczem przegptpwaną wodą -ale lekko -bo się rozpadną Najlepiej pokruszmy sobie w misce - na kawałki herbatniki i 3 tafle wafli, zróbmy galaretkę, obierzmy banany, przygotujmy bakalie -ja osobiście dodaję tylko rodzynki - wczesniej namoczone w gorącej wodzie na kilka minut. 1 szkl cukru - daje mniej bo słodka potem jest 2 łyzki kako 1 kostka masła lub margaryny ( często dawałam margarynę -jest ok) bakalie -w/g uznania -u mnie tylko rodzynki 2 paczki herbatników -np. szkolne wafle 3-4 banany Do gotującej masy z kako, cukru i masła dodac bakalie + połamane hebatniki i wafle -mieszamy w garnku "na ogniu" i dodajemy gorącą galaretkę ( o dowolnym smaku). Mieszamy, mieszamy -masa musi być nie za gęsta i nie za rzadka, jeżeli jest zbyt rzadka - to gotujemy -zgęstnieje. Na rozłożone (ewnetualnie spryskane -grybsze tafle) 3-y tafle wafli szybko wykładamy gorącą masę - marzemy naszą taką berbeluchę Kładziemy na początku banana -jeżeli krótki -to urywam kawałek z innego, jeżeli zbyt wygięty -to go łamieny -prostując (tutaj najlepiej kupować te banany proste). Szybko zwijamy. Zakańczając tak, aby koniec rolady był pod spodem. Musimy szybko smarować, zwijać, gorąca masa zmiękczy nam tafle, jeżeli masy ciut zostanie to upychamy nią boki, jeżeli wyszło nam tylko 2 rolzady -to masa była zbyt gęsta -następnym razem uda się trzy Jeżeli lekko pekają wafle po rogach -to słabo były posmarowane masą gorącą krawędzie - ale nic nie szkodzi. Rolada jest bardzo szybka - nie droga - trzy rolady zawsze wychodzą, kroję na 1,5 cm paski -kawałki i znika szybko. Banan nadaję się b. dobrze, bo nie jest ani za słodki ani za gorzki Aaaaa i nigdy nie skropuję go cytryną jakoś nie ciemnieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 13.11.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Rolada z wiórkami kokosowymi Ciasto: 4 paczki herbatników - zmielić -aby była ala bułka tarta 3 łyzki cukru 5 łyżek kakao 8 -10 łyżek śmietany trochę alkoholu MASA: 1/2 kostki margaryny (masła) 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie wiórków kokosowych 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto wałkujemy na folii aluminiowej wysmarowanej, nakładamy masę na ciasto i za pomoca folii zwijamy roladę -do lodówki Kompot wigilijny 10 dag suszonych sliwek 4 jabłka np. szare renety cyryna, pomarańcza, 2 banany lub 2 gruszki z kompotu 20 dag cukru Umyte sliwki namoczyć kilka godzin, pozostałe owoce obrać. 2 litry wody zagotować z cukrem, włożyć połówki jabłek, zagotować. do gorącego kompotu dodac namoczone sliwki, zagotować. Na końcu włozyć pozostałe surowe owoce. Przed podaniem ostudzić. Ryba po grecku -INACZEJ chili 2 łyżeczki puszka ananasa duzy słoik papryki konserwowej 1 kostka wołowa 1 kostka grzybowa (bądź sos sojowy) 2-3 marchewki 8 łyżeczek cukru 10 łyzek zalewy ze słoika z papryki 6 ząbków czosnku 2 łyzki maki ziemniaczanej z wodą dla zagęszczenia Na patelni zesmażyć na oleju: startą na małych oczkach marchew + czosnek zgnieciony + papryka w paski + ananas w paski -razem smażyć. Rozpuścić 2 rosołki + chili do smaku, cukier i zalewa z papryki. Na koniec mąkę -do zagęszczenia. To kładziemy na rybkę -dowolne usmazone filety. Uwielbiam to nawet na gorąco Ale tak jak każda RYBKA - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki - a jak nie to podgrzewamy z rybką w piekarniku i podajemy na gorąco. Ryba najlepiej tak z farszem postoi i nim ciut przejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 13.11.