Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

Juz cas zarabiac ciasto!

 

Pierniki:

 

-1 kg maki

-2 jaja

-4 lyzeczki sody

-1/2 szklanki mleka

-20 dkg cukru

-50 dkg miodu plynnego

-1 kostka masla prawdziwego

-30 g przyprawy do piernika

-1 plaska lyzka kakao

 

Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.

Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).

Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.

Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

 

Przed pieczeniem

http://i37.tinypic.com/34i4ehj.jpg

 

Po upieczeniu

http://i36.tinypic.com/n4v0b9.jpg

 

http://i38.tinypic.com/2zjm8as.jpg

 

http://i34.tinypic.com/v82zr5.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

magpie a czy te pierniczki wychodzą miękkie czy twarde ?

W ubiegłym roku miałam debiut pierniczkowy i mozna było nimi gwoździe wbijać a zęby na nich łamać :D

 

Kasiorek te wychodza miekkie, pieczemy tylko 10 min. zeby nie wysuszyc, a potem trzymamy w szczelnie zamknietym pojemniku.

 

Ja kilka lat temu jak robilam pierwsze pierniki to tez wyszly kamienie, zmiekly po kilku tygodniach trzymania w pudelku (w styczniu :roll: :lol: ).

 

Ten przepis co podalam robi tesciowa mojej siostry juz od kilkudziesieciu lat.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłam cebulaki według przepisu magpie101. A teraz zdecyduje się na te pierniczki, bo zachwyciły mnie swym wyglądem :) A do tego ile będzie zabawy przy dekoracji ( córeczka się ucieszy ).

Mam jedno pytanie czy te kilka tyg. ciasto może leżeć w lodówce ( 5 st).?

 

nadia091205 ja trzymam w garazu, inni w piwnicy, wiec podejrzewam, ze tam jest podobna temp. to chyba w lodowce mozna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:lol: :lol: :lol: :lol:

Kasiorku , my z mężem swoje pierwsze pierniczki często wspominamy,

otrzymały przydomek "pancerne " :lol:

 

cebulaki zaliczyłam, cytuję opinię rodzinki - SUPER !!!

 

jeśli ktoś byłby zainteresowany polecam rogaliki mojej teściowej :wink: :roll:

 

ale rogaliki świetne !

 

CIASTO

1 kostka masła

1 kostka margaryny

5 dkg drożdży

1 kg mąki (1/2 poznańskiej 1/2 krupczatki)

5 żółtek

1 szklanka śmietany kwaśnej (12 lub 18%)

1 łyżeczka cukru

drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i żółtka

na stolnicy posiekać mąkę z masłem i margaryną

dodać drożdże ze śmietaną i żółtkami i dalej siekać,

następnie wyrobić rękami aż się przestanie lepić

wałkować cieniutko, wycinać trójkąty, nakładać nadzienie i zawijać

piec na wysmarowanej blaszce ok. 15 min. w temp. 180*C

 

NADZIENIE

dowolne, a my preferujemy wariacje na temat :

mielone orzechy włoskie, mak mielony, bakalie,

konfitury np. wiśniowe cukier lub miód ....

 

no i rzecz najważniejsza w tym wszystkim LUKIER:

ok. 1/2 białka, sok z pół cytryny, i cukier puder ok :oops: , no nie pamiętam , pół szklanki ?

na płaskim talerzu składniki uciera się ... szklanką odwróconą do góry dnem

aż zrobi się bielutki i lepki

lukruje się gorące jeszcze rogaliki !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio zrobiłam cebulaki według przepisu magpie101. A teraz zdecyduje się na te pierniczki, bo zachwyciły mnie swym wyglądem :) A do tego ile będzie zabawy przy dekoracji ( córeczka się ucieszy ).

Mam jedno pytanie czy te kilka tyg. ciasto może leżeć w lodówce ( 5 st).?

 

Nadia - ja zawsze trzymam w lodowce - wychodza super.

