Gość elutek 26.11.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 a ja polecam Wam taką roladę, najczęściej robię na Wielkanoc /bo zielona i jakoś bardziej mi "pasuje" /, ale i na inne okazje też jest wyśmienita no i fajnie wygląda przepis zeskanowałam z moich szpargałów - ten akurat jest z "Claudii" http://images35.fotosik.pl/86/d074c020cc447ffem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 26.11.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2009 Moje ciasto stoi w garazu na zimnej posadzce, wczoraj podnioslam miske i zapach byl obledny (ja trzymam w plastikowej misce nakrytej wieksza miska tez plastikowa). no wlasnie wlasnie zrobilam ciasto pierniczkowe z Twojego przepisu magpie .. i hm..jakoś to moje tak najlepiej to nie pachnie na swiezo... mam nadzieje, ze to soda w reakcji z mlekiem i w miare odstawania ten zapach sie ulotni i przyprawy sie przebiją .prawda to ? czy cos pokrecilam .. Moje po wyrobieniu tez nie mialo zapachu ale po tygodniu juz pieknie pachnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 27.11.2009 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Byłam wczoraj w Lidlu i na szczęście jeszcze były te foremki do wykrawania. Są w nich różne kształty, kilka świątecznych, ale też takie "bez okazji". Na święta są różne gwiazki, gwiazdka betlejemska, aniołek, Mikołaj, choinka, dzwonek, więc teraz te wykorzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 27.11.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 Pomimo, że połamało mnie i leżę od 2 dni -to nie wytrzymałam. Pojechałam do Lidla, bo kumpelka mówiła mi, że widziała silikonowe blachy... Napaliłam się na te zwłaszcza foremki do ciastek -pierniczków-bo moje to jeszcze w spadku dostałam i z naście lat mają Kilka sztuksię ostało... Jak ja się ucieszyłam, gdy znalazłam foremki w pudełeczku i sztuk 26, jest i choinka i mikołaj z workiem i rózne rozmiary gwiazdek - obejrzałam w domu dokładnie -a najbardziej zachwycona jest moja 11 letnia córka Niestety silikonowych blach, blaszek nie było -były ale te czarne - do przeróżnych ciastek... Może i były, albo pomyliło się koleżance Misiek stwierdził, że jak na coś się napalę to szok! Nu jak napalę... Za 15 zeta to i w korku jechałam i pomimo, że boli mnie bok to wpadłam do Lidla i szukałam foremek Ale foremki jeszcze były uffffffffffffffffffff... Dziękuję za cynk Teraz poluję na silikonowe blachy -moja koleżanka w tamtym roku kupiła blachę silikonową -głowę Mikołaja - jest zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atusia 27.11.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 w niemczech w kauflandzie obłedu można dostać od dodatków dekoracyjnych mnustwo mają tego i ceny też nie wysokie po wachają sie miedzy 2zł a 4 zł na nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 27.11.2009 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2009 ja polecam wigilijne pierożki maślane - z nadzieniem grzybowym. nadzienie robię takie jak do tradycyjnych uszek . Sa łatwe i pyszne - delikatne , kruche , no miodzio Farsz : Cebule drobno posiekaną przesmażyć na masle , wymoczone i ugotowane grzyby drobno pokroic i podsmażyć z cebula, do tego sól i pieprz - wiadomo. jak robię dosyć pieprzne można dodac do farszu troche tartej bulki lub jajko (ble) – jeżeli jest za rzadki Ciasto kruche : 20 dkg maki 12 dkg masla ( miękkie) 1 male jajo lub 2 surowe zoltka 1 lyzka smietany ˝ łyżeczki soli Ciasto zagniesc – do lodowki na ˝ godz (albo dłużej - żeby dalo się rozwalkowac). Rozwałkować cieniutko – wykrawac szklanka, nakładać farsz i lepic pierogi. Wysmarowac roztrzepanym jajkiem Na blache wysmarowana maslem - piekarnik około 200 C na 10-15 min Pilnowac – az będą zlote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agip 03.12.2009 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 dziewczyny, a macie jeszcze jakieś przepisy na sałatki rybne, albo inne potrawy niewymagające posiadania kuchni moja kuchnia to 2 stoły, szafka ze zlewem i maszynka na prąd z 2 palnikami mega żrąca prąd, więc wolałabym za wiele nie gotować, ale jednak coś zanieść do rodziców i teściowej. Poratujcie mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 04.