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 Ups znowu wcisnęłam - WYŚLIJ to dalej lecimy - to co robię na święta i nie tylko Ale taki zestaw m. in. mam naświęta prócz tradycyjnych potraw. Sałatka śledziowa -bez majonezu 2 średnie cebule lub jedna dużą bób konserwowy pół paczki rodzynek 3 filety śledziowe 2 jabłka 3 ogórki kiszone 1 słoiczek grzybków marynowanych Cebulkę drobniutko kroimy, rodzynki sparzyć, 3 filety pokroić w kosteczkę, jabłka tez w kosteczkę, ogórki też w kosteczkę, grzybki i bób -nie kroimy doprawiamy sola i pieprzem. mówię WAM jest to b. dobra sałatka -ponieważ rodzynki mają zupełnie inny smak i wszystko super smakuje Też znika szybko Kaszak Ciasto 3 szkl. mąki -60 dag 1 szkl. cukru 2 jajka 2 zółtka 20 dag KASI -margaryny 3 łyzki mleka 3 łyzki miodu 2 łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego Mąkę wymieszać z sodą i posiekac z margaryną, dodac pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części. Tutaj super jak mamy te duże prostokątne blaszki - sztuk 3 i za jednym zamachem upieczemy placki. Ale uważamy -bo b. krótko się piecze -do zbrązowienia ciasta -taki złoty kolor Jak nie pieczemy każdy placek oddzielnie - ja aby było wygodniej, rozwałkowuję w blaszce ciasto słoikiem starcza na 3 placki -bo mają być nie grube -one ciut sobie podrosną Masa 0,5 szkl. kaszy mannej 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szkl. cukru pudru zapach waniliowy Ugotowac kaszę w mleku i wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce kaszy mannej -wystudzonej! Na koniec zapach waniliowy Placek zwilżamy - ja np. amaretto z wodą przegotowaną zimną. Moja mama kiedyś nawilżała placki wodą przegotowaną z cukrem i sokiem z cytryny -nie za kwaśne ani nie za słodki smak Na zwilzony placek - lekko -bo są twarde placki - kładziemy masę - pół jej. Przykrywamy kolejnym plackiem, nawilżamy i wykładamy drugą część masy. Miskę zabiera dziecię do wylizania, bądź małż podchodzi i próbuje paluchem Kładziemy 3 placek i ... robimy polewę a oto stara i zawsze udająca się polewa 1/3 kostki margaryny 2 łyzki wody 2 łyzki kako 1/2 szkl. cukru rozpuszczamy wszystko odrazu. Śmietankowe serca 27 dag mąki 25 dag masła 5 łyżek gęstej smietany 1 żółtko 1 białko do posmarowania + cukier na wierzch do posypania. Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Pomarować białkiem i posypać cukrem. Piec na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną ok. 17-20 min. w temp. 175 stopni C. Aż będą lekko zarumienione. Są bardzo dobre SNIKERS Oprócz tego znajdzie się też snikers - te same placki pieczemy co do kaszaka - 3 sztuki. Ciasto 3 szkl. mąki -60 dag 1 szkl. cukru 2 jajka 2 zółtka 20 dag KASI -margaryny 3 łyzki mleka 3 łyzki miodu 2 łyżeczki sody 1 op. cukru waniliowego Polewa orzechowa: 12 dag margaryny 20 dag posiekanych orzechów włoskich 4 łyzki cukru 4 łyzki miodu Krem I 2 op. budyniu smietankowego Krem II 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego Wykonanie: Makę wymieszać z soda i przesiać, posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki, zagnieśc ciasto. Podzielić na 3 części i upiec. Na jednen placek wylać gorącą polewę orzechową i upiec z nią, pozostałe dwa -na złoty kolor. Ugotowac budyń w mniejszej ilości mleka. Puszkę mleka skondens. gotować 3 godziny. Na jeden placek nałozyćbudyń, na drugi krem z mleka -kajmak (teraz są gotowe masy w sklepach -bez gotowania - jak planujemy gotowac ugotujmy odrazu 2 mleka skondensowane, jedno może stać w lodówce). Na wierzch kładziemy nasz placek z polewą orzechową -upieczoną z plackiem Uffffffffffffff się napisałam SMACZNEGO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 13.11.