Ja robie z przepisu, ktory tu jest na pierwszej stronie - podala go UKF - jest na smalcu. Probowalam roznych, ale smaku tych nic nie przebije :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kasiorek w zeszlym roku pieklam 9 dni przed swietam(pamietam, bo mialam niedziele wolna). Pierniczki od razu mozna jesc - moj syn do swiat polowe mi wyjadl.

W tym roku planuje piec ostetni weekend przed swietami tak zeby wszyscy byli w domu, bo mamy niezla zabawe przy dekoracji (maz tez :lol: ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Magpie101

 

tak sobie myślę...gdyby je upiec na początku grudnia...tak ,żeby dobrze rozplanować przedswiąteczną robotę....poleżą?

i jeszcze jedno...czy lepiej im zrobić dziurkę(na choinkę) zaraz po upieczeniu,czy potem :D

 

No i dzięki za fajną ,szczegółową fotorelację,nawet widać jakie farby trzeba kupić ...super :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno :-? wiem bo przerabiałam :roll:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno :-? wiem bo przerabiałam :roll:

 

Dzieki :p !

 

galka zapytam tesciowa mojej siostry, bo ona piecze duzo wczesniej zawsze te pierniki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek :wink:

Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać :wink:

 

Sałatka z ryżu

 

3 woreczki ryzu (kruchawy taki ugotować -chociaż ja gotuję czasami taki miękki)

1 puszka ananasa

1 majonez

1 puszka kukurydzy

pierś gotowana ( moze być wędzona :wink: )

4 jajka -ugotowane na twardo

10 dag zółtego sera

 

Ryż w solonej wodzie ugotować, ostudzić, dodać porkojonego anansa w kosteczki -bądż zakupić już w kawałkach, pierś ugotować z przyprawami -liść laurowy, pieprz, ziele angielskie itp. -ostudzić pokroić w kosteczkę. Jajka pokroić w kosteczkę, zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach ser.

Wszystko wymieszać razem dodac majonez -przyprawić solą i pieprzem.

Wychodzi tego duzo -najlepsza owa sałatka jest na drugi dzień.

Ja podaję ją w święta, znika szybko - a wychodzi jest spora micha :wink:

 

Makowiec z jabłkami

 

6 duzych jabłek

9 jaj

9 łyżek kaszy mannej

1 szkl. orzechów mielonych

1 op. proszku do pieczenia -małe!

1 kostka margaryny

45 dag cukru pudru

30 dag sparzonego maku

 

Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut.

 

Przepis, który dostałam kilka lat temu od kolezanki -od kilku lat gości owa rolada na naszym stole (nie długo :wink: ) -ale powiem WAM, że oprócz tego, że jest nie droga, jest na serio b. dobra i ten przepis jest dobry zwłaszcza w święta -bo inny i szybko się wykonuje.

 

a oto Rolada z Wafli

 

Najpierw zacznę, że gdy będziemy kupować wafle -te prostokątne to wymacajmy palcem, czy obu nie są to te zbyt grube - mają być jak najcieńsze. Jeżeli nie ma tych cieniutkich -spokojnie -lekko zwilzymy sobie je spryskiwaczem przegptpwaną wodą -ale lekko -bo się rozpadną :wink:

 

Najlepiej pokruszmy sobie w misce - na kawałki herbatniki i 3 tafle wafli, zróbmy galaretkę, obierzmy banany, przygotujmy bakalie -ja osobiście dodaję tylko rodzynki - wczesniej namoczone w gorącej wodzie na kilka minut.

 

1 szkl cukru - daje mniej bo słodka potem jest

2 łyzki kako

1 kostka masła lub margaryny ( często dawałam margarynę -jest ok)

bakalie -w/g uznania -u mnie tylko rodzynki

2 paczki herbatników -np. szkolne

wafle

3-4 banany

 

Do gotującej masy z kako, cukru i masła dodac bakalie + połamane hebatniki i wafle -mieszamy w garnku "na ogniu" i dodajemy gorącą galaretkę ( o dowolnym smaku).

Mieszamy, mieszamy -masa musi być nie za gęsta i nie za rzadka, jeżeli jest zbyt rzadka - to gotujemy -zgęstnieje.

