magpie101 14.11.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2009 Ja jutro zarabiam ciasto na pierniczki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nadia091205 15.11.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja wczoraj zakupiłam wszystkie składniki na pierniczki, łącznie z foremkami i ozdobami ( choć to na razie nie potrzebne ). Dziś mam zamiar zrobić ciasto. Wygląda na proste w przygotowaniu, więc mam nadzieję, że wyjdzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 15.11.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja to ciasto bede zarabiac za tydzien pewnie - juz sie nie moge doczekac A na smalcu, to rzeczywiscie zapach przy roztapianiu troche jest nieprzyjemny, za to smak potem - ach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 15.11.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 taka_ja & taki_on:) napisał: Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać :wink Makowiec z jabłkami 6 duzych jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy mannej 1 szkl. orzechów mielonych 1 op. proszku do pieczenia -małe! 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 30 dag sparzonego maku Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut. Brzmi bardzo apetycznie... czy ten przepis jest na małą czy dużą blachę? i jeszcze jedno czy jabłka można zetrzeć na tartce o dużych oczkach zamiast kroić w kawałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 15.11.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 taka_ja & taki_on:) napisał: Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać :wink Makowiec z jabłkami 6 duzych jabłek 9 jaj 9 łyżek kaszy mannej 1 szkl. orzechów mielonych 1 op. proszku do pieczenia -małe! 1 kostka margaryny 45 dag cukru pudru 30 dag sparzonego maku Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut. Brzmi bardzo apetycznie... czy ten przepis jest na małą czy dużą blachę? i jeszcze jedno czy jabłka można zetrzeć na tartce o dużych oczkach zamiast kroić w kawałki? Ja piekłam w prodiżu i foremce zapinanej -tortowej ale , raz też w prostokątnej - 20 x 30 Ciasto wlewamy do wysmarowanej blaszki, ale blaszka lepiej jak jest wyższa Tak już po 30 minutach lepiej sprawdzić -wykałaczką -ona będzie lekko wilgotnawa, ale nie lepiąca ma być. Tak do 180 stopni w piekarniku 40 minut -nieraz 50 min. Nic nie zaszkodzi jak zetrzesz jabłka na grubych oczkach, kiedyś też starłam. Makowiec jest wilgotny -nie taki suchy, cukru pudru daję mniej -bo jest słodki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 15.11.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 Ja jeszcze dumam nad tą nalewką - co spirytusem w słoiku zalewa się figi itp., ale czy 1/2 l.spirytusu do 1/2 l. wody mineralnej to nie będzie za mocna? Kurczę ja tam nie znam się na nalewkach, owoce pewnie bym wyjadła bo szkoda by było wyrzucić A potem la la la Sobie przypomniałam dzisiaj, że dawno -nawet b. dawnooooo nie kupowałam Bazylio - z mlekiem skondensowanym schłodzonym lubię zrobić-pychaaaaaaa... O wiele tańsze jak Malibu -a też pycha... Muszę się w tym tygodniu zastanowić, czy ową nalewkę robić -bo tez kilka tyg. stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorothy 15.11.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 taka_ja & taki _on:) dzięki! wypróbuję na Święta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwomalinka 16.11.2009 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 1 opakowanie wafli masa: 1. masło roślinne lub margaryna np.Kasia 2. 1 szklanka cukru (niepełna) 3. 1/2 szklanki mleka 4. 2 łyżki kawy Inki lub kakao 5. 2 szklanki mleka w proszku zwykłego lub 2,5 szklanki granulowanego składniki 1,2,3 i 4 zagotować w garnku i odstawić aż będzie ciepłe (nie gorące!), następnie wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy (jeśli używacie mleka granulowanego, to nie przejmujcie się grudkami) Smarować wafle, układając jeden na drugim. Na koniec zawinąć gotowy wafel w papier lub folię i przycisnąć z wierzchu czymś ciężkim (ja układam na nim encyklopedię i słowniki ).Zostawić tak na 5-6 godzin (można też zostawić na całą noc, jeśli robimy wafel wieczorkiem). Pokroić na paski o szerokości ok 5 cm i dowolnej długości. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 19.11.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 zarobiłam ciasto na pierniczki ale mi wyszło takie rzadkie :-?czy to dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 19.11.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 zarobiłam ciasto na pierniczki ale mi wyszło takie rzadkie :-?czy to dobrze Jesli robilas z mojego przepisu to ciasto musi miec konsystencje bardzo miekkiej ciastoliny. A jesli robilas z przepisu UKF to nie mam pojecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.11.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 zarobiłam ciasto na pierniczki ale mi wyszło takie rzadkie :-?czy to dobrze Jesli robilas z mojego przepisu to ciasto musi miec konsystencje bardzo miekkiej ciastoliny. A jesli robilas z przepisu UKF to nie mam pojecia. Z przepisu UKF - tez Rzadkie nie powinno byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 19.11.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 coś pewniakiem pomyliłam zagadała mnie rodzinka i telefon dosypię troszkę mąki do uzyskania odpowiedniej gęstości A dla pewności za tydzień dwa z części upiekę pierniczki i schrupię dla sprawdzenia czy oby są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbz 19.11.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Wiesz co - z tym dosypywaniem to poczekaj chwile - bo ono troche gestnieje, jak postoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 20.11.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Właśnie, dziewczynom w poprzednich latach w tym wątku gdy wychodziło rzadkie -to poprostu dosypywały mąki przed wałkowaniem i pieczeniem -a wczesniej i tak im twardniało. Ja dzisiaj zabrałam swoje ciasto z balkonu do lodówki -bo u nas cieplutko -wiosennie i miska była ciepła... Słonko grzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 20.11.2009 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Mam wielką ochotę na ciasto bananowe, gdzieś podawano fajny przepis, ale nie mogę dokopać się do niego.Może ktoś wie gdzie ten przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 20.11.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Mam wielką ochotę na ciasto bananowe, gdzieś podawano fajny przepis, ale nie mogę dokopać się do niego.Może ktoś wie gdzie ten przepis? Prosze http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-540.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Benta 21.11.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 Bardzo dziękuję za namiary na to ciasta.Jutro z samego rana biorę się za pieczenie, a może jeszcze dzisiaj? Jeśli forum M nie wciągnie do późnej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 22.11.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2009 Zrobiłam ciasto na pierniczki wg przepisu UKF. Moje też wydawało się za rzadkie więc dosypałam troche mąki. Stoi sobie teraz na balkonie okryte ściereczką i czeka... Zazanaczam że w tej wersji to mój pierniczkowy debiut Wierzę, że się uda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 23.11.2009 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 A ja zrobiłam ciasto z przepisu Magpie, zawsze jak robię ciasta z jej przepisów to wychodzą, więc mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 23.11.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 A ja zrobiłam ciasto z przepisu Magpie, zawsze jak robię ciasta z jej przepisów to wychodzą, więc mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiodę wstawie potem przepis na super sernik swiateczny, ktory pieke na herbatnikach, wiec nie ma przy nim roboty. Kiedys pieklam na spodzie z ciasta ale moi i tak zjadali mase serowa, a spod zostawiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.