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 To ja tez dorzuce moja ulubiona i jakze swiateczna w smaku : Salatka z buraczkow: 4 srednie ziemniaki ugotowane 2 duze buraki ugotowane 2 jablka 2 ogorki kiszone peczek natki pietruszki peczek koperku majonez jogurt naturalny Ziemniaki, buraki, jablka i ogorki pokroic w kostke, posiekac peczki - wymieszac delikatnie. Majonez wymieszac z jogurtem naturlanym pol na pol i dodac do warzyw. Salatka pieknie sie zarozowi, a jak smaczna i zdrowa ( szczegolnie dla tych, co maja anemie - serio!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 13.11.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno wiem bo przerabiałam matka dyrektorka dzięki za fajny sposób a jak magpie 101 poda jeszcze jeden ,to se zrobię po dwie dziurki,a co tam zaszalęję świątecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matka dyrektorka 13.11.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2009 galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno wiem bo przerabiałam matka dyrektorka dzięki za fajny sposób a jak magpie 101 poda jeszcze jeden ,to se zrobię po dwie dziurki,a co tam zaszalęję świątecznie ażurowe ciasteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.11.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ryba po grecku -INACZEJ chili 2 łyżeczki puszka ananasa duzy słoik papryki konserwowej 1 kostka wołowa 1 kostka grzybowa (bądź sos sojowy) 2-3 marchewki 8 łyżeczek cukru 10 łyzek zalewy ze słoika z papryki 6 ząbków czosnku 2 łyzki maki ziemniaczanej z wodą dla zagęszczenia Na patelni zesmażyć na oleju: startą na małych oczkach marchew + czosnek zgnieciony + papryka w paski + ananas w paski -razem smażyć. Rozpuścić 2 rosołki + chili do smaku, cukier i zalewa z papryki. Na koniec mąkę -do zagęszczenia. To kładziemy na rybkę -dowolne usmazone filety. Uwielbiam to nawet na gorąco Ale tak jak każda RYBKA - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki - a jak nie to podgrzewamy z rybką w piekarniku i podajemy na gorąco. Ryba najlepiej tak z farszem postoi i nim ciut przejdzie fajne przepisy ten na rybkę wypróbuję w tygodniu - brzmi oryginalnie i smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 14.11.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Elutek - a wiesz że ten farsz ciut przypomina mi ... sos Uncle Ben`s -taki słodkawo -pikantny... On nawet do ryzu jest ok A ja dzisiaj robiłam przepis na pierniczki -akurat sobie kilka tygodni postoi ciasto. Ale powiem WAM, że trudnści były w zakupieniu Kardamonu -o czym wspomiane, ale najbardziej byłam zaskoczona goździkami, które stosuję do kompotów, do marmolady z jabłek, do grzańca... Nawet tych całych nie mogłam dostać - jakieś braki świąteczne w sklepach Dobrze, że miałam swoich trochę to w moździerzu sobie rozgniotłam U mnie co do ciasta powiem tak... rozpuściłam smalec z miodem i tym cukrem a moje dziecko mówi: -ale świerdzi Wystawiłam na balkon -aby szybciej ostygło -a tam zaczęło jakby się ścinać -ale konystencja w sumie była taka jak w przepisie - lepiło się - plastelina Gdy dodałam przyprawy i przyprawę do piernika - plus inne produkty -pychaaaa... Teraz stoi na balkonie zawinięte w ręcznik i worek foliowy - lekko uchylony Moje dziecko potem musiało wylizać garnek - i stwierdziło -dobreeeeeeeeeeeeeee... a już nie może się doczekać kiedy będziemy dekorowały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.