Na rozłożone (ewnetualnie spryskane -grybsze tafle) 3-y tafle wafli szybko wykładamy gorącą masę - marzemy naszą taką berbeluchę :wink: Kładziemy na początku banana -jeżeli krótki -to urywam kawałek z innego, jeżeli zbyt wygięty -to go łamieny -prostując (tutaj najlepiej kupować te banany proste).

Szybko zwijamy. Zakańczając tak, aby koniec rolady był pod spodem.

Musimy szybko smarować, zwijać, gorąca masa zmiękczy nam tafle, jeżeli masy ciut zostanie to upychamy nią boki, jeżeli wyszło nam tylko 2 rolzady -to masa była zbyt gęsta -następnym razem uda się trzy :wink: Jeżeli lekko pekają wafle po rogach -to słabo były posmarowane masą gorącą krawędzie - ale nic nie szkodzi.

 

Rolada jest bardzo szybka - nie droga - trzy rolady zawsze wychodzą, kroję na 1,5 cm paski -kawałki i znika szybko.

Banan nadaję się b. dobrze, bo nie jest ani za słodki ani za gorzki :wink: Aaaaa i nigdy nie skropuję go cytryną jakoś nie ciemnieje :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rolada z wiórkami kokosowymi

Ciasto:

4 paczki herbatników - zmielić -aby była ala bułka tarta :wink:

3 łyzki cukru

5 łyżek kakao

8 -10 łyżek śmietany

trochę alkoholu

MASA:

1/2 kostki margaryny (masła)

3 łyżki cukru pudru

1 opakowanie wiórków kokosowych

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Ciasto wałkujemy na folii aluminiowej wysmarowanej, nakładamy masę na ciasto i za pomoca folii zwijamy roladę -do lodówki :wink:

 

Kompot wigilijny

 

10 dag suszonych sliwek

4 jabłka np. szare renety

cyryna, pomarańcza, 2 banany lub 2 gruszki z kompotu

20 dag cukru

Umyte sliwki namoczyć kilka godzin, pozostałe owoce obrać. 2 litry wody zagotować z cukrem, włożyć połówki jabłek, zagotować. do gorącego kompotu dodac namoczone sliwki, zagotować. Na końcu włozyć pozostałe surowe owoce. Przed podaniem ostudzić.

 

Ryba po grecku -INACZEJ

 

chili 2 łyżeczki

puszka ananasa

duzy słoik papryki konserwowej

1 kostka wołowa

1 kostka grzybowa (bądź sos sojowy)

2-3 marchewki

8 łyżeczek cukru

10 łyzek zalewy ze słoika z papryki

6 ząbków czosnku

2 łyzki maki ziemniaczanej z wodą dla zagęszczenia

 

Na patelni zesmażyć na oleju: startą na małych oczkach marchew + czosnek zgnieciony + papryka w paski + ananas w paski -razem smażyć. Rozpuścić 2 rosołki + chili do smaku, cukier i zalewa z papryki. Na koniec mąkę -do zagęszczenia.

To kładziemy na rybkę -dowolne usmazone filety.

Uwielbiam to nawet na gorąco :wink: Ale tak jak każda RYBKA - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki - a jak nie to podgrzewamy z rybką w piekarniku i podajemy na gorąco. Ryba najlepiej tak z farszem postoi i nim ciut przejdzie :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ups znowu wcisnęłam - WYŚLIJ :roll: :lol:

 

to dalej lecimy - to co robię na święta i nie tylko :wink: Ale taki zestaw m. in. mam naświęta prócz tradycyjnych potraw.

 

Sałatka śledziowa -bez majonezu

 

2 średnie cebule lub jedna dużą

bób konserwowy

pół paczki rodzynek

3 filety śledziowe

2 jabłka

3 ogórki kiszone

1 słoiczek grzybków marynowanych

 

Cebulkę drobniutko kroimy, rodzynki sparzyć, 3 filety pokroić w kosteczkę, jabłka tez w kosteczkę, ogórki też w kosteczkę, grzybki i bób -nie kroimy :wink: :lol: doprawiamy sola i pieprzem.

