osowa 20.11.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2004 To ja też wklejam - nakarmy swe oczy tymi słodkościami ...a teraz do dzieła ! http://foto.onet.pl/upload/9/58/_369082_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2004 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2004 Ewka - znowu muszę Ci nbapisać, że jesteś niemożliwa.zrobię takie ciasteczka jak na twoim zdjęcu i powiszę na wtążce.Dobrze,że ten temat tak wczesnie, bo kto by potem mial czas myśleć o takich drobiazgach,jak szukanie wstążeczki do koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 22.11.2004 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Osowa, czy to Twoje dzieła? Ciekawi mnie, czym robione są te białe "obramówki"??Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 22.11.2004 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2004 Udało mi się zrobić ciasto na pierniczki (dzięki za przepis) teraz będzie "dojrzewać" chyba do 21 grudnia, kiedy to zamierzam je upiec i udekorować. Tak więc zostało trochę czasu ale już dziś chciałabym zapytać czy nie widziałyście gdzieś fajnych foremek do wykrojenia pierników z ciasta (aniołki, bałwanki, gwiazdki, choinki, no wiecie takie świąteczne). Ja widziałam w Auchan ale jakieś takie marne (nie na temat), szukam dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zark 24.11.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Zagniatamy na jednolitą masę, odklejamy ręce (i oblizujemy mniam mniam) po czym miskę okrywamy ręcznikiem i folią, ale nie całkiem szczelnie i stawiamy w chłodnym miejscu (balkon, lodówka) na 4-5 tygodni. Maria Mam pytanie: czy to ciasto może/musi? zamarznąć, czy się nie zepsuje np. na balkonie przy plusowych temperaturach? A może lepiej do zamrażarki, czy tak też dojrzeje? Pozdrawiam, Żona Zarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 24.11.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2004 Mimo, że to nie moje przepisy ale je znam i mogę odpowiedzieć na pytania Zark i UKF.Zark to ciasto musi dojrzewać w chłodzie a nie zamarzać. Nic się nie psuje.UKF te ozdoby na domkach to najprawdopodobnie lukier który robisz z białka i cukru pudru. Zależnie od tego ile dasz cukru możesz uzyskać efekt "naturalnego" śniegu lub wlasnie taką dekorę, dgy go dasz więcej. Co roku robimy z dzieciakami piernikowe choinki. A robi się je z dowolnego ciasta na małe pierniczki. Robimy mustro z kartony tj. narysować cyrklem okrąg, potem wpsać 2 trójkąty w okrąg (jak na geometrii) tak aby powstaa gwiazdka. Mustra robimy od największego np. średnica 12-15 cm aż do najmnieszego. Każda gwiazdka o 1 cm miejsza. Powinno być na jedną choinkę 5-10 gwiazdek. Wałkujemy ciasto. Przykładamy mustra, wycinamy gwiazdki, pamietając o zrobieniu otworu w środku każdej. Dodatkowo np. kieliszkiem wycinamy kółka z otworami w środku. Pieczemy wszystko. Potem bierzemy patyczek od szaszłyków, jakiś podstawek i nakładmy na to gwiazdki, przekładając kółkami od największej do najmiejszej. Gwiazdki i kółka lepimy wspomnianym lukrem. Choinkę również nim oblewamy jak śniegiem. Można jeszcze zrobić bombki z lentilek lub posypki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 26.11.2004 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Przeglądałm wątek z forum kuchnia gazety wyborczej i znalazłam tam właśnie przepis Silje na pierniczki. Podobno wychodzą pyszne. Szkoda że nie zajrzałam tam wcześniej (przed zrobieniem ciasta) bo jest kilka ciekawych doświadczonek. Np. miód najlepszy jest gryczany bo wtedy będą ciemniejsze (stojąc przed półką w sklepie zastanawiałam się jaki wybrać i nie wzięłąm gryczanego bo bałam się że on jest taki intensywny..., no cóż następnym razem będzie z gryczanego). Najlepiej jeśli jest to miód prawdziwy pszczeli o stałej konsystencji (trzeba go rozpuścić) bo dziewczyny narzekały że z innego miodu ciasto było kleiste i trudno się je wałkowało. Acha i nie zamieniajcie smalcu na masło bo podobno ze smalcem pierniczki są miększe i pulchniejsze. Dobrze też upiec je na tyle wcześnie żeby zdążyły zmięknąć w pudełku (albo skrzynce metalowej) a gdy nie macie czasu to ktoś włożył po plasterku cytryny do pudełka i zmiękły w 2 dni. Ja chyba będę piekła 18 grudnia, mam nadzieję że zmiękną. No to na tyle. Mam nadzieję że przydadzą wam się te informacje. Acha jeśli jeszcze nie zrobiłyscie ciasta na pierniczki to nie przejmujcie się że musi poleżeć 4-5 tygodni bo macie jeszcze czas - niektóre dziewczyny robiły kilka dni przed świętami i też były pyszne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagidagi 26.11.