Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przepisy na świąteczne pyszności


Gość

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 645
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

taka_ja & taki_on:) napisał:

Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek :wink: Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać :wink

 

Makowiec z jabłkami

 

6 duzych jabłek

9 jaj

9 łyżek kaszy mannej

1 szkl. orzechów mielonych

1 op. proszku do pieczenia -małe!

1 kostka margaryny

45 dag cukru pudru

30 dag sparzonego maku

 

Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut.

Brzmi bardzo apetycznie... :wink: czy ten przepis jest na małą czy dużą blachę? i jeszcze jedno czy jabłka można zetrzeć na tartce o dużych oczkach zamiast kroić w kawałki?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taka_ja & taki_on:) napisał:

Wczoraj od deski do deski przeczytałam wątek :wink: Postanowiłam kilka przepisów -swoich na święta też tutaj WAM napisać :wink

 

Makowiec z jabłkami

 

6 duzych jabłek

9 jaj

9 łyżek kaszy mannej

1 szkl. orzechów mielonych

1 op. proszku do pieczenia -małe!

1 kostka margaryny

45 dag cukru pudru

30 dag sparzonego maku

 

Mak zmielić 3 razy, margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. Jabłka pokroić w kostkę i dodać pozostałe składniki. wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę z białek. Piec 40-50 minut.

Brzmi bardzo apetycznie... :wink: czy ten przepis jest na małą czy dużą blachę? i jeszcze jedno czy jabłka można zetrzeć na tartce o dużych oczkach zamiast kroić w kawałki?

 

Ja piekłam w prodiżu i foremce zapinanej -tortowej ale , raz też w prostokątnej - 20 x 30 :wink: Ciasto wlewamy do wysmarowanej blaszki, ale blaszka lepiej jak jest wyższa :wink: Tak już po 30 minutach lepiej sprawdzić -wykałaczką -ona będzie lekko wilgotnawa, ale nie lepiąca ma być. Tak do 180 stopni w piekarniku :wink: 40 minut -nieraz 50 min.

Nic nie zaszkodzi jak zetrzesz jabłka na grubych oczkach, kiedyś też starłam. :wink: Makowiec jest wilgotny -nie taki suchy, cukru pudru daję mniej -bo jest słodki :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja jeszcze dumam nad tą nalewką - co spirytusem w słoiku zalewa się figi itp., ale czy 1/2 l.spirytusu do 1/2 l. wody mineralnej to nie będzie za mocna? :roll: Kurczę ja tam nie znam się na nalewkach, owoce pewnie bym wyjadła bo szkoda by było wyrzucić :wink: A potem la la la :lol:

Sobie przypomniałam dzisiaj, że dawno -nawet b. dawnooooo nie kupowałam Bazylio - z mlekiem skondensowanym schłodzonym lubię zrobić-pychaaaaaaa... O wiele tańsze jak Malibu -a też pycha... :D

Muszę się w tym tygodniu zastanowić, czy ową nalewkę robić -bo tez kilka tyg. stoi :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 opakowanie wafli

 

masa:

 

1. masło roślinne lub margaryna np.Kasia

2. 1 szklanka cukru (niepełna)

3. 1/2 szklanki mleka

4. 2 łyżki kawy Inki lub kakao

 

5. 2 szklanki mleka w proszku zwykłego lub 2,5 szklanki granulowanego

 

składniki 1,2,3 i 4 zagotować w garnku i odstawić aż będzie ciepłe (nie gorące!), następnie wsypać mleko w proszku i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy (jeśli używacie mleka granulowanego, to nie przejmujcie się grudkami)

Smarować wafle, układając jeden na drugim. Na koniec zawinąć gotowy wafel w papier lub folię i przycisnąć z wierzchu czymś ciężkim (ja układam na nim encyklopedię i słowniki :lol: ).Zostawić tak na 5-6 godzin (można też zostawić na całą noc, jeśli robimy wafel wieczorkiem). Pokroić na paski o szerokości ok 5 cm i dowolnej długości. Smacznego :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie, dziewczynom w poprzednich latach w tym wątku gdy wychodziło rzadkie -to poprostu dosypywały mąki przed wałkowaniem i pieczeniem -a wczesniej i tak im twardniało.

 

Ja dzisiaj zabrałam swoje ciasto z balkonu do lodówki -bo u nas cieplutko -wiosennie i miska była ciepła... Słonko grzało :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam wielką ochotę na ciasto bananowe, gdzieś podawano fajny przepis, ale nie mogę dokopać się do niego.Może ktoś wie gdzie ten przepis?

 

Prosze :p

http://forum.muratordom.pl/przepisy-na-cos-slodkiego-pysznego-i-latwego-do-zrobienia,t110423-540.htm

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja zrobiłam ciasto z przepisu Magpie, zawsze jak robię ciasta z jej przepisów to wychodzą, więc mam nadzieję, że i tym razem się nie zawiodę :wink:

 

 

 

:p wstawie potem przepis na super sernik swiateczny, ktory pieke na herbatnikach, wiec nie ma przy nim roboty. Kiedys pieklam na spodzie z ciasta ale moi i tak zjadali mase serowa, a spod zostawiali.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...