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 zrobiłam na próbę troszkę pierniczków czy aby na pewnosą smaczne (bo coś tam pokręciłam z przepisem I są pyszne :lol: [/img]http://images47.fotosik.pl/234/2bf2af3049fb9ba9m.jpgC:\Users\wojaga\Desktop\mama\20091204091.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 04.12.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 zrobiłam na próbę troszkę pierniczków czy aby na pewnosą smaczne (bo coś tam pokręciłam z przepisem I są pyszne :lol: [/img]http://images47.fotosik.pl/234/2bf2af3049fb9ba9m.jpgC:\Users\wojaga\Desktop\mama\20091204091.jpg[/img] Sliczne! Moge wiedziec gdzie i w jakiej cenie kupilas te perelki do ozdoby i czy sa one jadalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 04.12.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 te są naprawdę dobre (do tej pory ozdóbki trafiały mi się bleee ).kupiłam je około 5 zeta w sklepie kaufland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aaggaa 04.12.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 [/ ja kupiłam srebrne i biało -różowe, były jeszcze biało-niebieskie i złote. więcej nie pamiętam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdazaba 07.12.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ja jutro zarabiam ciasto na pierniczki ! ale apatytu mi narobiłyście na pierniczki - chyba dzisiaj zrobię niespodziankę dzieciom - i będzie piekarnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 07.12.2009 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Melduję upieczenie pierniczków z przepisu magpie . do ciasta trzeba było dodać mąki bo wyszło mi trochę za rzadkie. Myślałam,że tego będzie mało,a wyszło 7(słownie :siedem blach)bo nie można ich układać zbyt ciasno. Dekorowanie zajęło trzy godziny niektóre trochę toporne,szczególnie na początku ale ogólnie wielka frajda Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.12.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Melduję upieczenie pierniczków z przepisu magpie . do ciasta trzeba było dodać mąki bo wyszło mi trochę za rzadkie. Myślałam,że tego będzie mało,a wyszło 7(słownie :siedem blach)bo nie można ich układać zbyt ciasno. Dekorowanie zajęło trzy godziny niektóre trochę toporne,szczególnie na początku ale ogólnie wielka frajda Dzięki fotke prosze, ja zabieram sie w sobote za pierniczki i to musowo, bo chce porcje wystawic na licytacje forumowa dla Frania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 07.12.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Własnie chyba te pierniczenie czas zacząć, aby zmiękły do świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 07.12.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Magpie[/b ]foto na razie niemożliwe -brak sprzętu A za natchnienie do tych pierników-jeszcze raz dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zochna 07.12.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Magpie - ja też bardzo dziękuję Pierniczki są super -w dwóch wersjach wyszły. Pierwsze wałkowałam za cienko - i te robią za "kruche korzenne" drugą partię - tak na 0,5 cm i wyszły piękne miękkie pierniki Wczoraj była akcja malowania - wrzucę foto jak zagrzeję sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.12.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Ciesze sie, ze Wam sie udaly ! Ja tez walkuje ciasto tak na 0,5 cm to wtedy wyrosna wysokie i sa od razu miekkie bez lezakowania do jedzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galka 07.12.2009 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Zochna czy wyszło Ci też tyle blach U mnie cała kuchnia była zastawiona ,aż sie mąż pytał czy z synową zapisałyśmy się do koła gospodyń wiejskich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 07.12.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2009 Zochna czy wyszło Ci też tyle blach U mnie cała kuchnia była zastawiona ,aż sie mąż pytał czy z synową zapisałyśmy się do koła gospodyń wiejskich mi wychodzi 100 sztuk z jednej porcji ciasta, na ktore proporcje podawalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.