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Byłabym zapomniała. Podobał mi się też czyjś sposób żeby przed upieczeniem w miejsca gdzie ma być póżniej sznureczek do powieszenia na choinkę włożyć wykałaczki, w ten sposób po upieczeniu dziurka będzie gotowa i ułatwi umieszczenie pierniczka na choince Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.11.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Melduję, że moje ciasto na pierniczki od wczorak chłodzi się na strychu. Mam nadzieje, że o nim nie zapomnę, toż to prawie miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 witam wszystkich po raz pierwszy na forum.. wlasnie sobie z moja Olcia chorujemy i robimy ciasto na pierniczki swiateczne... no i mamy problem, a moze nie??? UKF??? jakiej konsystencji powinno byc to ciasto dojrzewajace? u nas sie leje, jak geste nalesnikowe, jak je rozwalkowac? no chyba ze przez miesiac tak sie zmieni, ze bedzie to mozliwe... za dwa tygodnie u nas przeprowadzka, dzieki Wam w nowym domu zapachnie swietami.. Dzieki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 26.11.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Oj, to coś chyba za rzadkie Wam to ciasto wyszło... Mojego też tuż po zrobieniu nie dałoby się chyba rozwałkować, ale jest zdecydowanie gęstsze niż naleśnikowe, nie leje się. W chłodnym miejscu jeszcze trochę "zastyga"....Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 no coz... a moge prosic o dokladniejsze opisanie jakie ma byc??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 26.11.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 wlasnie poszlam zajrzec do miski.. rzeczywiscie zgestnialo ( dobrze wystyglo), teraz jak dotkne, zostaje na palcach, ale nie ocieka.. ale rozumiem, ze za miesiac bedzie nadawalo sie do rozwalkowania? wole teraz cos poprawic niz stwierdzic za miesiac ze nic z tego nie bedzie.. dzieki za odpowiedz UKF, moze mi sie jednak uda, po prostu zmylilo mnie to walkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 26.11.2004 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2004 Acha jeśli jeszcze nie zrobiłyscie ciasta na pierniczki to nie przejmujcie się że musi poleżeć 4-5 tygodni bo macie jeszcze czas - niektóre dziewczyny robiły kilka dni przed świętami i też były pyszne Uff, a już chciałam zrezygnować. Jutro zabieram sie do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 30.11.2004 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 Lunka, nie bardzo wiem, jak określić konsystencję mojego ciasta...może jak dość miękka plastelina?wg mnie do Twojego trzeba by dodać troszkę mąki. Możesz to zrobić teraz, albo przy wałkowaniu, ale chyba lepiej teraz, wałkowanie będzie "przyjemniejsze" i szybsze...Aha, zamiast rozwałkowywać można ciastem wylepiać takie specjalne foremki do pieczenia ciasteczek (ja niestety takowych nie posiadam), tylko trzeba by mieć ich sporo...ciasta jest dużo...Powodzenia, Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lunka 30.11.2004 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2004 dzieki UKF.. dodalam troche maki i jest plastelinka .. mam tylko pytanko do pieczenia, czy piec je na tydzien przed (bo jak leza to miekna?), czy dzien przed (bo jak poleza, to beda kamyczki) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UKF 01.12.2004 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 Lunka, spokojnie możesz je upiec z tydzień wcześniej - jak poleżą to zmiękną, a przed samymi świętami roboty będzie mniej... no i jest ich tak dużo, ze nawet podjadane na pewno doczekają do Świąt... Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 01.12.2004 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 hmm pierniczki...moze sie skusze upiec..... a ja robie rybkę w rodzynkach...pychota..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 01.12.2004 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2004 a ja robie rybkę w rodzynkach...pychota..... przepis ..... prosimy o przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 02.12.2004 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2004 rybka w rodzynkach naprawde pychota... na codzien robie z mintaja, od swieta mozna np z sandacza albi i innych filetów kg mintaja ( filetów)80 dkg cebuli2 słoiczki przecieru pomidorowegoprzyprawy: ziele ang, listek laurowy,8 ziarenek pieprzu czarnego. 3 gozdziki i 2 szklanki rodzynek, sól pieprzPapryka słodka i ostra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.