 

mówię WAM jest to b. dobra sałatka -ponieważ rodzynki mają zupełnie inny smak i wszystko super smakuje :wink: Też znika szybko :wink:

 

Kaszak

Ciasto

3 szkl. mąki -60 dag

1 szkl. cukru

2 jajka

2 zółtka

20 dag KASI -margaryny

3 łyzki mleka

3 łyzki miodu

2 łyżeczki sody

1 op. cukru waniliowego

 

Mąkę wymieszać z sodą i posiekac z margaryną, dodac pozostałe składniki i zagnieść. Podzielić na 3 części.

Tutaj super jak mamy te duże prostokątne blaszki - sztuk 3 i za jednym zamachem upieczemy placki. Ale uważamy -bo b. krótko się piecze -do zbrązowienia ciasta -taki złoty kolor :wink: Jak nie pieczemy każdy placek oddzielnie - ja aby było wygodniej, rozwałkowuję w blaszce ciasto słoikiem :wink:

starcza na 3 placki -bo mają być nie grube -one ciut sobie podrosną :wink:

 

Masa

0,5 szkl. kaszy mannej

1 litr mleka

1 kostka masła

1 szkl. cukru pudru

zapach waniliowy

Ugotowac kaszę w mleku i wystudzić. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i dodawać po łyżce kaszy mannej -wystudzonej! Na koniec zapach waniliowy :wink:

 

Placek zwilżamy - ja np. amaretto z wodą przegotowaną zimną. Moja mama kiedyś nawilżała placki wodą przegotowaną z cukrem i sokiem z cytryny -nie za kwaśne ani nie za słodki smak :wink:

Na zwilzony placek - lekko -bo są twarde placki - kładziemy masę - pół jej. Przykrywamy kolejnym plackiem, nawilżamy i wykładamy drugą część masy. Miskę zabiera dziecię do wylizania, bądź małż podchodzi i próbuje paluchem :o Kładziemy 3 placek i ... robimy polewę :wink:

a oto stara i zawsze udająca się polewa :wink:

1/3 kostki margaryny

2 łyzki wody

2 łyzki kako

1/2 szkl. cukru

rozpuszczamy wszystko odrazu.

 

Śmietankowe serca

 

27 dag mąki

25 dag masła

5 łyżek gęstej smietany

1 żółtko

1 białko do posmarowania + cukier na wierzch do posypania.

 

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Pomarować białkiem i posypać cukrem. Piec na blasze wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną ok. 17-20 min. w temp. 175 stopni C. Aż będą lekko zarumienione.

 

Są bardzo dobre :wink:

 

SNIKERS

Oprócz tego znajdzie się też snikers - te same placki pieczemy co do kaszaka - 3 sztuki.

 

Ciasto

3 szkl. mąki -60 dag

1 szkl. cukru

2 jajka

2 zółtka

20 dag KASI -margaryny

3 łyzki mleka

3 łyzki miodu

2 łyżeczki sody

1 op. cukru waniliowego

 

Polewa orzechowa:

12 dag margaryny

20 dag posiekanych orzechów włoskich

4 łyzki cukru

4 łyzki miodu

 

Krem I

2 op. budyniu smietankowego

 

Krem II

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

 

Wykonanie:

Makę wymieszać z soda i przesiać, posiekać z margaryną. dodać pozostałe składniki, zagnieśc ciasto. Podzielić na 3 części i upiec.

Na jednen placek wylać gorącą polewę orzechową i upiec z nią, pozostałe dwa -na złoty kolor.

Ugotowac budyń w mniejszej ilości mleka. Puszkę mleka skondens. gotować 3 godziny.

Na jeden placek nałozyćbudyń, na drugi krem z mleka -kajmak (teraz są gotowe masy w sklepach -bez gotowania - jak planujemy gotowac ugotujmy odrazu 2 mleka skondensowane, jedno może stać w lodówce). Na wierzch kładziemy nasz placek z polewą orzechową -upieczoną z plackiem :wink:

 

Uffffffffffffff się napisałam :wink:

 

SMACZNEGO :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To ja tez dorzuce moja ulubiona i jakze swiateczna w smaku :wink: :

 

Salatka z buraczkow:

4 srednie ziemniaki ugotowane

2 duze buraki ugotowane

2 jablka

2 ogorki kiszone

peczek natki pietruszki

peczek koperku

majonez

jogurt naturalny

 

Ziemniaki, buraki, jablka i ogorki pokroic w kostke, posiekac peczki - wymieszac delikatnie. Majonez wymieszac z jogurtem naturlanym pol na pol i dodac do warzyw. Salatka pieknie sie zarozowi, a jak smaczna i zdrowa ( szczegolnie dla tych, co maja anemie - serio!) :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno :-? wiem bo przerabiałam :roll:

 

matka dyrektorka dzięki za fajny sposób a jak magpie 101 poda jeszcze jeden ,to se zrobię po dwie dziurki,a co tam zaszalęję świątecznie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

galka, dziurki "na choinkę" robi się wbijając w surowego pierniczka (już na blaszce) kawałeczek makaronu spaghetti ( tylko nie za długi bo się giba w cieście) , trzeba pamiętać o wyjęciu spaghetia natychmiast po upieczeniu bo potem trudno :-? wiem bo przerabiałam :roll:

 

matka dyrektorka dzięki za fajny sposób a jak magpie 101 poda jeszcze jeden ,to se zrobię po dwie dziurki,a co tam zaszalęję świątecznie :D

 

ażurowe ciasteczka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość elutek

 

Ryba po grecku -INACZEJ

 

chili 2 łyżeczki

puszka ananasa

duzy słoik papryki konserwowej

1 kostka wołowa

1 kostka grzybowa (bądź sos sojowy)

2-3 marchewki

8 łyżeczek cukru

10 łyzek zalewy ze słoika z papryki

6 ząbków czosnku

2 łyzki maki ziemniaczanej z wodą dla zagęszczenia

 

Na patelni zesmażyć na oleju: startą na małych oczkach marchew + czosnek zgnieciony + papryka w paski + ananas w paski -razem smażyć. Rozpuścić 2 rosołki + chili do smaku, cukier i zalewa z papryki. Na koniec mąkę -do zagęszczenia.

To kładziemy na rybkę -dowolne usmazone filety.

Uwielbiam to nawet na gorąco :wink: Ale tak jak każda RYBKA - po wystygnięciu wstawiamy do lodówki - a jak nie to podgrzewamy z rybką w piekarniku i podajemy na gorąco. Ryba najlepiej tak z farszem postoi i nim ciut przejdzie :wink:

 

fajne przepisy :) ten na rybkę wypróbuję w tygodniu - brzmi oryginalnie i smakowicie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elutek - a wiesz że ten farsz ciut przypomina mi ... sos Uncle Ben`s -taki słodkawo -pikantny... :wink:

 

On nawet do ryzu jest ok :wink:

 

A ja dzisiaj robiłam przepis na pierniczki -akurat sobie kilka tygodni postoi ciasto.

Ale powiem WAM, że trudnści były w zakupieniu Kardamonu -o czym wspomiane, ale najbardziej byłam zaskoczona goździkami, które stosuję do kompotów, do marmolady z jabłek, do grzańca... Nawet tych całych nie mogłam dostać :o - jakieś braki świąteczne w sklepach :wink: :lol:

Dobrze, że miałam swoich trochę to w moździerzu sobie rozgniotłam :wink:

U mnie co do ciasta powiem tak... rozpuściłam smalec z miodem i tym cukrem a moje dziecko mówi: -ale świerdzi :o

Wystawiłam na balkon -aby szybciej ostygło -a tam zaczęło jakby się ścinać :o -ale konystencja w sumie była taka jak w przepisie - lepiło się - plastelina :wink:

Gdy dodałam przyprawy i przyprawę do piernika - plus inne produkty -pychaaaa...

Teraz stoi na balkonie :wink: zawinięte w ręcznik i worek foliowy - lekko uchylony :wink: Moje dziecko potem musiało wylizać garnek :wink: - i stwierdziło -dobreeeeeeeeeeeeeee... a już nie może się doczekać kiedy będziemy dekorowały :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...